Nopietnas slimības, par kurām signalizē tavs mutes dobums
foto: Shutterstock
Runā speciālists

Nopietnas slimības, par kurām signalizē tavs mutes dobums

"100 Labi Padomi"

Zinātnieki atklājuši jaunas kopsakarības starp mutes dobuma veselību un vispārējo veselības stāvokli, kas apliecina – kārtējo zobārsta un zobu higiēnista apmeklējumu nevajadzētu atlikt. 

Izpētīts, ka mutes dobuma baktērijas un iekaisums, ja izplatās tālāk, var būt saistīts ar sirds slimībām, endokardītu jeb sirds gļotādas iekaisumu, priekšlaicīgām dzemdībām, zemu dzimšanas svaru, arī ar pneimoniju un citām elpceļu slimībām. Baktērijas no mutes dobuma var nonākt asinsritē, izraisot infekciozu endokardītu – dzīvībai bīstamu sirds vārstuļu slimību. Saikne starp zobu veselību un vispārējo veselības stāvokli darbojas arī pretējā virzienā.

Mutes dobuma veselību var ietekmēt dažādas slimības:

  • diabēts rada smaganu slimības;
  • osteoporoze – periodonta noārdīšanos un zobu zudumu;
  • HIV/AIDS – sāpīgus gļotādas bojājumus.
  • Mutes dobuma stāvokļa pasliktināšanās tiek novērota, progresējot Alcheimera slimībai.

Der zināt! Zobu veselība atkarīga arī no dzimuma: hormonālo faktoru dēļ lielākam mutes dobuma slimību riskam pakļautas sievietes, tāpēc jaunībā mēnešreižu laikā mutē var uzrasties čūliņas vai pietūkt smaganas. Grūtniecības radītās hormonālās izmaiņas samazina siekalu daudzumu (siekalas aizsargā zobus), tāpēc rīta nelabuma radītā izteikti skābā vide mutē var veicināt zobu bojāšanos. Arī menopauzes laikā pazeminātais estrogēna līmenis var stimulēt smaganu problēmas un izraisīt dedzinošu sajūtu mutē. Savukārt vīriešu zobu veselību visbiežāk ietekmē kaitīgi ieradumi un dzīvesveids. Pētījumi pierāda, ka vīrieši paviršāk izturas pret zobu un smaganu veselību, retāk tīra un diego zobus, izvairās no profilaktiskajām zobu pārbaudēm un higiēnista apmeklējuma. Arī mutes un rīkles vēzis biežāk tiek atklāts vīriešiem.

Tāpēc profilaktiskas rūpes par mutes dobuma veselību ietaupīs gan laiku, gan naudu. Izmantojot jaunākās tehnoloģijas, ir iespējams uzlabot jebkādu mutes dobuma stāvokli.