foto: Shutterstock
Joda tabletes nav "zāles pret radiāciju": kāpēc tās izpērk un kad tad lietot?
Esi vesels
2022. gada 4. marts, 10:45

Joda tabletes nav "zāles pret radiāciju": kāpēc tās izpērk un kad tad lietot?

Jauns.lv / Mammamuntetiem.lv

Šobrīd, kad Ukrainā notiek Krievijas uzbrukums, no Krievijas puses ir izskanējusi informācija par iespējamo kodolapdraudējumu pasaulei. Ticot un cerot, ka tie paliks tikai draudi, kas nekad nepiepildīsies, cilvēki Latvijā tomēr sākuši interesēties par joda tablešu iegādi.

Vai jods ir brīnumtablete un kā to pareizi lietot nepieciešamības gadījumā, portālā Mammamuntetiem.lv skaidro Valsts vides dienesta speciālisti.

Kālija jodīdu lieto pēc kodolavārijām vai kodolreaktoru avārijām, lai novērstu radioaktīvā joda uzsūkšanos vairogdziedzerī, skaidro dienestā.

Kāds ir joda profilakses ieviešanas mērķis?

Kodolavārijas gadījumos, kad iespējama radioaktīvā joda izplatīšanās vidē, jāapsver iespēja pielietot joda profilaksi (kālija jodīda preparātu lietošanu). Radioaktīvais jods var izplatīties mākoņa veidā, piesārņojot apkārtējo vidi un radot ārējo radiācijas piesārņojumu. Tomēr pastāv arī iekšējā piesārņojuma risks, kas rodas, radioaktīvo jodu ieelpojot vai uzņemot to ar pārtiku, tādējādi radioaktīvais jods var uzkrāties vairogdziedzerī un veicināt vēža rašanās risku.

Lai pasargātu iedzīvotājus no radioaktīvā joda nonākšanas vairogdziedzerī, tiek uzņemta kālija jodīda deva, kas piesātina vairogdziedzeri ar stabilo jodu, neļaujot dziedzerī uzkrāties radioaktīvajam jodam.

Joda profilakse nav zāles pret radiāciju

Svarīgi atcerēties, ka joda profilakse nepasargā no citiem radionuklīdiem vai vielām (piemēram, radioaktīvā cēzija), radiācijas ārējās ietekmes, kā arī pilnībā neaizkavē radioaktīvā joda iekļūšanu ķermenī (joda profilakse samazina tikai vairogdziedzerī uzkrātā radioaktīvā joda apjomu).

Kad ir nepieciešams izmantot joda profilaksi?

Joda profilaksi nepieciešams uzsākt laika periodā no 10 stundām pirms līdz 2 stundām pēc radioaktīvā joda koncentrācijas palielināšanās gaisā. Taču joda profilaksi ieteicams izmantot arī tad, ja nokavēts šis sākuma periods kopš kodolavārijas brīža, jo pat vēlāka tablešu uzņemšana samazina radioaktīvā joda uzkrāšanos vairogdziedzerī.

Stabilā joda lietošanas instrukcija:

  • Uzņemt tikai vienu kālija jodīda tabletes devu, ja nav sniegti citi norādījumi;
  • Uzklausīt norādījumus, saņemot vai iegādājoties kālija jodīda preparātus profilaksei;
  • Joda profilaksi veikt ne ilgāk kā 7 dienas!
  • Lai iegūtu pēc iespējas labāku aizsardzību, zāles jālieto pēc iespējas drīzākā laikā (2 stundu laikā), tiklīdz esat saņēmis ziņu par notikušu kodolavāriju. Ja zāles tiek lietotas 4 līdz 6 stundas pēc radioaktīvā joda iedarbības, aizsardzība tiek nodrošināta aptuveni par 50%. Zāļu lietošana ir bezjēdzīga 12 stundas pēc radioaktīvā starojuma iedarbības, jo vairogdziedzeris jau ir uzņēmis radioaktīvo jodu.

Neizmantot joda profilaksi, ja personai ir paaugstināta jutība pret jodu. Pastāv citi profilakses veidi, tomēr par to izvēli nepieciešams konsultēties ar savu ārstu, jo arī citi aizsardzības veidi var radīt blakusefektus.

Nekad nelietojiet kālija jodīdu (KI) un nedodiet to citiem, ja to darīt nav ieteicis veselības aprūpes dienests, ārkārtas situāciju vadība vai ārsts. Kālija jodīdu liek lietot tikai situācijās, kad vidē ir nokļuvis radioaktīvais jods, un preparāts aizsargā tikai vairogdziedzeri. Kālija jodīds piesātina lietotāja vairogdziedzeri ar neradioaktīvo jodu, neļaujot dziedzerim absorbēt vidē esošo radioaktīvo jodu un samazinot vairogdziedzera vēža risku nākotnē.

Kālija jodīda tabletes drīkst lietot tikai pēc oficiālas informācijas no valsts institūcijas saņemšanas, piemēram, pa radio vai televīziju, par notikušu kodolavāriju.