foto: Shutterstock
Vai dārgā kolagēna vietā var lietot želatīnu?
Ik dienu lietojot kolagēnu, jūtamu efektu – ādas tvirtuma uzlabošanos – var just pēc 4–5 nedēļām. Ja ir locītavu problēmas, efekts jūtams pēc pusotra mēneša vai ilgāka laika.
Esi vesels
2021. gada 28. septembris, 20:23

Vai dārgā kolagēna vietā var lietot želatīnu?

"100 Labi Padomi"

Šis ir aktuāls jautājums, bet vispirms nedaudz par pašu kolagēnu. Kolagēns ir svarīgākais proteīns, kas veido 25–35 % no cilvēka organismā esošajām olbaltumvielām. Atbild "Apotheka" sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

Diemžēl jau pēc 25 gadiem ķermenis vairs nespēj sevi pilnībā apgādāt ar kolagēnu, jo ik gadu tam pietrūkst 1–1,5 % šā proteīna. Pazīmes, kas liecina par kolagēna trūkumu, ir pirmās sīkās krunciņas, stīvums locītavās un locītavu sāpes. Ar gadiem kolagēna kļūst arvien mazāk, tas nespēj pilnvērtīgi pildīt savas funkcijas, tāpēc tā krājumi ir jāpapildina, uzņemot to papildus.

Lai saprastu, vai kolagēna vietā var lietot želatīnu, jāzina, kā kolagēns tiek iedalīts un kā tas veic savas funkcijas.

foto: Shutterstock

Pavisam ir 16 kolagēnu tipi, no tiem svarīgākie ir 1., 2. un 3. tipa kolagēns. Ādas, nagu un matu struktūras elasticitāti veicina 1. un 3. tipa kolagēns, savukārt 2. tipa kolagēns atbild par locītavām. Lai papildinātu kolagēna rezerves organismā, var lietot dažādus uztura bagātinātājus.

Ir hidrolizētais kolagēns un tāds, kas pārveidojas par želatīnu. Kā tie atšķiras? Želatīnam nav vēlamo īpašību, jo tā molekulas ir lielas, līdz ar to cilvēka organisms nespēj to uzņemt pietiekami efektīvi. Savukārt hidrolizētais kolagēns jeb kolagēna hidrolizāts ietver smalkāk sadalītas molekulas, kas, pateicoties mazmolekulārajai struktūrai, spēj labi uzsūkties.

Organismā no šādām daļiņām rodas jaunas kolagēna struktūras, līdz ar to uzlabojas ādas elasticitāte, nemanāmākas kļūst mazās krunciņas, bet nagi un mati – stiprāki. Jūtami palielinās arī locītavu mobilitāte un samazinās locītavu sāpes.

Kosmētiskajos līdzekļos, ko injicē ādā, lieto hidrolizēto kolagēnu.

Kolagēnu iegūst no dzīvniekiem (liellopiem, cūkām), kā arī zivīm un jūras veltēm. Iespējams iegādāties arī kolagēnu, kas iegūts no apstrādātām olu čaumalu membrānām; tas ir piemērots veģetāriešiem. Cilvēka organismam tuvāks ir dzīvnieku kolagēns, kas būs mazāk alerģisks, tomēr jāteic, ka kolagēns reti izraisa alerģiju.

Dienas deva kolagēnam ir diezgan liela – 2–10 grami. Ik dienu lietojot kolagēnu, jūtamu efektu – ādas tvirtuma uzlabošanos – var just pēc 4–5 nedēļām. Ja ir locītavu problēmas, efekts jūtams pēc pusotra mēneša vai ilgāka laika.