foto: Publicitātes
Gudri stāties ceļā vīrusam
2022. gada 12. janvāris, 06:02

Gudri stāties ceļā vīrusam

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Covid-19 vīruss turpina savu gaitu, gluži kā nerimstoša vētra lauž savu ceļu. Ir vērts kļūt viltīgākam un gudrākam, lai varētu pasargāties no nelāgās saslimšanas. Par iespējamiem scenārijiem un veidiem, kā slimību apiet, jautājam ģimenes ārstei Karīnai Vernerei.

Bieži dzirdam, kā slimnīcā ārstē Covid-19 pacientus, taču daudz mazāk ir ieteikumu tiem, kuri ar šo saslimšanu ārstējas mājās.
– Ja pacients jautā man kā ģimenes ārstei, kā ārstēties, uzreiz vēlos zināt, kādi ir simptomi. Jo katram slimība iet savu gaitu, turklāt pirmie simptomi var pazust, bet citi parādīties. Ir simptomi, ar ko mierīgi var tikt galā mājas apstākļos, bet ir tādi, kas vēsta –vajadzīga mediķu palīdzība stacionārā.

Klasiskie simptomi: augsta temperatūra, lauzoša sajūta ķermenī, sāpes kaklā. Taču tādi simptomi var būt arī citām saslimšanām, tādēļ jāuzzina, vai tas tiešām ir Covid-19. Tomēr nav vērts steigties uz testēšanu nekavējoties. Pirmajā vai otrajā slimības dienā rezultāts var būt negatīvs, un cilvēks velti sapriecājas. Jāveic kontroles analīze, jo dažreiz rezultāts ir pozitīvs tikai 3-4-5 dienā pēc simptomu parādīšanās.

Ja ir ļoti augsta temperatūra un neciešamas sāpes, droši var pielietot paracetamolu, kādam labāk der ibuprofēns, bet labāk sazināties ar savu ģimenes ārstu. Ja slimības gaita ļauj ārstēties mājās, svarīgi uzņemt pietiekami daudz šķidruma. Tāpat vēlams lietot ārstniecības līdzekļus, kas palīdz nedaudz apsteigt vīrusu, neļaut tam izpausties.

Kurus mikroelementus un flavonoīdus jūs īpaši izceltu, lai mazinātu vīrusa izraisīto simptomātiku un stiprinātu veselību? Varbūt jāveic mājas aptieciņas revīzija?
– Dzīvojam aktīva Covid-19 laikā, tādēļ būtu labi, ja mājās būtu arsenāls, ko ņemt palīgā. Noteikti C vitamīns, arī D vitamīns, kas ir ārkārtīgi nepieciešams imūnās atbildes veidošanai. Tāpat cinks. Noteikti –  kvercetīns, par ko pēdējā laika publikācijās daudz runā pētnieki. Visi šie līdzekļi traucē vīrusam ienākt cilvēka organismā un kavē tā vairošanos, attīstību, mazina komplikāciju rašanās risku. Jāskatās gan uz devām – jo tās maksimāli lielākas, adekvātākas, jo labāks ieguvums organismam, mazāks risks, ka var attīstīties komplikācijas. Vēlams, lai kvercetīna deva būtu ne mazāka par 500 mg dienā.

Tādēļ visvienkāršāk izmantot jau fiksētas kombinācijas, kompleksus preparātus. Ir Latvijā ražoti produkti, piemēram, “Imunosil Virufix”, kur viss precīzi salikts kopā, pietiekami lielās, efektīvās devās. Tas satur piecas aktīvās vielas – vitamīnus C un D3, minerālvielu cinku, augu valsts flavonoīdu kvercetīnu un antioksidantu, dabīgo hormonu melatonīnu, tātad komplekss veicina un uztur normālu imūnsistēmas darbību, šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu. To var turpināt lietot visu slimošanas laiku, kā arī pēc atveseļošanās, jo vīruss tomēr var radīt komplikācijas.

Profilaktiski tas samazinātu iespēju inficēties ar vīrusu. Ikviens no mums taču tiekas ar kādiem cilvēkiem –darbavietā, veikalā, sabiedriskajā transportā. Pat ja esam vakcinēti, pastāv risks, ka vīruss var mūs apdraudēt.

Kādas fundamentālas lietas ikvienam Latvijas iedzīvotājam jāzina par aizsardzību pret vīrusiem? Redzu, ka vairums cilvēku veikalā diezgan automātiski pieliek plaukstas dezinfekcijas aparātam.
– Tā tiešām ir. Tie bērni, kuri agrāk nekādi nevarēja iegaumēt, ka pēc atnākšanas mājās vajag kārtīgi nomazgāt rokas, tagad to dara bez atgādinājuma. Tātad roku dezinfekcija, maskas un nepieciešamais attālums – cik vien iespējams nedodamies drūzmā.

