foto: Shutterstock
Slēpta slimība, kas skar 1 no 10 sievietēm reproduktīvā vecumā
Esi vesels
2022. gada 31. marts, 05:55

Slēpta slimība, kas skar 1 no 10 sievietēm reproduktīvā vecumā

Jauns.lv

Endometrioze ir novājinoša un nežēlīga slimība, kas pasaulē skar vienu no 10 sievietēm reproduktīvā vecumā. Lai gan tā ir gana izplatīta slimība, daudzas sievietes turpina dzīvi bez uzstādītas diagnozes, jo tās atklāšana prasa neskaitāmus izmeklējumus un nav ātra. 

“Es ciešu no endometriozes jau vairāk nekā 17 gadus. Atceros, kad izjutu to pirmo reizi – biju ceļā ar autobusu uz skolu un pēkšņi sajutu vēderā tādas sāpes, ka grūti tās aprakstīt, bija sajūta, ka man vēderā dur nažus. Tā bija drausmīgākā pieredze manā dzīvē,” BBC stāsta Nambi Kokai no Kenijas. 

“Esmu piedzīvojusi pašnāvnieciskas domas, šī slimība mani vienkārši salauza,” stāsta 27 gadus vecā Kristija Vuda no Lielbritānijas. “Es izjutu sāpes jau no 12 gadu vecuma, bet tās tika norakstītas uz menstruāciju sāpēm. 17 gadu vecumā man bija nepieciešams veikt apendiksa operāciju, tad arī ārsti atklāja perēkļus,” turpina Kristija. 

Endometrioze ir hroniska, estrogēnu atkarīga slimība, kam raksturīga endometrija audiem līdzīgu audu augšana ārpus dzemdes iekšējā slāņa jeb endometrija. 

Ja sievietei ir viena vai vairākas no šīm sūdzībām, nekavējoties vajadzētu konsultēties ar ārstu: 

  • hroniskas mazā iegurņa sāpes neatkarīgi no cikliskām mēnešreižu izmaiņām (vairāk nekā 24 mēnešus);
  • sāpes mēnešreižu laikā (biežākā sūdzība);
  • sāpes seksa laikā (jeb dispareinija);
  • sāpīga vēdera izeja, vēdera pūšanās, kas saistīta ar cikliskām mēnešreižu izmaiņām;
  • sāpīga urinācija, kas saistīta ar cikliskām mēnešreižu izmaiņām;
  • neauglība (jāizslēdz citi neauglības iemesli).

Jāpiebilst, ka endometriozei ir vairāki veidi un visi nebūt neizraisa būtiskas sūdzības. Tāpat, ja nav nekādu sāpju un citu dzīvi ierobežojošu simptomu, ārstēšana nemaz netiek uzsākta. 

Ārstēšana

Kā pirmā metode endometriozes ārstēšanai vieglākos gadījumos ir hormonālu tablešu lietošana, kas labi palīdz sāpju mazināšanā. Īslaicīgai ārstēšanai var lietot hormonu bloķējošas injekcijas. Bieži šo metodi izmanto, lai sagatavotu pacienti operācijai un samazinātu perēkļu izmērus. Jāteic gan, ka šīs metodes endometriozi neārstē, bet, tā teikt, nopauzē. Pārtraucot hormonālo zāļu lietošanu, atkal parādīsies iepriekšējie simptomi. Sāpju gadījumā iespējams lietot pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļus.

Ja hormonālā ārstēšana nav panesama vai nav ar apmierinošu rezultātu, nepieciešama operācija.