foto: Shutterstock
Kārpas uz pēdām: kāpēc tās rodas, un kā no kārpām atbrīvoties
Pašārstēšanās lielākoties beidzas neveiksmīgi.
Esi vesels
2021. gada 11. septembris, 16:12

Kārpas uz pēdām: kāpēc tās rodas, un kā no kārpām atbrīvoties

"100 Labi Padomi"

Vizuāli kārpas izskatās kā mazs ziedkāposts ar maziem melniem kapilāru punktiņiem. Šos ādas veidojumus bieži jauc ar varžacīm. Skaidro Signe Vingre, pēdu aprūpes speciāliste lāzerklīnikā Kolonna.

Kārpas izraisa cilvēka papilomas vīruss (HPV; human papilloma virus), kas bieži savu īsto dabu parāda zemas imunitātes brīžos. Pašārstēšanās lielākoties beidzas neveiksmīgi.

Ja kārpas ir tikai dažas, var palīdzēt aptiekās nopērkamie bezrecepšu līdzekļi ar skudrskābi vai etiķskābi. Tos lieto kursa veidā reizi nedēļā. Var izmantot arī krioterapijas līdzekli, kas piesaldē kārpu ar dimetilēteru.

Tomēr ir ļoti svarīgi nekļūdīgi noteikt, ka tā tiešām ir kārpa, pretējā gadījumā var nodarīt vēl lielāku kaitējumu. Precīzu diagnozi noteiks ārsts vai podologs – pēdu aprūpes speciālists. Ja kārpu ir vesela kolonija un tā strauji paplašinās, noteikti jāiet pie ārsta. Kārpu noņemšanai izmanto šķidro slāpekli (piesaldēšanu), elektrokoagulāciju (piededzināšanu) vai lāzerprocedūras.

Ņem vērā!

● Ikdienā rūpīgi kop pēdas, lieto mitrinošu krēmu, kas efektīvi mitrina un uztur ādas veselību, tā mazinot diskomfortu.

● Cilvēkiem ar stipru imunitāti HPV vīruss nekad neizraisa kārpu veidošanos, tāpēc ārsts var ieteikt imunitāti stiprinošus līdzekļus.