Jaunais preparāts „Faccex”, kas tas ir?- komentē cienījami narkologi
Narkologu Viestura Rudzīša un Jāņa Strazdiņa domas par mūsu Organiskās sintēzes institūtā izstrādāto pretalkohola preparātu krasi dalās – Rudzītis par to ir skeptisks, bet Strazdiņš uzlējumu dēvē par brīnumlīdzekli.
Esi vesels
2016. gada 28. oktobris, 06:59

Jaunais preparāts „Faccex”, kas tas ir?- komentē cienījami narkologi

Jauns.lv

Aptiekās parādījies jauns pašmāju produkts – uztura bagātinātājs „Faccex”, kas tiek reklamēts kā unikāls preparāts pret alkoholismu. Šis jaunums gan speciālistu, gan no atkarībām sirgstošu cilvēku vidē raisījis plašu interesi. Vai tik tiešām Organiskās sintēzes institūtā (OSI) radītais produkts var cilvēkus izārstēt no alkoholisma?

Par jaunā preparāta radīšanu nesen paziņoja OSI profesors Ivars Kalviņš, kurš kopā ar savu komandu izstrādājis „Faccex” un kuru ražo mūsu pašu uzņēmums „Intelligent Formula” Ķekavas novadā. Iepriekš kļūdaini minējām, ka „Faccex” ir medikaments jeb zāles, taču tā vis nav.

Uzņēmuma „Intelligent Formula” vadītāja sarunā ar portālu Kasjauns.lv uzsvēra, ka jaunais preparāts neesot medikaments, bet gan uztura bagātinātājs, un tas būtiski atšķiras no ārstniecībā lietotajiem medikamentiem.

Bet „katrā ziņā tas alkoholiķiem palīdzēs iziet no ilgstoša dzerstiņa un atgriezties normālā dzīvē, protams, ja viņi to gribēs. Tā ir jauna ārstniecisko zālīšu un sēņu kompozīcija,” iepriekš intervijā radio „Baltkom” norādījis Kalviņš.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka „Faccex” dzērājiem mazinot tieksmi pēc apreibinošās dziras un liek justies laimīgākiem bez alkohola izraisītās eiforijas. Par tā iedarbību varēs pārliecināties tikai pēc kāda laika, uzsvēris Kalviņš – slavenā medikamenta „Mildronāts” izgudrotājs.

Kāpēc jaunais preparāts ir tik dārgs?

Pēc Kasjauns.lv publikācijas saņēmām vairākas vēstules no cilvēkiem, kurus zaļais pūķis ir nomocījis. Tostarp kāda alkoholiķa laulātā draudzene vārdā Anita interesējās, kāpēc šis – viņasprāt, iespējamais glābšanas salmiņš – ir tik „sasodīti dārgs”. Anitas vīrs lietojis gan tautā jau zināmo „Ladza Alka 2” preparātu, gan citus tamlīdzīgus uztura bagātinātājus, taču visi pasākumi kungu no kārtējā plosta glābuši vien uz kādu laiku. Sieviete, kura pati pēc izglītības ir mediķis, vēlējās uzzināt, kas veido „Faccex” līdzekļa relatīvi augsto cenu, jo „negribu atkal izmest naudu pa tukšo,” skaidroja Anita.

Latvijas zinātnieku izstrādātajā preparātā esošās dabas augu bioloģiski aktīvās vielas iedarbojas uz smadzenēm, veicinot dabisku laimes hormonu sintēzi, kā arī atveseļojoši iedarbojas uz alkohola bojātajām organisma sistēmām - nervu sistēmu, aknām, gremošanas sistēmu, atjauno organisma imūnsistēmu, stāsta preparāta izgudrotāji. „Faccex” lieto divreiz dienā kā tējas uzlējumu, un pilns ārstniecības kurss ir 27 dienas. Antialkohola preparāta sastāvā ir tādas vielas kā leizejas saknes pulveris, mazā mārsila lakstu pulveris, reiši sēnes sausais ekstrakts, piena dadža sēklu pulveris un melisas lapu pulveris. Tiesa gan, šis prieks nav lēts un ierindas plencim pa kabatai nebūs. Ir pieejami divi iepakojumi – lielais pilna kursa iepakojums – 117 eiro un mazais par 39 eiro (vienas nedēļas kurss), Kasjauns.lv pastāstīja uzņēmuma vadītāja.

