foto: Vida Press
ASV slimnīcās ar bažām gaida bīstamas komplikācijas pieaugumu bērniem, kas izslimojuši omikronu
Esi vesels
2022. gada 24. februāris, 06:25

ASV slimnīcās ar bažām gaida bīstamas komplikācijas pieaugumu bērniem, kas izslimojuši omikronu

Jauns.lv

Ar Covid-19 omikrona paveidu janvārī Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) saslima rekordliels bērnu skaits, nu štatos gatavojas tam, kas notika otrajā pandēmijas vilnī – retas, bet bīstamas komplikācijas – multisistēmas iekaisuma sindroma (MIS-c) pieaugumam Covid-19 pārslimojušo bērnu vidū, vēsta CNN. 

MIS-c ir imūnās sistēmas regulācijas traucējumi ar smagu, pārmērīgu ieskaisuma reakciju, kas skar vairākas orgānu sistēmas. 

Bērnu slimnīcas dažādos ASV štatos apgalvo, ka pagaidām nav novērots pastiprināts MIS-c gadījumu pieaugums, taču nav izslēgts, ka tas vēl notiks. 

MIS-c var sekot pat dažas nedēļas pēc inficēšanās ar Covid-19. Tas var izraisīt ķermeņa daļu iekaisumu un ietekmēt galvenos orgānus, tostarp nieres, smadzenes, plaušas un sirdi.
MIS-c simptomi nav viennozīmīgi, bet var ietvert sāpes vēderā, vemšanu, caureju, izsitumus, konjunktivītu un zemu asinsspiedienu. Bieži vien tas notiek pēc viegla vai pat asimptomātiska Covid-19 infekcijas gadījuma.

ASV Slimību kontroles un profilakses centri rūpīgi seko līdzi MIS-c gadījumu skaitam. Visā pandēmijas laikā ASV ir ziņots par 6851 MIS-c gadījumu, kas uz kopējo inficēto bērnu fona ir mazs skaitlis. Kopš pandēmijas sākuma ar Covid-19 slimojuši vairāk nekā 12,3 miljoni bērnu, liecina Amerikas Pediatrijas akadēmijas veiktā datu analīze. 

Zinātnieki joprojām cenšas noskaidrot, kāpēc dažiem bērniem attīstās šis īpaši retais sindroms, bet citiem nē. Tāpat tiek mēģināts izprast ilgtermiņa sekas attiecībā uz veselību un kā labāk ārstēt MIS-c. 

Vašingtonas Nacionālās Bērnu slimnīcas Infekciju slimību nodaļas vadītāja Dr. Roberta Debiasi CNN stāsta: “Tas vienmēr attīstās pēc viena un tā paša scenārija. Paiet divas līdz sešas nedēļas no primārās inficēšanās ar Covid-19. MIS-c var attīstīties pēc jebkura covid paveida izslimošanas!”. 

Daktere piebilst, ka slimnīcā, kurā viņa strādā, bijuši 30 ar omikronu saistīti MIS-c gadījumi, bet vērojams, ka ar katru pandēmijas vilni šis skaits samazinās. Pagaidām nav viennozīmīgas atbildes, kāpēc sindroma gadījumu skaits samazinās, taču eksperti lēš, tas varētu būt saistīts ar bērnu vakcinācijas aptveri.