Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pieci it kā nekaitīgi simptomi, kas norāda, ka steigšus jāizmeklē sirds
foto: Shutterstock
Esi vesels

Pieci it kā nekaitīgi simptomi, kas norāda, ka steigšus jāizmeklē sirds

Jauns.lv

Sirds un asinsvadu slimības ir galvenais nāves cēlonis visā pasaulē. Tas lielā mērā ir saistīts ar laikmetu, kurā dzīvojam, proti, mēs bieži par daudz strādājam, par maz guļam, patērējam neveselīgu pārtiku un aizmirstam par sporta aktivitātēm. Problēma slēpjas tajā, ka liela daļa sabiedrības nemaz nezina, kādi signāli var norādīt uz sirds slimību risku. 

Nogurums

Nogurums var būt gan sirds slimības pazīme, gan nepietiekama miega rezultāts. Lai apgādātu ķermeni ar pietiekamu daudzumu skābekļa, sirds darbojas pastiprinātā režīmā, kā rezultātā ķermenis nespēj pilnvērtīgi funkcionēt un cilvēks jūtas pārguris. Vairums cilvēku šim simptomam mēdz nepievērst pienācīgu vērību, cerot, ka nepatīkamās sajūtas pāries pašas, taču hronisks nogurums nav norma, un, ja tādu izjūtat, nekavējoties dodieties pie ārsta. 

Reiboņi

Šad tad noreibusi galva nav nekas neparasts, tā var gadīties, ja ķermenis nav uzņēmis pietiekoši daudz šķidruma, vai nav adekvāti novērtēta slodze. Taču regulāri reiboņi norāda, ka ar veselību kaut kas tomēr nav kārtībā. Tie var signalizēt par anēmiju, iekšējās auss problēmām, kā arī sirds slimībām, kas izraisa asinsspiediena svārstības. 

Straujš svara pieaugums

Ikvienam, kurš strauji pieņēmies svarā vajadzētu izvērtēt, vai tas noticis ēšanas paradumu maiņas rezultātā, taču, ja atbilde nav apstiprinoša, ir pamats domāt par iespējamām sirds problēmām. Šķidruma uzkrāšanās organismā ir viena no sirds slimības pazīmēm. Tā rezultātā rodas, un ir redzams svara pieaugums. Ja novērojat šo simptomu, ieteicams sekot līdzi tam, ko ēdat katru dienu. Tādā veidā jūs zināsiet, vai pieaugums ir saistīts ar izmaiņām uzturā vai nē.

Aizdusa

Ja vien esi labā fiziskajā formā, dažādu ikdienišķu aktivitāšu laikā elpas trūkumam tevi nevajadzētu piemeklēt. Ja tomēr pastāvīgi aizelsies, kāpjot pa trepēm, iespējams, pie vainas ir astma, anēmija, infekciju saslimšana vai problēmas ar sirds vārstuļiem un to spēju sūknēt asinis.

Pastāvīgs klepus

Daudzi cilvēki šo neuztver kā nopietnu draudu veselībai, taču pastāvīgs klepus var liecināt par virkni veselības problēmu, piemēram, tuberkulozi, kuņģa problēmām, kā arī sirdsdarbības traucējumiem. Jāpievērš uzmanība, vai klepus ir atkrēpojošs, un kādā krāsā ir krēpas. Slimniekiem, kam ir sirds mazspēja un sastrēgums plaušu asinsvados, vai būt īss, aprauts klepus, dažreiz ar krēpām.