foto: LETA
Pieaug pandēmijas ietekme uz iedzīvotāju garīgo veselību, noskaidrots aptaujā
2022. gada 8. februāris, 19:24

Pieaug pandēmijas ietekme uz iedzīvotāju garīgo veselību, noskaidrots aptaujā

Jauns.lv / LETA

Trešā daļa iedzīvotāju uzskata, ka pandēmija negatīvi ietekmē viņu garīgo veselību, un pēdējo mēnešu laikā šāda viedokļa īpatsvars sabiedrībā ir būtiski pieaudzis, atklāj "Kantar" 2022.gada janvārī veiktais Covid-19 barometra pētījums.

Kopš 2021.gada vasaras iedzīvotāju vidū ir būtiski palielinājies satraukums par Covid-19 radīto situāciju Latvijā. Īpaši šāda tendence pastiprinās pēdējo četru mēnešu laikā, liecina aptauja.

Gandrīz pusi - 47% - iedzīvotāju pašlaik uztrauc situācija saistībā ar Covid-19. Salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri, satraukums iedzīvotāju vidū ir palielinājies par četriem procentpunktiem, bet kopš vasaras - par 14 procentpunktiem.

Liela daļa iedzīvotāju - 41% - atzīst, ka baidās saslimt neatkarīgi no tā, ka tiek ievērota piesardzība. Salīdzinājumā ar rudeni šis radītājs ir pieaudzis par septiņiem procentpunktiem.

Tāpat iedzīvotāju vidū var novērot arī bažas par ekonomisko situāciju valstī. Vairāk nekā divas trešdaļas jeb 73% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka būs vajadzīgs ilgs laiks, līdz ekonomika pēc pandēmijas beigām atveseļosies. Īpaši augsts satraukums par to ir vērojams jauniešu vecumā - tā uzskata 82%.

Līdz ar satraukumu par ekonomiskās situācijas atlabšanu iedzīvotāju vidū pieaug rūpes par personīgo finanšu situāciju un vēlme aktīvāk plānot savas finanses. Šādas bažas pauž aptuveni puse jeb 52% aptaujas dalībnieku.

Salīdzinājumā ar vasaru, šis rādītājs ir pieaudzis par 16 procentpunktiem.

Tēmas