foto: Shutterstock
Sliktākais ēdiens vēdera uzpūšanās gadījumā
Esi vesels
2022. gada 15. novembris, 09:55

Sliktākais ēdiens vēdera uzpūšanās gadījumā

Jauns.lv

Uzpūties vēders ir ļoti nepatīkama problēma, kas parasti saistīta ar gāzēm vai gremošanas traucējumiem, taču liela nozīme var būt arī ēdienam un dzērieniem, ko patērējat, vēsta “EatThisNotThis”.

Saskaņā ar medicīnas ekspertes, dietoloģes Mollijas Hembrī teikto, vēderu no uzpūšanās var glābt atsevišķi pārtikas produkti, kamēr citi stāvokli var tikai saasināt, piemēram, polioli, jeb cukura aizstājēji.

"Pārtikas produkti, no kuriem vajadzētu izvairīties, ja jums ir vēdera uzpūšanās, ir tādi, kas satur pievienotos cukura aizstājējus jeb poliolus," atklāj dietoloģe. 

Cukura aizstājēji ir mazāk kaloriju saturošas cukura alternatīvas, kuru pārmērīga patēriņa gadījumā rodas vēdera gāzu veidošanās, vēdera uzpūšanās un caureja. Uztura žurnālā publicētajos pētījumos ir atklāta saikne starp polioliem un malabsorbciju - apgrūtinātu barības vielu sagremošanu vai uzsūkšanos. 

Lai samazinātu poliolu patēriņu, ir jāzina, kam pievērst uzmanību. Tie ir daudzu pārtikas produktu sastāvā: “Šīs sastāvdaļas parādās visur, sākot no košļājamās gumijas bez cukura līdz konfektēm ar samazinātu cukura daudzumu, granola batoniņiem vai saldējumiem ar samazinātu kaloriju daudzumu," stāsta Hembrī. 

“Poliolu patēriņa slieksnis, kas izraisa šos simptomus, ir individuāls, tāpēc ir svarīgi izvairīties no šīm sastāvdaļām pēc iespējas vairāk, ja regulāri izjūtat vēdera uzpūšanos," stāsta dietoloģe. 

Tēmas