foto: unsplash.com
Vai Covid-19 laikā jālieto uztura bagātinātāji?
Esi vesels
2021. gada 17. oktobris, 06:59

Vai Covid-19 laikā jālieto uztura bagātinātāji?

"100 Labi padomi Par veselību"

Ir skaidrs, ka uzturam ir nozīme imunitātes uzturēšanā un infekciju riska/smaguma samazināšanā. Indivīdi, kuru uzturs ir trūcīgs, organisma vajadzībām neatbilstošs, ir pakļauti lielākam baktēriju, vīrusu un citu infekciju riskam.

Tiesa, hroniskas un smagas infekcijas izraisa lielākus uzturvielu iztrūkumus un pasliktina organisma stāvokli.

Lasot veselības nozares ekspertu (epidemioloģijas un uzturzinātnes profesoru) viedokļus, nākas secināt, ka primāri jābūt veselīgiem uztura paradumiem. Ikdienā jāēd svaigi augļi, ogas un dārzeņi, pilngraudu produkti, pākšaugi un rieksti, kas jāpapildina ar piena produktiem, svaigi spiestām eļļām, zivīm un putnu gaļu. Jāizvairās no cukura, rafinētiem ogļhidrātiem un pārstrādātas sarkanās gaļas. Ja šos principus ievērojam, tad nepieciešamās uzturvielas mums vajadzētu uzņemt pietiekamā daudzumā.

Ja nu tomēr skatāmies uz pētījumiem minerālvielu un vitamīnu virzienā, tad noderīgi palīgi var izrādīties cinks, C vitamīns un D vitamīns. Vismaz šie trīs ir pētīti saistībā ar respiratorajām vīrusu infekcijām un palīdzējuši gan samazināt saslimstības risku, gan saīsināt slimības ilgumu, samazināt smaguma pakāpi un komplikācijas. Cilvēki primāri tiek aicināti parūpēties par optimālu uzturu, taču, ja to neizdodas īstenot, var apsvērt arī vitamīnu un minerālvielu kompleksu īslaicīgu lietošanu.