foto: unsplash.com
Covid-19, visticamāk, beigās kļūs par parastu saaukstēšanos, prognozē eksperti
Foto ilustratīva nozīme.
Runā speciālists
2021. gada 24. septembris, 10:25

Covid-19, visticamāk, beigās kļūs par parastu saaukstēšanos, prognozē eksperti

Jauns.lv

Covid-19, visticamāk, nemutēsies līdz nāvējošākam variantam, uzskata "AstraZeneca" un Oksfordas universitātes izveidotās Covid-19 vakcīnas izstrādātāja Sāra Gilberte.

Viņasprāt, vīruss pamazām kļūs līdzīgs koronavīrusiem, kas plaši cirkulē un izraisa parastu saaukstēšanos.

"Mēs jau dzīvojam kopā ar četriem dažādiem cilvēku koronavīrusiem, par kuriem īpaši nedomājam, un galu galā SARS-CoV-2 kļūs par vienu no tiem," sacīja Gilberte, uzstājoties Karaliskās medicīnas biedrības seminārā.

"Jautājums ir tikai par to, cik ilgs laiks būs vajadzīgs, lai mēs tur nokļūtu, un kādi pasākumi mums būs jāveic," pauda profesore.

"Populācijā pakāpeniski attīstīsies imunitāte, tāpat kā pret visiem pārējiem sezonālajiem koronavīrusiem," viņa sacīja.

Ko domā citi profesori?

Arī Oksfordas universitātes medicīnas profesors sers Džons Bels paudis līdzīgu viedokli. Viņš uzskata, ka vakcinēšanās un vīrusa izslimošana ļaus panākt to, ka, iespējams, jau pavasarī situācija varētu pamazām "atgriezties vecajās sliedēs".

Arī "Moderna" izpilddirektors Stefans Bansels pirmdien paziņoja, ka koronavīrusa pandēmija varētu beigties pēc gada, kā atskaites punktu ņemot šo brīdi.

"Es domāju, ka esam pārvarējuši sliktāko," teica Bansels, vienlaikus atzīstot, ka lipīgā Delta varianta izplatība joprojām rada lielu saslimstības skaitu, bet, viņaprāt, vakcinētie un izslimojušie radīs imunitāti sabiedrībā. "Mums ir jāiztur ziema. Es domāju, ka mēs virzāmies uz pozīciju, ko apraksta Gilberte."

Laikrakstam "Neue Zuercher Zeitung" Bansels akcentēja arī lielo vakcīnu ražošanas jaudu, norādot, ka drīz būs pieejamas tik daudz vakcīnu, ka pietiks katram iedzīvotājam visās valstīs. "Tie, kas nevakcinēsies, imunizēsies dabiski, jo Delta ir lipīgs. Mēs nonāksim līdzīgā situācijā kā ar gripu. Jūs varat vai nu vakcinēties, vai arī jūs to nedarāt, bet riskējat saslimt un, iespējams, varat nokļūt slimnīcā," viņš skaidroja.