Neaizmirsīsim būtisku komponenti – kvalitatīva izgulēšanās, miegs. Ja cilvēks hroniski cieš no miega bada, viņš ir vairāk pakļauts riskam inficēties ar jebkuru saaukstēšanās slimību, protams, arī ar Covid-19. Vēl jāstiprina noturība pret stresu. Pamatīga un ilgstoša stresa iedarbība var padarīt labilāku nervu sistēmu, līdz ar to cilvēks ir stipri vairāk pakļauts infekcijas riskam.

Svaigs gaiss ir labs profilaktisks līdzeklis. Pastaigas svaigā gaisā šobrīd ikvienam ir nepieciešamas daudz vairāk nekā jebkad. Tas labi der arī vakcinētām kontaktpersonām – ja mājās ir slimnieks, ik pa brīdim iziet enerģiskā pastaigā.

Ja ir iespēja iziet laukā savā teritorijā, kur nevienu nesastop, to var darīt arī saslimušais, protams, ja nav augsta temperatūra. Paelpot svaigu gaisu var kaut vai pie atvērta loga, tikai silti jāsaģērbjas, lai nesaltu. Tas var paaugstināt skābekļa saturāciju jeb skābekļa daudzumu asinīs.

Kas vēl jāzina, ja esi sasirdzis?
– Ja ir ļoti novājināts organisms, visi augstākminētie līdzekļi var nenostrādāt tā, kā būtu iespējams. Tad var parādīties jauni simptomi, piemēram, klepus, jušanas traucējumi, īpaši tie, kas saistīti ar ožu un garšu. Klepus pats par sevi vēl nav nekas bīstams, bet jālūko, kas notiek ar skābekļa daudzumu asinīs. Labi, ja mājās ir pulsa oksimetrs. Šo medicīnas ierīci var savlaicīgi iegādāties vai no kāda uz laiku aizņemties. Tā palīdz uzzināt skābekļa līmeni organismā. Ja skābekļa skaitlis sāk mazināties zem 94 un pieaug elpas trūkums, tas ir trauksmes signāls, noteikti jāzvana neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai.

Daudzi atzīst, ka pēc pārslimošanas grūti atgriezties ierindā, pēc Covid-19 ir sekas.
–Dažiem diemžēl sagādā grūtības par noturēt karoti rokā, pat pāris soļi prasa pārāk daudz spēka. Citiem ir trauksmainība, kas ilgi nepāriet, vēl mēdz būt pārmērīgs nogurums un spēka trūkums, to redzu savu pacientu vidū. Vēl kādam tas var izpausties trombožu veidā.

Kāda būtu mazā rokasgrāmata tiem cilvēkiem, kuri pēc pārslimošanas nespēj pilnvērtīgi atgriezties ierindā?
– Jau savlaicīgi un visu laiku, arī pēc izslimošanas izmantot manis minētos līdzekļus, vislabāk kompleksa veidā, jo tas darbojas daudzpusēji, arī pret visiem iespējamiem komplikāciju veidiem, kas mēdz attīstīties.

Nevajag domāt, ka vīruss mani neskars, ar mani tas nekad nenotiks. Vienā mirklī var izmainīties viss! Nonākot otrā pusē, tātad sastopoties ar slimību, iepazīst to pilnīgi no citas puses, pat ar draudiem dzīvībai.

Ceru, ka vairumam cilvēku, ko piemeklējis šis vīruss, slimība gājusi vieglāko ceļu. Tomēr ir prātīgi paturēt prātā visus iespējamos scenārijus. Arī aktīvi dzīvojot un strādājot, jādomā par Covid-19 profilaksi, tad arī risks smagākai slimības norisei varētu būt daudz mazāks.

Kāds būtu jūsu novēlējums, sagaidot2022. – Tīģera gadu?
– Lai mums visiem ir tikpat stipra veselība kā tīģerim! Taču dažreiz sīks un neredzams ienaidnieks mēdz nogāzt pat tik stipru būtni kā tīģeri. Tāpēc jābūt vērīgiem pret savu organismu. Lai arī mums nākas dzīvot vienā pasaulē ar šiem sīkajiem mikroorganismiem, nepieļausim, lai viņi nonāk mūsu organismā un rada nepatīkamu pārbaudījumu veselībai.

Raksts tapis sadarbībā ar Lotos-Pharma