foto: LETA
Kāpēc nav īstais laiks ierobežojumu mīkstināšanai: omikrons inficē vai karantīnā liek doties arī vairākiem simtiem mediķu
Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.
Runā speciālists
2022. gada 3. februāris, 21:35

Kāpēc nav īstais laiks ierobežojumu mīkstināšanai: omikrons inficē vai karantīnā liek doties arī vairākiem simtiem mediķu

Jauns.lv

Šobrīd vēl nav īstais laiks, lai mīkstinātu ierobežojumus. Ap 400 ārstu, mediķu ir vai nu inficējušies, vai nu karantīnā, kas ietekmē pakalpojumu sniegšanu pacientiem, vēsta TV3 ziņas.

Pēc divām nedēļām prognozēts omikrona izplatības pīķis. Kā norāda mediķi, vismaz līdz tam nedrīkst veikt izmaiņas vakcinācijas sertifikātu uzrādīšanās sistēmā.

Kā norādījis Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs, ap 400 medicīnas jomā strādājošo ir inficējušies vai karantīnā. "Faktiski jau tagad mēs sākam šķirot pacientus, kuriem sniegt pirmo palīdzību, ja šis stāvoklis pasliktināsies, šī šķirošana būs pilnīgi neizbēgama."

Arī "Latvijas Pacientu organizāciju tīkls" vadītāja Baiba Ziemele
norāda, ka pacienti sūdzas par pēkšņi atceltām vizītēm.

Tāpat arī Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska norāda, ka mediķu apjoms šī iemesla dēļ nevis samazinās, bet palielinās. Viņa norāda, ka vismaz līdz 28. februārim ierobežojumus nevajadzētu pārtraukt.

Veselības ministrija norāda, ka tuvākajā laikā vēl neplāno strauji mīkstināt ierobežojumus.

"Pēc omikrona viļņa plānots saglabāt pamata drošības pasākumus: medicīnisko masku un respiratoru lietošanu, distances ievērošanu, vakcinācijas un pārslimošanas sertifikātu izmantošanu, maksimālā cilvēku skaita noteikšanu liela mēroga pasākumos un tamlīdzīgi. Citus drošības pasākumus varētu pakāpeniski mazināt, " skaidro Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.