foto: scanpix
Norvēģu pētnieki nosauc omikrona simptomus, kas visbiežāk izpaužas pilnībā vakcinētiem cilvēkiem
Esi vesels
2022. gada 16. februāris, 11:32

Norvēģu pētnieki nosauc omikrona simptomus, kas visbiežāk izpaužas pilnībā vakcinētiem cilvēkiem

Jauns.lv

Norvēģu pētnieki izpētījuši, kādi ir visizplatītākie Covid-19 omikrona paveida simptomi tiem cilvēkiem, kas inficējušies par spīti tam, ka bijuši pilnībā vakcinēti pret slimību, vēsta “Independent”.

Pētījumā piedalījušies 66 cilvēki, kuri iepriekš saņēmuši divas mRNS vakcīnas devas, jāpiebilst, ka neviens no dalībniekiem nebija saņēmis balstvakcīnu. Dati, kas publicēti infekciju slimību un epidemioloģijas žurnālā “Eurosurveillance” liecina, ka visi vakcinētie ar Covid-19 sasirgušie pētījuma dalībnieki izjutuši astoņus kopīgus simptomus: klepu, iesnas, nogurumu, galvassāpes, iekaisušu kaklu, muskuļu sāpes, drudzi un šķaudīšanu. 

Pētījumā konstatēts, ka klepus, iesnas un nogurums bija vieni no visbiežāk sastopamajiem simptomiem vakcinētajām personām, visretāk izpaudusies šķaudīšana un drudzis. 

Sabiedrības veselības eksperti jau uzskaitītajiem simptomiem pievienojuši vēl vienu, kas novērots tieši vakcinētiem sasirgušajiem – slikta dūša. 

Dienvidāfrikas Medicīnas asociācijas priekšsēdētāja Andželika Koetzī piebilst, ka tieši nogurums ir primārais omikrona simptoms un bieži vien izpaužas vēl pirms tests spējīgs uzrādīt pozitīvu rezultātu. 

Eksperti gan uzsver, ka vakcinācija joprojām ir būtiska vīrusa apkarošanā un spēj aizsargāt no smagas slimības gaitas un nāves. 

Līdz ar omikrona paveida izplatīšanos, ir arvien grūtāk noteikt atšķirību starp Covid-19 un parastu saaukstēšanos. Saskaņā ar profesora Tima Spektora teikto aptuveni 50% no “saaukstēšanās gadījumiem” faktiski ir Covid-19.