foto: Shutterstock
Viens no spēcīgākajiem koronavīrusa apkarošanas instrumentiem beidzot saņem pelnītu uzmanību
2022. gada 11. aprīlis, 12:20

Viens no spēcīgākajiem koronavīrusa apkarošanas instrumentiem beidzot saņem pelnītu uzmanību

Jauns.lv

Vairāk nekā divus gadus dzīvojot Covid-19 pandēmijā droši vien katram ir skaidri veselības aizsardzības pamati – vakcīnas, balstvakcīnas, pareiza roku mazgāšana un masku nēsāšana. Taču viens no spēcīgākajiem koronavīrusa apkarošanas instrumentiem pēc ekspertu domām ir ventilācija, kurai līdz šim netika pievērsta pienācīga uzmanība, vēsts CNN. 

Izaicinājums organizācijām, kas nodarbojas ar gaisa kvalitātes uzlabošanu ir tas, ka “gaiss ir neredzams”, paudis Džosefs Alens, Hārvardas Čana sabiedrības veselības skolas Veselīgu ēku programmas direktors. 

“Tā ir taisnība. Citi Covid-19 apkarošanas rīki ir redzami un taustāmi, taču, vizualizējot, kā vīruss varētu uzvesties slikti vēdināmās telpās, cilvēki varētu labāk izprast šo pandēmijas apkarošanas instrumentu,” piebilda Alens. 

Viņš to salīdzinājis ar cigarešu dūmiem: “Ja smēķējat telpas vienā stūrī un ir zema ventilācija/filtrācija, telpa ātri vien piepildīsies ar dūmiem, un visi, kas tajā atrodas, elpos vienu un to pašu.”. 

“Visi, kas atrodas vienā telpā, pastāvīgi elpo gaisu, kas tikko izplūdis no citu cilvēku plaušām. Atkarībā no ventilācijas līmeņa tie varētu būt 3-4% citu cilvēku izelpotā gaisa. Parasti tā nav problēma, bet, ja kāds ir slims, telpā ātri vien izplatās vīruss. Un tad tā sāk kļūt par problēmu,” uzsver Alens. 

Kopš pandēmijas sākuma Alens un citi eksperti ir “vicinājuši sarkanos karogus”, sakot, ka tam, kā mēs domājām par Covid-19 pārnešanu – virsmām, elpceļu pilieniem, nav jēgas.

"Roku mazgāšana un sociālā distancēšanās ir piemērota, taču, mūsuprāt, nepietiekama, lai nodrošinātu aizsardzību pret vīrusu mikropilieniem, ko inficēti cilvēki izplata gaisā. Šī problēma ir īpaši aktuāla iekštelpās vai slēgtās vidēs, īpaši tajās, kurās ir daudz cilvēku un ir nepietiekama ventilācija," atklātā vēstulē 2020. gada jūlijā norādīja simtiem zinātnieku.

Galu galā Pasaules Veselības organizācija un ASV Slimību kontroles un profilakses centri atzina to, ko eksperti visu laiku bija teikuši: Covid-19 var izplatīties arī ar mazām aerosola daļiņām, kas var pārvietoties vairāk nekā 6 pēdas (aptuveni 2 metri). 

Pats koronavīruss ir ļoti mazs — apmēram 0,1 mikrons —, taču tas neietekmē tā pārvietošanās attālumu.

"Paša vīrusa izmēram nav nozīmes, jo, kā mēs sakām, vīruss nekad nav “kails gaisā”. Citiem vārdiem sakot, vīruss vienmēr pārvietojas kopā ar elpceļu daļiņām, kas attīstās mūsu plaušās. Un tās ir dažāda izmēra,” skaidro Alens.

"Ārā ir drošāk nekā telpās" ir kļuvusi par Covid-19 mantru. Alens norāda, ka mūsu uzmanības centrā vienmēr ir jābūt aizsardzībai iekštelpās, pat ārpus pandēmijas.

"Mēs esam iekštelpu suga. 90% sava laika pavadām telpās. Gaiss, ko elpojam telpās, ļoti ietekmē mūsu veselību neatkarīgi no tā, vai jūs domājat par infekcijas slimībām vai kaut ko citu, taču tas vienkārši ir izkļuvis no sabiedrības apziņas," viņš sacīja. 

Tīra iekštelpu gaisa nodrošināšana nav tik sarežģīta. "Mēs vienkārši vēlamies samazināt to daļiņu skaitu, kas varētu pārnēsāt Covid vai jebkuru vīrusu. Veids, kā mēs to darāt, ir ventilācija un filtrēšana,” uzsvēra Alens.