foto: LETA
Rīgas uzņēmumā par potēšanos maksā prēmiju
“Mūsu direktors ierosināja, lai, pieņemot darbā, prioritāte būtu potētajiem,” atklāts ir “Alis Co” īpašnieks Aleksandrs Ļitevskis.
Esi vesels
2021. gada 6. jūnijs, 04:28

Rīgas uzņēmumā par potēšanos maksā prēmiju

Kas Jauns Avīze

Rīgas uzņēmums, Baltijā lielākais riekstu un žāvētu augļu vairumtirgotājs “Alis Co” cenšas motivēt savus darbiniekus potēties pret Covid-19 ar prēmiju – pēc pirmās devas 50 eiro, pēc otrās vēl simtnieks.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Iemesls ir gluži racionāls – saslimstot pat tikai vienam darbiniekam, karantīnā bieži dodas visa maiņa, kas, protams, rada zaudējumus. “Mēs runājam, pārliecinām, pierunājam… Taču uz daudziem vispār nekas neiedarbojas,” intervijā Rus.lsm.lv atzīst “Alis Co” vadītājs un īpašnieks Aleksandrs Ļitevskis (70), kurš pats nesen vakcinējies.

Slimība motivē vairāk nekā nauda

Darbinieku mēnešalga uz rokas ir 650 līdz 700 eiro, taču pat prēmija pārāk nevilina, un vairāk nekā puse pagaidām nav potējusies. Ražotnes kolektīvs ir galvenokārt krievvalodīgie un bieži vien pirmspensijas vecumā.

“Saprotams, viņi galvenokārt sēž Krievijas informācijas telpā: “ja būtu “Sputņik”, tad mēs potētos uzreiz…” Taču esmu par 90% pārliecināts, ka, ja viņiem atvestu vai “Sputņik”, vai visu, ko gribi, viņi vienalga atrastu argumentus, lai nepotētos,” saka Ļitevskis.

Daudz iedarbīgāku motivāciju rada pats kovids – nesen saslimusi viena darbiniece, turklāt ne viegli, un “divi no viņas maiņas tūlīt pat pierakstījās uz poti. Es domāju – nedod dievs, bet, ja kāds aizies viņsaulē, tad visdrīzāk visi aizskries. Bet… Labāk lai tā nebūtu,” teic uzņēmējs.

Potētajiem atļauj nevalkāt masku

Gada laikā pārslimojuši četri cilvēki administrācijā un tikpat daudz ražotnē. Pērn mainīts darba grafiks, lai divas maiņas cita ar citu nesatiktos. Darbinieki ir fiziski atdalīti, noteikti stingri sodi par staigāšanu apkārt bez maskas. Ļitevskis gan ironizē par bijušo padomju cilvēku mentalitāti – tāpēc jau ir noteikumi, lai tos pārkāptu.

Tiklīdz grupā ir saslimušais, tūlīt pat visu maiņu sūta karantīnā un darbā nāk citi – par divkāršu samaksu. Ražošanas izdevumi nakts maiņu dēļ palielinājušies par 20 procentiem, nekādu valsts atbalstu nevar saņemt, jo uzņēmums tomēr strādā ar peļņu.

Pilnībā vakcinētajiem atļauts ražotnē nevalkāt masku, un tas pat iedarbojies – vienā koviddisidentu maiņā vēl četri piekrituši potēties. Pagaidām no 65 darbiniekiem atsakās potēties 35. “Kad runā ar cilvēkiem, dzirdi tādas sazvērestības teorijas, ka viss tas vīruss vispār izdomāts… Un kā lai ar viņiem runā? Cilvēki, kas strādā fasēšanā, pakošanā, nez vai viņi ir ar augstāko izglītību, tādi pie mums nenāk,” atzīst Ļitevskis.

Darba pārrunās atsijās antivakserus

Iespējams, ar laiku antivakserus atsijās tirgus ekonomikas principi – uzņēmumam ir jāstrādā un jāpelna, nevis jāriskē ar dīkstāvēm. Ļitevskis atklāj – gandrīz jau izlemts, ka vakcinācija pret Covid-19 būs kritērijs, izvēloties jaunos darbiniekus.

“Mums pastāvīgi vajadzīgi darbinieki gan rotācijas dēļ, gan arī mēs pastāvīgi paplašināmies. Mūsu direktors ierosināja, lai, pieņemot darbā, prioritāte būtu potētajiem. (..) Kāpēc gan mums uzņemties risku? Lai cilvēki domā. Diskriminācija? Es saprotu, iespējams, tas viss ir nežēlīgi, bet… dzīve piespiež. Kādēļ mēs strādājam? Lai attīstītos, ģenerētu peļņu, maksātu nodokļus valstij, kuru mēs visi uzturam. Un mums ir vieglāk, kad cilvēki neslimo,” piebilst Ļitevskis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Draud arī atlaist

Daži uzņēmēji, kas piekrituši runāt ar Rus.lsm.lv ar noteikumu, ka viņi paliks anonīmi, izteikušies diezgan skarbi, draudot ar atlaišanām. Kāds atzīst, ka “vienā nodaļā ir vesela trako antivakseru šūniņa, apmēram ceturtdaļa grupas”. Vēl ceturtdaļa ir vakcinēti, atlikusī puse joprojām domā.

“Un, lūk, viens uz turieni atnesa to kovidu, un gandrīz visa nodaļa sēž mājās karantīnā kā kontaktpersonas! Bet tie ir reāli zaudējumi, mums darbs stāv. Un nākotnē – man ir skaidrs, ka, ja tā ilgi turpināsies, antivakseri būs jāatlaiž,” sašutis ir uzņēmējs.

“Es būšu briesmīgs un rīkošos bez žēlastības. Visu šausmīgāko, ko iespējams izdomāt legāli, to visu es viņiem arī izdarīšu. Jo reāli, ja tev cilvēks vajadzīgs birojā un viņš negrib vakcinēties, tu esi spiests viņam veidot visu atsevišķo infrastruktūru. Tu nevari viņus likt kopā citu ar citu. Tās ir reālas neērtības, tas ir bīstami, un tas maksā naudu,” noskaities ir uzņēmējs.

Pote darbavietā

Vakcināciju darbavietā var lūgt, ja ir vismaz 25 gribētāji. Latvijā pērn bija 4055 uzņēmumi, kuros ir šāds skaits, līdz maija beigām iesniegti 162 kolektīvie pieteikumi. Vidēji vienā izbraukumā vakcinē 70 līdz 100 cilvēku.