foto: Shutterstock
Kāpēc pēc glāzes piena var labāk gulēt?
Esi vesels
2022. gada 15. janvāris, 05:05

Kāpēc pēc glāzes piena var labāk gulēt?

Kas Jauns Avīze

Daudzi bērni visās pasaules malās pirms naktsmiera izdzēruši glāzi silta piena. Vai ir kāds zinātnisks pamatojums, ka tas veicina labāku miegu?

“Viens no iemesliem, kāpēc silts piens darbojas iemidzinoši, slēpjas tajā, ka tas raisa patīkamas atmiņas par cilvēkiem, kas deva jums pienu pirms miega, kad bijāt mazi,” BBC citē Kalifornijas psihologu un miega ekspertu Maiklu Breusu, kurš par to uzrakstījis ne vienu vien grāmatu. Pēc viņa vārdiem, patīkamas asociācijas pirms miega palīdz mazināt sliktas sajūtas.

Bioķīmiskā līmenī organismu uz miegu var vilkt triptofāns, ko satur piens, vai aromātiskā alfa aminoskābe, ko cilvēks pats izstrādāt nevar, bet saņem ar dažādiem pārtikas produktiem, piemēram, olām, zivīm, soju un pienu.

Organismā triptofāns pārvēršas cita starpā par serotonīnu, kas savukārt par melatonīnu, hormonu, kas regulē miega ritmus. Tādējādi mītā, ka pēc Ziemassvētku maltītes ar tītaru galdā vienmēr gribas nosnausties, ir daļa taisnības, jo arī tītara gaļa satur daudz triptofāna, raksta BBC.

Tomēr, ja runāt par pienu kā miega līdzekli, Breuss norāda, ka triptofāna efektam vajadzēs izdzert gandrīz astoņus litrus, un tad pat nevajag ciest no laktozes nepanesamības, lai sajustos visai slikti.

Dienvidķīnas Tehnoloģiskās universitātes dietologi izpētījuši, ka pēc piena baudīšanas snaudu uzdzen pavisam cita sastāvdaļa – kazeīna hidrolizāts, kas satur simtiem aminoskābju jeb peptīdu ķēdīšu. Šie peptīdi iedarbojas uz smadzeņu receptoru GABA-A, kas slāpē nervu signālus, veicinot ātru aizmigšanu un dziļu miegu.

Kas attiecas uz apgalvojumu, ka pienam jābūt siltam, tam nav nekādu pierādījumu. Iespējams gan, ka silts vai pat karsts piens nedaudz paaugstina mūsu ķermeņa temperatūru, pastiprina asinsriti un palīdz atslābt.

Tēmas