Esi vesels
2021. gada 19. jūnijs, 07:13

Desmit (papildu) iespējas, kā nodzīvot līdz 100

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Angļu izdevumam "What Doctors Don't Tell You" nesen iznāca simtais numurs, kopš tas tiek izdots žurnāla formātā. Līdz 2012. gada septembrim ar šādu nosaukumu izdevēji piedāvāja veselības biļetenu, un, kad biļetenam nāca klajā simtais numurs, tajā bija 100 padomi, kā nodzīvot līdz simts gadiem. Jaunas simts iespējas šajā laikā nav atklātas, bet desmit gan. Ar tām tad arī atzīmējam kolēģu simtnieku.

Elpojiet tīru skābekli

Popzvaigzne Džastins Bībers varētu sasniegt grandiozas un veselīgas vecumdienas, ja ticam kādam svarīgam zinātniskam atklājumam. Bībers savā mājā un ierakstu studijā ir ierīkojis hiperbāriskā skābekļa kameras, un tas varētu būt gudri darīts, jo zinātnieki atklājuši, ka tīra skābekļa elpošana šajās kamerās zem spiediena (barokamerās) pavērš atpakaļ novecošanas procesus. Par novecošanu liecina divi galvenie bioloģiskie novecošanas rādītāji – telomēru saīsināšanās un senescento šūnu augšana.

Telomēri ir hromosomu, mūsu DNS virknes, beigu uzgaļi, kas var saīsināties un tādējādi zaudēt savas aizsargājošās spējas. Tas notiek stresa, hroniska iekaisuma, liekā svara vai smēķēšanas dēļ. Tādējādi DNS var tikt bojāta, un veselās šūnas pārtrauc atjaunoties, kas var ierosināt daudzas hroniskas veselības problēmas, tostarp vēzi un Alcheimera slimību. Kad hromosomas ir bojātas, rodas “zombiji” – senescentās šūnas, un tās aiztur jaunu, veselu šūnu augšanu.

Hiperbāriskā skābekļa terapija varētu būt “svētais Grāls”, kas spēj pavērst atpakaļ šos procesus, tā uzskata zinātnieki no Telavivas Universitātes. Pētnieki novēroja krasus bioloģiskā vecuma uzlabojumus 35 dalībniekiem, kas trīs mēnešus pēc kārtas katru nedēļu izgāja piecus 90 minūtes ilgus terapijas seansus. Eksperimenta beigās pētījuma dalībnieku telomēri bija pagarinājušies par 20 % – tādā garumā, kādi tie bija pirms 25 gadiem, vedinot domāt, ka dalībnieku “bioloģiskais vecums” bija sarucis. Zinātnieki arī atklāja, ka dalībnieku senescento šūnu līmenis bija samazinājies par 37 procentiem.

Ēdiet granātābolus

Daudzi produkti pretendē uz superprodukta godu, taču attiecībā uz novecošanu šo vietu varētu iegūt granātābols.

Sulīgais auglis satur kādu molekulu, kas iedarbina gurdenus mitohondrijus – šūnu spēkstacijas – un atgriež tās pie dzīvības. Audiem un muskuļiem, kas ar gadiem kļūst vājāki, tas sniedz jaunu enerģiju.

No granātāboliem atvasināta prekursora molekula ar zarnu mikrobu tiek pārvērsta urolitīnā A, vielā ar pretnovecošanas iedarbību. Tādējādi kārtējo reizi viss atgriežas pie tā, cik liela nozīme ir veselīgam zarnu traktam.

Baudiet sarkanvīnu

Ar mēru baudītā sarkanvīnā ir kaut kas tāds, kas spēj iedarbināt pretnovecošanas procesus. Un šis “kaut kas” ir resveratrols, kas patiesībā ir vīnogās. Tas aktivizē pretnovecošanas olbaltumvielu, sauktu par SIRT1, kura atjauno imūnsistēmas šūnas.

Olbaltumviela atdzīvina citotoksiskās T šūnas, kas nogalina vīrusu inficētās šūnas un bloķē vēža šūnas.

Mums novecojot, šūnas zaudē SIRT1 olbaltumvielu, un tas var aizsākt iekaisuma procesus, kuri noved pie sirds slimībām un atsevišķiem audzējiem.

Sāciet dejot

Jebkuras fiziskās aktivitātes smadzenēs var pavērst atpakaļ novecošanas pazīmes, bet vislabākā no visām ir dejošana.

Deju soļu apgūšana smadzeņu rajonos, kuri parasti ar vecumu pavājinās, iedveš jaunu dzīvību. Tas, piemēram, attiecas uz hipokampu, kam ir svarīga loma atmiņas un mācīšanās procesā. Dejošana arī uzlabo līdzsvaru un lokanību.

