foto: Yegor Aleyev/TASS
Piektā daļa kritiskākajā stāvoklī esošo Covid-19 pacientu Anglijā ir nevakcinētas grūtnieces
Ilustratīvs foto
Esi vesels
2021. gada 12. oktobris, 06:18

Piektā daļa kritiskākajā stāvoklī esošo Covid-19 pacientu Anglijā ir nevakcinētas grūtnieces

Jauns.lv

Anglijas Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka pēdējo mēnešu laikā gandrīz piektdaļa vissmagāk slimo Covid-19 pacientu ir bijušas grūtnieces, raksta "Sky News".

No 1. jūlija līdz 30. septembrim 17% pacientu, kuri Anglijas slimnīcās tika pieslēgti plaušu ventilēšanas ierīcei, bija nevakcinētas grūtnieces.

Topošās mātes sastāda 32% no visām sievietēm vecumā no 16 līdz 49 gadiem, kuras nogādātas intensīvajā terapijā un saņēmušas ekstrakorporālās membrānu oksigenācijas (ECMO) ārstēšanu - medicīnisku metodi, ko izmanto, ja pacienta plaušas ir tik ļoti bojātas, ka ventilators vairs nespēj uzturēt skābekļa līmeni.

Pandēmijas sākumā - 2020. gada martā - šo metodi lietoja vien 6% gadījumu.

Anglijas galvenā vecmāte Žaklīna Danklija-Benta sacīja, ka šie dati ir "spilgts atgādinājums tam, ka Covid-19 vakcīna var pasargāt jūs, jūsu mazuli un tuviniekus".

Savukārt Lielbritānijas lielākā vecāku labdarības organizācija "The National Childbirth Trust" norāda, ka šie skaitļi "nosodāma norāde uz to, ka šai neaizsargātajai grupai nav pievērsta uzmanība, jo ierobežojumi tiek mazināti".

Covid-19 slimas grūtnieces pieredze

Par savu pieredzi, slimojot ar Covid-19 grūtniecības laikā, "Sky News" pastāstīja 23 gadus vecā Kelsija Routsa.

Viņa nebija vakcinējusies pret Covid-19, kad augustā inficējās. Tolaik viņa bija 29. grūtniecības nedēļā.

Kelsijai kļuva tik slikti, ka viņa tika nogādāta slimnīcā, kur tika veikts ārkārtas ķeizargrieziens. Sieviete tobrīd bija bez samaņas, un pēc tam nekavējoties tika ievietota mākslīgajā komā, lai viņas ķermenis spētu atgūties.

Kelsija stāsta, ka viņai joprojām ir grūti aprast ar notikušo un smagi dzirdēt to, cik ļoti tuvinieki par viņu pārdzīvojuši. Viņa nožēlo, ka nevakcinējās ātrāk un drīzumā gatavojas saņemt savu pirmo Covid-19 poti.

Slimnīcā pavada mēnesi

Savukārt 33 gadus vecā Klēra no Kentas vēlas, lai, izdzirdot viņas pieredzi, visas topošās māmiņas būtu informētas par to, kādu risku viņai un viņas nedzimušajam bērnam rada nevakcinēšanās pret Covid-19.

Klēra tika hospitalizēta šī gada jūlijā. "Es pilnībā saprotu vilcināšanos, kad jūs sevī nēsājat mazuli, bet pirms pandēmijas piedzīvoti divi spontānie aborti. Bailes par esošo grūtniecību un raizes par Covid-19 manu nemieru tikai pastiprināja," viņa stāsta.

"Bet pēc notikušā es varu godīgi teikt, ka riski, kas var iestāties, ja vakcinācija pret Covid-19 netiek veikta, ievērojami atsver visas šaubas par vakcīnu," viņa turpina.

Dažas dienas pēc pozitīva Covid-19 testa 7. jūlijā Klēra ar apgrūtinātu elpošanu tika nogādāta vietējā slimnīcā Kentā, kur pēc tam mākslīgās komas stāvoklī tika pievienota plaušu ventilatoram. Diemžēl sievietes stāvoklis pasliktinājās, tāpēc mediķi pat aicināja viņas vīru gatavoties ārkārtas ķeizargriezienam nieka 26. grūtniecības nedēļā. 

Tā kā grūtnieces stāvoklis turpināja pasliktināties, viņa tika pārvesta uz citu slimnīcu Londonā, kur mediķiem tomēr izdevās situāciju glābt un nodrošināt, ka agrīnais ķeizargrieziens nav nepieciešams.

4. augustā, gandrīz mēnesi pēc nokļūšanas slimnīcā, Klēra varēja doties mājās, kur viņa pamazām atveseļojās kopā ar vīru un viņu vēl nedzimušo bērnu, kuram šobrīd klājas labi.

Klēra tagad mudina citas grūtnieces apsvērt iespēju vakcinēties pret Covid-19, lai ievērojami samazinātu iespēju saslimt ar koronavīrusu un piedzīvot tādas pašas mokas, kā viņa. 

Mediķi skubina grūtnieces vakcinēties

Anglijā pirmo Covid-19 vakcīnas devu ir saņēmušas vairāk nekā 81 000 grūtnieču, bet aptuveni 65 000 jau pabeigušas vakcinācijas kursu. 

Kopš 2021. gada aprīļa vidus Anglijā topošajām māmiņām tiek piedāvātas "Pfizer-BioNTech" un "Moderna" Covid-19 vakcīnas.

Covid-19 pozitīvo māšu un jaundzimušo nodaļa Meksikā

Aptuveni 96% no visām dzemdībām Meksikā notiek slimnīcās, kas bieži vien ir pārpildītas vai nespēj nodrošināt vajadzīgo aprīkojumu. Pandēmijas sākumā ...

gallery icon
21

Medicīnas speciālisti visā pasaulē ir uzsvēruši, ka nav datu, kas liecinātu, ka vakcīna, ko saņēmusi grūtniece, negatīvi ietekmētu zīdaini.

Karaliskās dzemdību speciālistu un ginekologu koledžas viceprezidents Džo Mauntfīlds norāda, ka tiek iegūts aizvien vairāk datu, kas norāda, ka Covid-19 vakcīna nepalielina spontānā aborta risku, nepalielina nedzīvi dzimušu mazuļu risku un neietver paaugstinātu pierkšlaicīgu dzemdību risku.