Ražotāji arī skaidroja, kāpēc jaunā produkta cena ir tik liela: „Šāda veida produktam ir ļoti augsta pašizmaksa, ko veido zinātniskā izstrāde, kvalitatīvas izejvielas, specifiskā ražošana un tehnoloģiskais process, kā arī sabiedrības izglītošana. Tie ir vieni no galvenajiem kritērijiem tādai cenai, kuri, protams, nav vienīgie”. Sīkāk par dārgajiem „Faccex” komponentiem viņa gan atturējās stāstīt - tas esot komercnoslēpums.

Domājams, ka ar vārdiem „sabiedrības izglītošana” te jāsaprot reklāma. Jāpiezīmē, ka pats profesors Kalviņš personīgi neko par šo preparātu nevēlējās runāt, komunikāciju ar medijiem uzticot preparāta ražotājam.

Vai jaunais „Mildronāts”?

Pieredzes bagātais narkologs Jānis Strazdiņš sarunā ar Kasjauns.lv jauno preparātu liela un teic, ka tas varētu būt „jaunais Mildronāts” un sauc to par brīnumu:

„Pirmie novērojumi ir pozitīvi. „Faccex” noņem paģiras, paceļ tonusu, tam ir plašas iespējas. Kāpēc šī preparāta izstrādē piedalījās Organiskās sintēzes institūts? Tādēļ, ka viņiem ir augstas kvalitātes aparatūra, ar kuru var noteikt ārstniecības augu ietekmi uz veselību. Šis produkts var būt mūsu jauns „Mildronāts”. Tomēr tā ražotāji ir spiesti rakstīt, ka tas ir uztura bagātinātājs, nevis medikaments. Lai tas kļūtu par medikamentu, ir nepieciešami ir nepieciešami dārgi klīniskie pētījumi, kurus mēs Latvijā nevaram atļauties. Tagad jaunais preparāts jau ir ieguvis plašu popularitāti, pierīgā uzcelta jauna rūpnīca, kur tas tiek ražots,” zina teikt ārsts.

Strazdiņš pats „Faccex” izstrādē nav piedalījies, bet kā ārsts – narkologs ir pievērsis jaunajam produktam uzmanību un interesējas par tā labajām un sliktajām īpašībām.

Pilnīgs vājprāts!

Savukārt narkologs Viesturs Rudzītis ir visnotaļ skeptisks par cienījamo zinātnieku uzburto antialkohola uzlējumu:

„Kalviņš perfekti māk izstāstīt, kā darbojas „Mildronāts” un kādu labumu tas var dot, bet par šo augu valsts uzlējuma iedarbību viņš nespēj izstāstīt. Nav saprotams, kā šis uztura bagātinātājs – tējas uzlējums! - var izārstēt no alkoholisma: vai tas var palīdzēt pārtraukt plostu, vai nomāc tieksmi uz alkoholu? Šādas un līdzīgas tējiņas pasaulē ir simtiem, un atkarīgie šādus līdzekļus patērē, tic visādiem brīnumiem, lai tik nebūtu jāiziet sarežģītais ārstniecības kurss no alkoholisma. Šajā gadījumā vēsts par „Faccex” labi neizklausās, neskatoties uz manām simpātijām pret Kalviņa kungu.

Cilvēki šādas tējiņas pērk un tic, ka tās izārstēs no alkoholisma. Protams, tās var iedarboties kā placebo efekts, bet, lai apgalvotu, ka tās var kādu izārstēt, ir jābūt veiktiem klīniskiem izmēģinājumiem, un tādu nav”.

Ja vieni „Faccex” slavē, tad citi to dēvē par šarlatānismu. Piemēram, Teksasas universitātes asociētais profesors, bijušā Latvijas veselības ministra Jura Bārzdiņa ārštata padomnieks Uģis Gruntmanis jauno produktu raksturo divos vārdos: „Pilnīgs ārprāts”.

