foto: AFP/Scanpix
Agresīva krūts vēža ārstēšanai izmēģinās vienu no pasaulē populārākajiem medikamentiem
Pētījumā pacientiem pirms operāciju un ķīmijterapiju veikšanas tiks injicēts avelumabs gan ar aspirīnu, gan bez tā.
Dzīvības loterija
2021. gada 19. augusts, 05:58

Agresīva krūts vēža ārstēšanai izmēģinās vienu no pasaulē populārākajiem medikamentiem

Jauns.lv

Pētnieki agresīvas krūts vēža formas ārstēšanai izmēģinās vienu no pasaulē populārākajiem medikamentiem - aspirīnu, raksta "The Guardian".

Pētnieki cer, ka aspirīnu, kas ir lētas un plaši pieejamas zāles, varētu veiksmīgi kombinēt ar imūnterapiju pacientiem ar trīskārši negatīvo krūts vēzi.

Pētījums, ko finansē Apvienotās Karalistes labdarības organizācija "Breast Cancer Now Catalyst Program", būs pirmais klīniskais pētījums, kurā tiks pārbaudīts, vai aspirīns spēj padarīt audzējus jutīgākus pret imūnterapiju. Pētījumā pacientiem pirms operāciju un ķīmijterapiju veikšanas tiks injicēts avelumabs gan ar aspirīnu, gan bez tā.

Trīskārši negatīvais krūts vēzis tiek uzskatīts par agresīvāko vēža tipu. Tam raksturīgs augsts nāves gadījumu skaits, īpaši pirmo piecu gadu laikā pēc diagnozes noteikšanas.

Kā norāda "The Guardian", šis vēža tips ir retāk sastopams, bet biežāk skar tieši jaunākas sievietes un arī tumšādainās sievietes.

Britu onkoloģe Anna Ārmstronga, kura vada jauno pētījumu, norāda: "Mūsu iepriekšējie pētījumi liecina, ka aspirīns spēj uzlabot dažu veidu imūnterapijas efektivitāti, neļaujot vēzim veidot vielas, kas vājina imūnreakciju."

"Pretiekaisuma zāles, piemēram, aspirīns, varētu būt imūnterapijas efektivitātes paaugstināšanas atslēga, ja tās lieto vienlaikus. Tādu zāļu kā aspirīna izmēģināšana pētījumos ir aizraujoša, jo tas ir tik plaši pieejams un lēts. Mēs ceram, ka izmēģinājumi parādīs, ka aspirīns kopā ar imūnterapiju var uzlabot tās iedarbību un galu galā var nodrošināt jaunu un drošu krūts vēža ārstēšanas veidu," sacīja Ārmstronga.

Organizācija "Breast Cancer Now" norāda, ka saņēmusi finansiālu atbalstu arī no ASV farmācijas uzņēmuma "Pfizer". Pētniekiem dota piekļuve arī vairākām "Pfizer" ražotajām zālēm.