Vai nevakcinētajiem par veselības un dzīvības apdrošināšanu būs jāmaksā vairāk?
foto: Edijs Pālens/LETA
Pagaidām veselības un dzīvības apdrošinātāji vēl savus klientus nešķiros vakcinētajos un nevakcinētājos.
Esi vesels
2021. gada 30. augustā, 04:51

Vai nevakcinētajiem par veselības un dzīvības apdrošināšanu būs jāmaksā vairāk?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pašreiz apdrošināšanas kompānijas nenosaka atšķirīgus nosacījumus Covid-19 vakcinētajiem un nevakcinētajiem, bet ar laiku tas varētu mainīties, jo nevakcinētajiem ir lielāks veselības un dzīvības risks, un viņiem par polisēm, iespējams, varētu nākties maksāt vairāk. Pagaidām gan neviena apdrošināšanās kompānija par to nedomājot.

Šobrīd apdrošinātājiem lielākie izdevumi ir tādos gadījumos, ja viņiem Covid-19 gadījumā jāizmaksā dzīvības apdrošināšanas atlīdzība. Veselības apdrošināšanas izmaksas ir salīdzinoši zemas, jo apdrošinātāji sedz tikai pacienta iemaksas, salīdzinoši nelielas summas par „gultas dienu” slimnīcā, jo pašu Covid-19 slimnieku ārstēšanu apmaksā valsts, Jauns.lv teica Saeimas deputāts, ārsts Gundars Daudze. Līdz ar to ar laiku nevakcinētajiem, visdrīzāk, iemaksa par dzīvības apdrošināšanu varētu pieaugt.

Apdrošinātāju asociācija pieļauj: nosacījumi var mainīties

foto: Paula Čurkste/LETA
Iespējams, nākotnē vajadzēs būt vakcinētam pret Covid-19, lai saņemtu labākus apdrošināšanās nosacījumus.
Iespējams, nākotnē vajadzēs būt vakcinētam pret Covid-19, lai saņemtu labākus apdrošināšanās nosacījumus.

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas sekretāre Sandija Šaicāne žurnālam „Likums un Taisnība” sacīja:

„Apdrošināšanas kompānijas, piedāvājot veselības apdrošināšanu, šobrīd nevērtē, vai apdrošinātais ir vai nav vakcinējies pret Covid-19. Turklāt Covid-19 infekcijas ārstēšana ir valsts apmaksāta, šim nolūkam nav nepieciešams izmantot maksas medicīniskos pakalpojumus, kuru apmaksai varētu būt nepieciešama apdrošināšanas polise.

Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas dažiem apdrošinātājiem izdevumi saistībā ar pandēmiju ir veselības apdrošināšanas polišu noteikumu izņēmumu sadaļā un netiek atlīdzināti (neatkarīgi no personas vakcinēšanās stāvokļa).

Dzīvības apdrošinātāju produkti pārsvarā paredz apdrošināšanas atlīdzības izmaksu arī gadījumos, kad nāves iemesls ir Covid-19 infekcija, respektīvi, Covid-19 nav minēts pie izņēmumiem, kad atlīdzību neizmaksā. Protams, rūpīgi jāizpēta katras apdrošināšanas kompānijas noteikumi atsevišķi.

Dzīvības apdrošināšanas līgumi neparedz izmaksāt atlīdzību par kaitējumu veselībai. Ja runa ir par nelaimes gadījumu apdrošināšanas polisēm, tad Covid-19 saslimšana nav nelaimes gadījums tādā izpratnē.

Varam piebilst, ka šāda ir situācija (apdrošinātāju rīcība) pašlaik, bet tā, protams, kaut kad var mainīties un tad jau, slēdzot jaunus līgumus, klientiem par atlīdzībām Covid-19 dēļ būs jāpapēta noteikumi un/vai jājautā apdrošinātājam. Katrā ziņā apdrošinātāji vadās pēc savām komerciālajām interesēm, nevis politiskiem uzstādījumiem, un mēs nevaram izslēgt to, ka nākotnē var parādīties atšķirīgi apdrošināšanas produkti jeb piedāvājumi vakcinētajiem un nevakcinētajiem.”

Nosacījumi neatšķiras

foto: Ieva Čīka/LETA
Apdrošināšanas sabiedrības „Ergo” Veselības un dzīvības apdrošināšanas departamenta direktors Baltijā Gints Konrads: „Līdz šim "Ergo" praksē nav bijuši gadījumi, kad nevakcinētiem un vakcinētiem darbiniekiem tiktu piemēroti atšķirīgi apmaksas nosacījumi”.
Apdrošināšanas sabiedrības „Ergo” Veselības un dzīvības apdrošināšanas departamenta direktors Baltijā Gints Konrads: „Līdz šim "Ergo" praksē nav bijuši gadījumi, kad nevakcinētiem un vakcinētiem darbiniekiem tiktu piemēroti atšķirīgi apmaksas nosacījumi”.

