foto: Shutterstock
Cilvēku grupa, kurai marinētu dārzeņu ēšana var izrādīties bīstama
Esi vesels
2022. gada 27. marts, 07:44

Cilvēku grupa, kurai marinētu dārzeņu ēšana var izrādīties bīstama

Jauns.lv

Augsts asinsspiediens, kas pazīstams arī kā hipertensija, ir vairāku nopietnu veselības problēmu priekšvēstnesis. Lai gan atsevišķi pārtikas produkti var pazemināt asinsspiedienu, citi, tostarp marinēti dārzeņi, var palielināt hipertensijas risku, vēsta “Express”. 

Asinsspiediena paaugstināšanās ir brīdinājums, ka var draudēt insults, sirdslēkme, sirds mazspēja, aneirisma, perifēro artēriju slimība un hroniskas nieru problēmas. 

Mainot dzīvesveidu no neveselīgākiem ieradumiem uz veselīgiem, var izvairīties no asinsspiediena paaugstināšanās virs normālā līmeņa vai ātri atjaunot to normā. 

Viens no pārtikas produktiem, jeb, pareizāk sakot, garšvielām, kas palielina hipertensijas risku, ir sāls. Taču cilvēki parasti neaizdomājas, ka arī marinēti dārzeņi, piemēram, gurķīši, satur ļoti lielu sāls daudzumu. 100 grami marinētu gurķu var saturēt pat 1,5g sāls. Lielbritānijas Nacionālais Veselības dienests iesaka dienā uzņemt ne vairāk kā 6 gramus sāls. (Latvijā ieteiktais sāls daudzums dienā ir 5 grami jeb viena tējkarote). 

Protams, ik pa laikam uzkožot marinētus dārzeņus, problēmas neradīsies, taču cilvēkiem, kuriem jau ir paaugstināts asinsspiediens, nevajadzētu pārāk aizrauties ar šo pārtikas produktu. 

Pētījumā, kas publicēts žurnālā “Clinical Nutrition Research”, pat atklāts, ka "var būt nozīmīga saistība" starp marinētu gurķu patēriņu un paaugstinātu asinsspiedienu. Tas tāpēc, ka sāls liek ķermenim aizturēt ūdeni un ir lielākais paaugstināta asinsspiediena cēlonis.