foto: Shutterstock
Tik īsā laikā ar Covid-19 divreiz nav inficējies neviens. Sieviete Spānijā uzstāda jaunu rekordu
Ilustratīvs attēls.
2022. gada 21. aprīlis, 11:03

Tik īsā laikā ar Covid-19 divreiz nav inficējies neviens. Sieviete Spānijā uzstāda jaunu rekordu

Jauns.lv

31 gadu veca veselības aprūpes darbiniece Spānijā ar Covid-19 inficējusies divas reizes 20 dienu periodā. Pētnieki apgalvo, ka tas ir līdz šim īsākais zināmais intervāls starp inficēšanās reizēm, vēsta BBC. 

Testi liecina, ka sieviete bija inficējusies ar diviem dažādiem koronavīrusa variantiem – ar deltu decembra beigās un omikronu janvārī. Tas liecina, ka pat tad, ja esat jau iepriekš inficējies ar Covid-19, varat inficēties atkārtoti salīdzinoši īsā laikā, pat ja esat pilnībā vakcinēts, norāda pētnieki.

Piemēram, Lielbritānijā atkārtotas inficēšanās gadījumā starp pozitīviem testiem jāpaiet 90 dienām. Pamatojoties uz šo definīciju, veselības aizsardzības amatpersonas apgalvo, ka līdz aprīļa sākumam gandrīz 900 000 cilvēku potenciāli ir divreiz inficējušies ar Covid-19.

Pēc pirmā pozitīvā PCR testa spānietei neparādījās nekādi simptomi, taču pēc nepilnām trim nedēļām viņai parādījās klepus un drudzis, kas lika veikt vēl vienu testu. Kad testus analizēja sīkāk, tie parādīja, ka paciente ir inficējusies ar diviem dažādiem koronavīrusa celmiem.

Pētījuma autore Dr. Džemma Recio, uzstājoties Eiropas Klīniskās mikrobioloģijas un infekcijas slimību kongresā, sacīja, ka šis gadījums liecina, ka omikrons var "izvairīties no iepriekš iegūtās imunitātes, kas iegūta vai nu dabiski inficējoties ar citiem variantiem, vai vakcinējoties".

"Citiem vārdiem sakot, cilvēki, kuri ir izslimojuši Covid-19, nevar uzskatīt, ka ir aizsargāti pret atkārtotu inficēšanos, pat ja viņi ir pilnībā vakcinēti,” piebilda Dr. Džemma Recio. 

Zinātnieki prognozē, ka galu galā ikviens cilvēks ar Covid-19 inficēsies divas reizes un, iespējams, vēl daudz vairāk reižu savas dzīves laikā.