Apdrošināšanas sabiedrības „Ergo” Veselības un dzīvības apdrošināšanas departamenta direktors Baltijā Gints Konrads „Likumam un Taisnība” skaidroja: „Veselības apdrošināšanas līgums ir brīvprātīgi un pēc abpusējas vienošanās noslēgts līgums, kura saturu nosaka darba devēja izvēle. Tas, vai darbinieka veselības apdrošināšanas polise sedz ar Covid-19 vai citām infekcijas slimībām saistītos ārstnieciskos pakalpojumus, tiek atrunāts līgumā.

Līdz šim „Ergo” praksē nav bijuši gadījumi, kad nevakcinētiem un vakcinētiem darbiniekiem tiktu piemēroti atšķirīgi apmaksas nosacījumi.

„Ergo” dzīvības apdrošināšanas līgumi neierobežo apdrošināšanas atlīdzību izmaksu apdrošinātām personām, kuras nav vakcinējušās pret Covid-19, neatkarīgi no tā vai nāves cēlonis ir saistīts vai nav saistīts ar Covid-19 izraisīto slimību”. 

„Ilgais ceļš” pēc Covid-19

Apdrošināšanas kompānija „Gjensidige Latvija” nepiedāvā dzīvības apdrošināšanu, tādēļ tās sabiedrisko attiecību pārstāve Anna Babre pastāstīja tikai par kompānijas sniegtās veselības apdrošināšanas nosacījumiem:

„Ārstēšanās pakalpojumus, kas saistīti ar Covid-19, apmaksā valsts, tādēļ Veselības apdrošināšana šajā posmā nav aktīva. Ja pēc saslimšanas ar Covid-19 cilvēkam nepieciešamas papildus medicīniskās konsultācijas vai kāds ārsta nozīmēts izmeklējums, Veselības apdrošināšanas polise segs šo pakalpojumu izmaksas. Ja Veselības apdrošināšanas polisē ir iekļauta pozīcija "Stacionārā rehabilitācija", un cilvēkam pēc uzturēšanās slimnīcā ar Covid-19 nepieciešama rehabilitācija, apdrošināšana segs arī šīs izmaksas.”

Arī „Balta” nepiedāvā dzīvības apdrošināšanu, un tādēļ apdrošināšanas akciju sabiedrības Personu produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītāja Sandra Pietkēviča pastāstīja par veselības apdrošināšanas polisēm, kuru klāstā „Balta” pirmā Latvijā piedāvāja īpašu „kovidlaika” apdrošināšanu:

„Covid-19 infekcijas ārstēšana Latvijā tiek nodrošināta par valsts līdzekļiem. Savukārt apdrošinātāji galvenokārt saskaras ar Covid-19 infekcijas seku ārstniecības apmaksu, jo diemžēl šai vīrusa infekcijai relatīvi bieži ir raksturīga smaga gaita un paliekošas sekas, kas skar elpošanas, sirds un asinsvadu, nervu un citu organisma sistēmu darbību. Tas nozīmē, ka nereti izrakstīšanās no slimnīcas nebūt vēl nenozīmē izārstēšanos, un tai var sekot “ilgais ceļš” pa ārstu kabinetiem un izmeklējumiem, lai atgūtu zaudēto veselību. Šādā gadījumā veselības apdrošināšanas polise sedz medicīniskās izmaksas atbilstoši apdrošināšanas līguma nosacījumiem.

Kur dzīvība karājas mata galā. Reanimācijas nodaļa Stradiņa slimnīcā

Lai sniegtu papildu aizsardzību aktīvajā Covid-19 vīrusa infekcijas izplatības laikā, „Balta” bija pirmā apdrošināšanas sabiedrība Latvijā, kas pagājušajā gadā uzsāka darba devējiem piedāvāt pilnīgi jaunu produktu – Covid-19 apdrošināšanu darbiniekiem kā papildu segumu nelaimes gadījumu apdrošināšanas produktā. Saskārāmies (un joprojām saskaramies) ar augstu interesi no klientiem, un diemžēl neizpaliek arī smagi saslimšanas gadījumi, par kuriem izmaksājam atlīdzības. Vakcinācijas fakts, izskatot atlīdzības pieteikumu, netiek vērtēts.”

„Baltas” mājaslapā par apdrošināšanās atlīdzībām saistībā ar Covid-19 rakstīts: „Apdrošināšanas atlīdzība tiek izmaksāta par katru stacionārā pavadīto dienu, sākot no sestās dienas, kā arī papildu vienreizēja izmaksa Covid-19 saslimšanas riska apdrošinājuma summas pilnā apmērā no 1000 līdz 6000 eiro, ņemot vērā izvēlēto apdrošināšanas segumu un tā nosacījumus.”

Covid-19 pacientu nodaļa Stradiņa slimnīcā