Labas ziņas zivju ēdienu faniem - taukskābes zivīs atvaira dzīvsudrabu
Ar zivīm var turpināt mieloties pat grūtnieces - izrādās, dzīvsudrabs neiespaido jaundzimušo un mazu bērnu smadzenes pat tad, ja viņu mātes grūtniecības laikā bijušas naskas uz zivju ēšanu.
Esi vesels
2015. gada 13. jūlijs, 15:10

Labas ziņas zivju ēdienu faniem - taukskābes zivīs atvaira dzīvsudrabu

Jauns.lv

Labas ziņas visiem, kurus mulsina zivju dilemma! Zinātnieki atklājuši, ka taukskābes, ko satur zivis, pasargā mūsu smadzenes no dzīvsudraba indīgās ietekmes, un dzīvsudrabs, kā zināms, līdz šim atrasts daudzās zivju sugās.

Zinātnieki no Ročesteras universitātes konstatējuši, ka dzīvsudrabs neiespaido jaundzimušo un mazu bērnu smadzenes pat tad, ja viņu mātes grūtniecības laikā bijušas naskas uz zivju ēšanu. Pētnieki novēroja, ka bērniem, kas dzima Seišelu salās, normāli attīstījās smadzenes un viņi veiksmīgi apguva jaunas iemaņas, lai gan viņu mātes grūtniecības laikā katru nedēļu apēda vidēji 12 zivju porcijas.

Iepriekš pētnieki bija izvirzījuši domu, ka labums, ko dod zivis, pārspēj dzīvsudraba indīgo ietekmi, bet jaunais pētījums rāda sarežģītāku mijiedarbību starp veselīgajām taukskābēm un dzīvsudrabu. Nepiesātinātajām Omega 3 taukskābēm, ko satur zivis, piemīt pretiekaisuma efekts, un tās atvaira dzīvsudraba negatīvās sekas.

Pētnieki analizēja 1500 bērnu un viņu mammu ēdienkarti un veselību. Lai noteiktu dzīvsudraba daudzumu, viņi ņēma paraugus no sieviešu matiem, savukārt bērniem, kad tie sasniedza 20 mēnešu vecumu, testēja komunikācijas spēju, uzvedību un motorās kustības. Atklājās, ka pat tām mātēm, kuru organismā bija visaugstākais dzīvsudraba līmenis, bērni attīstījās normāli.

Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock