foto: Publicitātes
Baudot sauli, saglabā ērgļa asuma redzi
2021. gada 5. jūlijs, 06:00

Baudot sauli, saglabā ērgļa asuma redzi

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Vasara ir laiks, kad apzināti un neapzināti ilgstoši atrodamies saules staros. Un, lai gan liela daļa no mums apzinīgi pasargā savu ādu no UV staru ietekmes, tiek aizmirsts par acu veselību. Lai pienācīgi parūpētos par savu redzi, ir jāņem vērā fakts - UV staru ietekme uz mūsu acīm ir nelabvēlīga.

Cilvēka acs ir neticami sarežģīts orgāns, kas sastāv no vairākiem audu tipiem, slāņiem un daļām, kuriem jādarbojas sinhronizēti. Bet kā jebkurai komplicētai sistēmai, tās darbība var būt traucēta dažādu ārējo faktoru ietekmē.

Līdz brīdim, kad mēs sasniedzam pusmūžu, mūsu acis darbojas aktīvā stāvoklī vairāk kā vienu miljardu sekunžu. Šajā laika posmā tās ietekmē datoru un viedierīču ekrāni, piesārņojums, alergēni, svešķermeņi, sasprindzinājums, nogurums, hronisks miega deficīts, uzturvielu trūkums un slimības. Taču tādu acu veselības bojātāju kā saules starus, mēs vērā ņemam diezgan reti.  

UV starojums, ko rada dabiska saules gaisma var sabojāt acs virsmas audus, radzeni un lēcu. Šo bojājumu rezultātā cilvēkam var būt apgrūtināta pasaules uztvere un sliktākajos gadījumos – smagas slimīgas, piemēram, aklums. Mazumiņš, ko varam darīt lietas labā, ir nēsāt UV starus bloķējošas saulesbrilles, vienlaikus samazinot risku potenciālām acu slimībām un audzējiem.

Papildus saules staru iedarbībai, nopietnu kaitējumu redzei nes oksidatīvais stress. Tas ietver šūnu DNS un šūnu ķermeņu bojājumus, ko izraisa molekulas, kas pazīstamas kā reaktīvās skābekļa sugas (ROS), sauktas arī par “brīvajiem radikāļiem”. Brīvie radikāļi veidojas normālā vielmaiņas procesā – tos mēs ieēdam, ieelpojam, uzņemam caur ādu. Saule, kā arī vides piesārņojums, fiziska pārpūle, stress, cigaretes, alkohols un neveselīgs uzturs – tas viss vairo šīs molekulas, kuras, savienojoties īpašās ķēdēs, atņem elektronus veselajām šūnām.[1]

Labā ziņa: par pirmo palīdzību acu veselībai var kalpot antioksidanti

Starp antioksidantu sastāvdaļām, kas ir īpaši efektīvas, lai aizsargātu mūsu acis no izraisītajiem bojājumiem, ir tās, kuras sauc par karotinoīdiem. Tās ir lipīdos šķīstošas organisko savienojumu klases, kas augu un dzīvnieku šūnās darbojas kā pigmenti (sākot no dzeltenā līdz sarkanajam). Karotinoīdus ražo augi, aļģes, sēnītes un baktērijas.

Dabā zināms kā spēcīgākais un absolūti dabisks karotinoīds ir astaksantīns. Tas sastopams atsevišķos jūras augos un dzīvniekos, un bieži saukts par antioksidantu karali. Astaksantīnam tiek pievērsta īpaša uzmanība no pētnieku, mediķu un preventīvās veselības speciālistu puses, jo, pretēji citiem antioksidantiem, astaksantīns organismā nekļūst par prooksidantu jeb, tas nevar izraisīt “ļaunos” oksidēšanās procesus.[2]

Astaksantīna īpašā spēja redzes un acu veselības aizsardzības jautājumā ir balstīta uz faktu, ka tas ir viens no efektīvākajiem antioksidantu savienojumiem, kas neitralizē skābekļa radikāļu molekulas, un darbojas kopā ar citiem redzes veselību atbalstošiem karotinoīdiem, īpaši ar luteīnu un zeaksantīnu.

Ir pierādīts, ka astaksantīns palīdz izraisīt dabiskus aizsardzības proteīnus, kas atbalsta citus antioksidantu savienojumus un palīdz detoksikācijai. Tas vājina molekulas, kas signalizē par iekaisuma izraisītājiem, tādējādi darbojoties arī kā pretiekaisuma līdzeklis, tas palielina acu asinsrites ātrumu, ļaujot asinīm efektīvāk atjaunot tīklenes un acs ābola audus un efektīvāk attīrīt tos no toksīniem.

Cilvēkiem novecojot, redzes traucējumi un disfunkcija ir nepatīkama pazīme, kas samazina mūsu dzīves kvalitāti. Četras galvenās ar vecumu saistītas acu slimības ir glaukoma, katarakta, vecuma mākulas deģenerācija (VMD) un diabētiskā retinopātija.[3]
Ir pierādīts, ka šis dabā jaudīgākais antioksidants spēj palīdzēt ar vecumu saistītu acu slimību simptomu novēršanā vai atvieglošanā.[4]

Astaksantīns uzlabo redzi 28 reizes efektīvāk par ierastajiem melleņu preparātiem un tajos esošo luteīnu.[5] Tas absorbē kaitīgos zilos gaismas starus un neitralizē brīvos radikāļus. Regulāri uzņemot šo antioksidantu, būtiski uzlabojas datora ietekmē bojātā redze, tā kļūst asāka, aktivizējas asinsrite acīs esošajos sīkajos asinsvados, mazinās acu sasprindzinājums un acs spēja pielāgoties dažādiem attālumiem kļūst lielāka.

foto: Publicitātes

Latvijas aptiekās vienīgais dabiskā astaksantīna avots, spēcīgajā 4mg devā, ir uztura bagātinātājs LYL ASTAXANthin. Šis videi saudzīgais, tīrais un efektīvais antioksidants tiek iegūts no īpaši audzētām mikroaļģēm Haematococcus pluvialis, kuras kultivē tam speciāli paredzētās tvertnēs Zviedrijas salās, novēršot jebkāda nelabvēlīga piesārņojuma iespējamību.

LYL ASTAXANthin ir 100% tīrs un dabisks produkts, jo tā sastāva iegūšanā netiek izmantoti nekādi ķīmiskie šķīdinātāji, bet gan ultra augsta spiediena oglekļa dioksīda ektrakcijas tehnoloģija DeepExtract. Kapsulā esošo astaksantīnu iegūst pilnīgos bezskābekļa apstākļos un maigā temperaturā, kas garantē LYL ASTAXANthin maksimālo, dabā paredzēto efektivitāti un koncentrāciju. Turklāt ekstrakta sastāvs ir nemainīgs, neatkarīgi no izmaiņām dabā un mikroalģu sastāva, ekstrakta iegūšanas brīdī.

Aicinām parūpēties par savu acu veselību, it īpaši redzes kvalitātei ne visai draudzīgajā sezonā – vasarā!

Reklāmas raksts sadarbībā ar LYL love your life®