Kādā eksperimentā brīvprātīgie seniori, kas bija vidēji 68 gadus veci, 18 mēnešus piedalījās iknedēļas deju stundās, kur apguva jaunus soļus un dejas, un magnētiskā rezonanse apliecināja pozitīvas pārmaiņas viņu smadzenēs.

Lietojiet astaksantīnu

Astaksantīnu var dēvēt par augstākā labuma uztura bagātinātāju pret novecošanu. Tas ir spēcīgs antioksidants, ko satur arī jūras produkti, piemēram, lasis, garneles un krabji, un piešķir tiem sārto nokrāsu.

Pierādīts, ka astaksantīns spēj aizsargāt no daudzām veselības problēmām, ko parasti saista ar novecošanu, tostarp demences, redzes pasliktināšanās, grumbām un smalku līniju rašanās ādā. Tas var palīdzēt pasargāt arī no vēža, uzlabot sirds veselību un veicināt auglību.

Optimālā dienas deva ir 2–4 mg astaksantīna, un vislabāk to lietot pēc maltītes, kas satur taukus, un arī uzņemt kopā ar veselīgajiem taukiem, piemēram, olīvu vai linsēklu eļļu.

Ēdiet tumšo šokolādi un cinku (jā, kopā)

Cinks ir minerālviela, kam piemīt pretnovecošanas īpašības, un tad, ja to lieto kopā ar gabaliņu tumšās šokolādes, cinks organismam sniedz uzlādētai raķetei līdzīgu stimulu. Tai pat nav jābūt šokolādei, noder jebkas, kas satur polifenolus, – kakao pulveris, ogas, rieksti, dārzeņi.

Lai kādu kombināciju jūs izvēlēsieties, tā cīnīsies pret novecošanas efektiem, tostarp grumbām un līnijām, samazinās iekaisumu un risku saslimt ar neirodeģeneratīvajām slimībām, piemēram, demenci un Alcheimera slimību.

Ēdiet mazāk

Badošanās – vai nu ikdienā uzņemot mazāk kaloriju, vai ierobežojot laika intervālu, kad ēdat, – var palīdzēt nodzīvot ilgāk.

Nav pietiekami daudz pierādījumu, lai kategoriski apgalvotu, ka tas veicina garāku mūžu, bet badošanās palīdz uzturēt veselīgu sirds un asinsvadu sistēmu, un, tā kā sirds slimības ir nāves cēlonis numur viens, tam būtu jāpalīdz ilgmūžības veicināšanā.

Badojoties aknas izdala molekulu, ko sauc par bēta hidroksibutirātu, un tai piemīt pretnovecošanas efekts attiecībā uz asinsvadu un artēriju veselību.

Esiet sabiedriski

Dalība kādā sociālā grupā – vai tā būtu baznīcas draudze vai vietējais amatierteātris – sniedz lielu artavu ilgmūžībā. Kopiena ir viens no veselības un labklājības pamatakmeņiem un ietekmē to, cik ilgs būs mūžs.

Kādā pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 300 000 dalībnieku, atklāts, ka tiem, kas bija iesaistījušies kādā sabiedriskā aktivitātē, bija par 50 % lielākas izredzes nodzīvot garu dzīvi.

Izslēdziet gaismu

Apmēram 75 % no pasaules iedzīvotājiem nakts laikā ir pakļauti mākslīgajam apgaismojumam, un tas iejaucas mūsu bioloģiskajā diennakts gaismas un tumsas ciklā, kas palīdz regulēt un uzturēt labu veselību.

Daudzām novecošanas pazīmēm, kurās mēs vainojam aizejošos gadus, varētu būt lielāka saistība ar to, ka reti atrodamies pilnīgā tumsā. Kā atklājuši zinātnieki, nestabilitāte, kaulu trauslums, muskuļu zudums un osteoporoze – tās visas ir izjaukta diennakts cikla sekas.

Esiet pozitīvi

Lai nodzīvotu garu mūžu, nepietiek tikai veselīgi ēst un kustēties – būtiska arī cilvēka attieksme pret dzīvi. Zinātnieki atklājuši, ka pozitīvisma un optimisma saglabāšana ir tikpat svarīgs aspekts kā ēdiens, ko ēdam.

Cilvēkiem, kas saglabā optimismu, ir gandrīz divtik lielas izredzes sasniegt 85 gadu vecumu salīdzinājumā ar tiem, kas ir daudz pesimistiskāki un dzīves nogurdināti – vismaz tā liecina kāds pētījums.