foto: unsplash.com
Covid-19 pandēmija izraisījusi lielāko paredzamā mūža ilguma kritumu kopš Otrā pasaules kara
2021. gada 28. septembris, 12:37

Covid-19 pandēmija izraisījusi lielāko paredzamā mūža ilguma kritumu kopš Otrā pasaules kara

Jauns.lv

Covid-19 pandēmija izraisījusi lielāko paredzamā mūža ilguma kritumu kopš Otrā pasaules kara, liecina Oksfordas Universitātes zinātnieku veiktais pētījums.

Pētījumā iekļaujot datus par 29 valstīm, tostarp, lielu daļu Eiropas, ASV un Čīli, tika analizētas izmaiņas cilvēku paredzamajā mūža ilgumā, secinot, ka Covid-19 pandēmija samazinājusi to par vairākiem gadiem.

Lielākais paredzamā mūža garuma kritums konstatēts starp ASV vīriešiem, tam samazinoties par 2,2 gadiem salīdzinājumā ar 2019. gada rādītājiem. Otrajā vietā ierindojusies kaimiņvalsts Lietuva, kur vīriešiem paredzamais dzīves ilgums nu ir par 1,7 gadiem īsāks.

Latvija gan pētījumā netika iekļauta.

Kā norādījis Hosē Manuels Aburto, viens no pētījuma autoriem, vairākām Eiropas valstīm, tostarp, Spānijai, Anglijai, Velsai, Itālijai, Beļģijai, pēdējo reizi tik liels kritums paredzamajam mūža garumam viena gada laikā novērots Otrā pasaules kara laikā.

27 no pētījumā iekļautajām 29 valstīm tika konstatēts kritums rādītājos, salīdzinot 2020. gadu ar 2019. un 2015. gadu. Lielākajā daļā no valstīm novērots izteiktāks kritums tieši vīriešu paredzamajam dzīves ilgumam.

Paredzamais mūža garums norāda vidējo vecumu, līdz kuram nodzīvotu jaundzimušais, ņemot vērā pašreizējos dzīves ilguma rādītājus. Tas nevar paredzēt reālo cilvēka mūža ilgumu.