foto: ddp/abaca press/ Vida Press
"Izskatās fantastiski!" Pacients Londonā pirmais pasaulē saņems ar 3D printeri radītu acs protēzi
Tradicionālās protezēšanas laikā pacientam jāiziet divas stundas ilga sesija, kuras laikā tiek izveidots acs dobums. Bērniem šī procedūra var būt tik sarežģīta, ka jāveic vispārējā anestēzija.
2021. gada 25. novembris, 14:42

"Izskatās fantastiski!" Pacients Londonā pirmais pasaulē saņems ar 3D printeri radītu acs protēzi

Jauns.lv

40 gadu vecais Stīvs Varze no Londonas piepilsētas Heknijas ceturtdien kļūs par pirmo cilvēku pasaulē, kurš saņems ar trīsdimensionālās drukas tehnoloģiju radītu acs protēzi, raksta BBC.

Paredzams, ka 3D drukas veidotā acs izskatīsies reālistiskāk nekā tradicionālās akrila acs protēzes.

Ja šobrīd ierasti protēzes pielāgošana un izgatavošana ilgst ap sešām nedēļām, tad 3D tehnoloģija šo laiku samazinās uz pusi - trim nedēļām.

Tradicionālās protezēšanas laikā pacientam jāiziet divas stundas ilga sesija, kuras laikā tiek izveidots acs dobums. Bērniem šī procedūra var būt tik sarežģīta, ka jāveic vispārējā anestēzija. Pēc tam protēze tiek pielāgota un tad - nokrāsota.

Saskaņā ar Mūrfīldas acu klīnikas sniegto informāciju, 3D printētās protēzes ražošanas process aizņem nieka divas līdz trīs nedēļās, un sākotnējā vizīte ilgst vien pusstundu. Lai radītu acs modeli, tiek veikta vienkārša skenēšana ar īpašu programmatūru.

Varze norāda, ka viņš acs protēzi lieto jau kopš 20 gadu vecuma. "Izejot no mājām, es bieži uzmetu skatienu spogulim, un man nav paticis tas, ko esmu redzējis," viņš stāsta.

"Šī jaunā acs izskatās fantastiski," priecājas vīrietis, piebilstot, ka, viņaprāt, ar laiku protēzes, pateicoties šai tehnoloģijai, kļūs aizvien labākas un ērtākas.

Mūrfīldas acu klīnikas oftalmologs konsultants, profesors Mandīps Sagū norāda, ka darbinieki ir patīkami satraukti, redzot digitāli veidotās acs protēzes potenciālu. 

"Mēs ceram, ka gaidāmais klīniskais pētījums sniegs mums pārliecinošus pierādījumus par šīs jaunās tehnoloģijas vērtību, parādot, cik atšķirīgu pieredzi tā sniedz pacientiem," viņš sacīja.

Trīsdimensionālais acs modelis tiks drukāts Vācijā. Pēc tam protēze tiks nosūtīta okulāristam pielāgošanai.

Cilvēkiem acs protēze var būt nepieciešama iedzimtu problēmu dēļ, pēc nelaimes gadījumiem vai arī, piemēram, vēža gadījumā. Apvienotajā Karalistē acs protēze nepieciešama aptuveni 60 000 cilvēku.

Parasti pacienti Lielbritānijā protēzi rindā gaida četrus līdz piecus mēnešus, bet šobrīd gaidīšanas laiks ir pat ilgāks. 

Tēmas