foto: Shutterstock
No pozitīva līdz patiešām briesmīgam: eksperti iezīmē 4 Covid-19 pandēmijas scenārijus nākotnei
2022. gada 16. februāris, 06:25

No pozitīva līdz patiešām briesmīgam: eksperti iezīmē 4 Covid-19 pandēmijas scenārijus nākotnei

Jauns.lv

Lielbritānijas eksperti ir snieguši ieskatu par to, kā Covid-19 pandēmija varētu izvērsties dažu nākamo gadu laikā, atklājot četrus iespējamos scenārijus. Apvienotās Karalistes Zinātniskā padomdevēju grupa ārkārtas gadījumiem pagājušajā nedēļā publicēja dokumentu ar vairākiem pandēmijas scenārijiem, kurus tā uzskata par iespējamiem.

Zinātniskā grupa gan uzsvēra, ka scenāriji nav vienīgie iespējamie Covid pandēmijas ceļi. "Nevar izslēgt iznākumu, kas atrodas ārpus četru scenāriju diapazona — labāks par saprātīgo labāko scenāriju vai sliktāks par saprātīgo sliktākā gadījuma scenāriju," teikts paziņojumā. 

Visi scenāriji paredz, ka Covid-19 turpinās izplatīties pārskatāmā nākotnē un parādīsies arvien jauni vīrusa varianti. "Katrā scenārijā tiek pieņemts, ka laika gaitā (2-10 gadi) tiek sasniegts relatīvi stabils, atkārtojošs modelis, taču, visticamāk, pāreja uz to būs ļoti dinamiska un neparedzama," teikts paziņojumā. 

1. scenārijs – labākais iespējamais

Apvienotās Karalistes eksperti uzskata, ka labākais scenārijs, kā tuvākā vai tālākā nākotnē attīstīsies saslimšana ar Covid-19 - tā būs sezonāla rudens/ziemas saslimšana, ar nelielu Covid-19 skaita pieaugumu un zemu mirstības līmeni. Visticamāk, saslimšana neizraisīs smagu slimības gaitu. Nākotnē atsevišķos pasaules reģionos varētu būt vērojami nelieli Covid-19 uzliesmojumi pūļa imunitātes pavājināšanās vai jaunu variantu dēļ. Esošās vakcīnas tiktu izmantotas katru gadu, līdzīgi, kā tas notiek gripas gadījumā. 

2. scenārijs – sliktāks, nekā pirmais, bet joprojām optimistisks

Nedaudz sliktāks scenārijs būtu, ja Covid-19 infekcijas vilnis pasaulē ik gadu būtu līdzīgs tam, kādu to piedzīvojam šobrīd – omikrona varianta iespaidā. Nākotnē Covid-19 infekcijas viļņi varētu būt atkarīgi no kopējās sabiedrības imunitātes un jaunu variantu parādīšanās. Smaga slimības gaita attiektos tikai uz neaizsargāto sabiedrības daļu, vecāka gada gājuma cilvēkiem, vai tiem, kuriem nav dabiski vai mākslīgi iegūtas imunitātes. Vakcīnas tiktu atjaunotas katru gadu un tā būtu neaizstājama aizsardzība pret smagu un vidēji smagu slimības gaitu jebkurā iedzīvotāju vecuma grupā. Pie lielākas slimības izplatības valstis varētu sezonāli atgriezties pie ierobežojumiem, piemēram, sejas masku valkāšanas iekštelpās. 

3. scenārijs – diezgan pesimistisks

Pie šāda scenārija nākamā gada laikā varētu parādīties vēl kāds jauns Covid-19 variants, kas izraisītu vēl lielāku infekcijas vilni, nekā piedzīvojam šobrīd, ar omikrona paveidu. Tomēr smaga saslimšana un nāves gadījumi joprojām apdraudētu tikai noteiktas iedzīvotāju grupas. Šis scenārijs paredz nekontrolējamu jaunu Covid-19 variantu rašanos vairāku gadu garumā. Esošā imunitāte un vakcīnas joprojām spētu nodrošināt pietiekami lielu aizsardzību no nāves, taču būtu nepieciešama ikgadēja revakcinācija. Būtu jārēķinās ar noteiktiem ierobežojumiem katru gadu rudens/ziemas sezonā.

4. scenārijs – sliktākais iespējamais

Sliktākajā gadījumā infekcijas viļņi ar augstu smagas saslimstības līmeni turpinātos katrā rudens/ziemas sezonā. Tiktu ietekmēta plašāka sabiedrības daļa, ne tikai gados vecie ļaudis vai tie, kuriem nav imunitātes. Ilgākā laika posmā varētu parādīties arvien jauni Covid-19 varianti, kuri spētu apiet vakcīnu radīto aizsardzību. Neparedzētas vīrusa izmaiņas varētu izraisīt nāves gadījumu skaita pieaugumu visā pasaulē. Varētu būt palielinātas iespējas saslimt ar tā saukto “garo Covid”. Varētu būt nepieciešamība pret ļoti striktiem ierobežojumiem katru rudens/ziemas sezonu.