foto: LETA
“Prognoze par tālāko omikrona izplatību varētu būt stipri laba,” pauž infektoloģe Vīksna
Infektoloģe, profesore Ludmila Vīksna.
Runā speciālists
2022. gada 8. februāris, 09:51

“Prognoze par tālāko omikrona izplatību varētu būt stipri laba,” pauž infektoloģe Vīksna

Jauns.lv

Covid-19 vīrusa omikrona paveids drīz sasniegs uzliesmojuma maksimumu, paudis Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Omikrona paveids sāk “izspiest” Delta variantu, un šajā sakarā saskatāmas labas ziņas. Pieredze rāda – omikrons retāk pacientus noved līdz reanimācijai vai intensīvajai terapijai.

Infektoloģe, profesore Ludmila Vīksna “Latvijas Radio” uzsver – prognoze par tālāko omikrona izplatību varētu būt stipri laba. 

“Ja mēs runājam par šī brīža situāciju, tad ir jāsaka, ka saskaņā ar laboratorijas informāciju omikrons pamazām sāk prevalēt. Ar to es gribu teikt, ka iepriekšējais vīrusa paveids delta ir daudz mazākam skaitam pacientu, nekā bijis līdz šim. Pacientiem ir izmainījusies arī klīniskā aina – sūdzības un patoloģijas, kas šiem cilvēkiem ir, inficētiem ar dažādiem vīrusiem [paveidiem], ir diezgan atšķirīgas. Tam ir arī tādas pozitīvas sekas – respektīvi, intensīvās terapijas nodaļas un reanimācijas nodaļas šobrīd ir mazāk noslogotas ar smagiem slimniekiem,” pauž Vīksna. 
Otrs jautājums ir par to, ka omikrona varianta gadījumā ļoti daudziem inficēšanās notiek tikai kā inficēšanās, bez klīniskās simptomātikas.

Runājot par omikrona paveida tālāko izplatībo, Vīksna norāda: “Patiesībā tā teorija man ir drusku aizgūta no Latvijas virusologiem, un es pilnīgi piekrītu. Teorētiski vajadzētu būt tā, ka ar šo vīrusu inficēsies ļoti daudzi iedzīvotāji, tā ka šie cilvēki iegūs papildu imunitāti vai vienkārši imunitāti, un līdz ar to tam vīrusam mūsu vidē vairs nebūs īsti, kur ieperināties. Līdz ar to tā prognoze varētu būt stipri laba.”.