Kā vēstīts, profesors Ivars Kalviņš preparāta īpašības pats personīgi nevēlējās komentēt, tomēr šī materiāla komentāru sadaļā pl. 9:09 veikts ieraksts, kas parakstīts ar Kalviņa vārdu un viņa e-pasta adresi:

"Cienījamam Rudzīša kungam vajadzētu man vispirms pajautāt, kā un kāpēc "Faccex" darbojas un pēc tam secināt, ka Kalviņš nezina vai nevar pastāstīt. Pretējā gadījumā tas nav nekas vairāk kā nepārdomāti izteikumi. Ceru, ka man tiks dota iespēja narkologiem sniegt informāciju par šo jautājumu. Es nekad neesmu apgalvojis, ka alkoholismu var izārstēt, taču samazināt dzeršanas ilgumu, smagumu un biežumu ir iespējams. Šobrīd ASV ir atļauti tikai trīs medikamenti alkoholisma ārstēšanai. Taču diemžēl to efektivitāte ir tālu no vēlamās. Opiātu antagonists naltreksons samazina dzeršanas dienu skaitu par 3-4%, 40-60% alkoholiķu, akamprosātam, kura darbības mehānism nav pilnībā izprasts, ir nedaudz labāki rādītāji, bet arī smagākas blaknes. Disulfirāms savukārt neko neārstē, tikai pastiprina saindēšanos ar alkoholu. Žēl, ka žurnālists publicē tādu speciālistu viedokļus, kas "Faccex" nav pat rokās turējuši, nerunājot par to, ka būtu veikuši tā aprobāciju. Varu tikai atkārtot to, ko esmu teicis iepriekš - tikai aprobācija parādīs, cik efektīvi "Faccex" darbojas, bet tam vajadzīgs laiks. Šobrīd mums ir ārstniecības augu kompozīcija, kura sastādīta no tādiem augiem un tādās devās, par kuriem ir zinātniskajos žurnālos publicēti pētījumi par to iedarbību uz kādu no alkoholismu izraisošajiem faktoriem - kā smadzenēs, tā arī citur organismā, un kuriem ir iespējami maz blakņu. Bet jebkurā gadījumā tikai aprobācija var sniegt atbildi, cik lielā mērā attaisnosies cerības, ka izdosies palīdzēt cilvēkiem, kas vēlas uzvarēt cīņā ar savu slimību".

Antialkohola uzlējuma „brīnumvielas”

„Faccex” galvenās sastāvdaļas ir pieci augu valsts produkti. Un tie ir:

* Leizejas sakne, kuras sastāvā ir 18 dažādi vitamīni un vairāk kā 47 mikroelementi. Tās izcelsme ir dienvidu Sibīrijas un Ziemeļaustrumu Kazahstānas kalnāji un pļavas;

* Reiši sēnes, kurās ir 60 % polisaharīdi, terpenoīdi, proteīni – aminoskābes, amīdi, nepiesātinātās taukskābes, kā arī dažādi vitamīni un minerāli. Tās aug tikai Japānā un Ķīnā. Jau pirms 2000 gadiem Austrumu medicīnā ārsti ierindojuši Reiši sēni pirmajā vietā starp ārstniecības augiem;

* Piena dadzis, kurš satur vairāk nekā simts veselību stiprinošu vitamīnu un mikroelementu. Piena dadža dzimtene ir pie Vidusjūras. Visplašāk dabā tas ir sastopams Vidusjūras apgabalā, Kaukāzā un Rietumsibīrijā. Latvijā tika ieviests 17. gadsimtā;

* Mazais mārsils, kurā sastopami flavonoīdi, miecvielas, triterpēnskābes, rūgtvielas, minerālvielas – dzelzs, molibdēns, selēns, ēteriskā eļļa – fenoli timols, karvakrols un terpenoīdi. Tā ir plaši sastopama suga Eiropā un Āzijā, sastopama arī visā Latvijas teritorijā.

* Ārstniecības melisa, kurā ir ēteriskās eļļas, miecvielas, rūgtvielas, karotīns, kofeīnskābi, oleanolskābs, tanīns, C vitamīns un rozmarīnskābe. Melisas dabiskā izplatības vieta ir Dienvideiropa un Vidusjūras reģions.

Ivars Kalviņš par jauno antialkohola preparātu (no 14.20 min., krievu val.)

Elmārs Barkāns/Aija Bogdanova/ Kasjauns.lv/Foto: Intelligent Formula, Ieva Čīka/LETA, Agnese Gulbe/Ieva Lūka/LETA