foto: ZUMAPRESS.com
Pēc vairāk nekā 30 000 sieviešu ziņojumiem britu imunoloģe aicina izmeklēt iespējamu Covid-19 pošu blakni
2021. gada 16. septembris, 12:13

Pēc vairāk nekā 30 000 sieviešu ziņojumiem britu imunoloģe aicina izmeklēt iespējamu Covid-19 pošu blakni

Jauns.lv

Imunoloģe un Londonas Imperiālās koledžas pasniedzēja Viktorija Meila mudina izmeklēt jaunu iespējamo Covid-19 potes blakni - menstruālā cikla izmaiņas un asiņošanu no maksts, raksta BBC. Šos gadījumus nepieciešams izpētīt, lai pārliecinātu un iedrošinātu sievietes, ka šo blakņu iespējamais cēlonis ir imūnā atbilde, nevis vielas, kas atrodamas vakcīnā.

Apvienotajā Karalistē par menstruālā cikla izmaiņām pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas ziņojušas vairāk nekā 30 000 sieviešu. Šādi ziņojumi saņemti pēc visām šobrīd Lielbritānijā pieejamajām Covid-19 vakcīnām - "Pfizer-BioNTech", "Moderna" un "AstraZeneca".

Meila, kura specializējas tieši sieviešu auglības jomā, Britu medicīnas žurnālā (BMJ) norāda, ka vakcīnu pētījumos nav gūti pierādījumi, ka tās varētu ietekmēt grūtniecību vai auglību. Tieši tāpēc būtu nepieciešama papildu izpēte, lai sievietes gūtu vēl lielāku pārliecību.

Sievietes ziņojušas par stiprākām mēnešreizēm, aizkavējušos menstruālo ciklu un arī negaidītu asiņošanu. Par šīm blaknēm ziņots 300 000 gadījumos no aptuveni 47 miljoniem ievadīto vakcīnu devu.

Pēc ziņojumu saņemšanas Lielbritānijas Zāļu un veselības aprūpes produktu regulators paziņojis, ka "nesaskata saikni" starp Covid vakcīnām un šiem simptomiem.

Paziņojumā teikts, ka menstruālie traucējumi ir ārkārtīgi bieži sastopami, tos var izraisīt daudz un dažādi faktori, un šo iespējamo blakņu skarto sieviešu skaits ir zems.

Dažas sievietes ir ziņojušas par menstruāciju cikla izmaiņām arī pēc inficēšanās ar pašu vīrusu.

Tomēr, kā norāda imunoloģe Meila, "stabili pētījumi" par šiem ziņojumiem palīdzētu novērst dezinformāciju par vakcīnām:  "Jaunu sieviešu vilcināšanās vakcinēties lielā mērā ir saistāma ar nepatiesiem apgalvojumiem, ka Covid-19 vakcīnas var kaitēt viņu izredzēm nākotnē palikt stāvoklī. Ja rūpīgi netiks izmeklēti ziņojumi par menstruālā cikla izmaiņām pēc vakcīnas saņemšanas, šīs bailes var tikai pastiprināties."

Savukārt, ja saikne starp vakcināciju un menstruālā cikla izmaiņām apstiprināsies, sievietes iespējamās izmaiņas savā dzīvē varēs savlaicīgi ieplānot, sacīja ārste.

Zinātnieki vēl nav izpētījuši, vai un kāpēc vakcīnas ietekmē menstruālo ciklu, raksta BBC. Izmaiņas varētu būt saistāmas ar vakcīnas stimulētās imūnsistēmas ietekmi uz hormoniem, kas veicina menstruālo ciklu. Arī citas vakcīnas, piemēram, cilvēka papilomas vīrusa vakcīna, ir saistītas ar līdzīgām menstruāciju izmaiņām, taču ir maz pētījumu par to, kā un kāpēc tas notiek.

Zinātnieki ir vienisprātis, ka vakcīnas neietekmē sieviešu spēju dzemdēt un ieņemt bērnu. Tāpat pētījumi liecina, ka vakcīnas neietekmē arī vīriešu auglību un spermas kvalitāti.