foto: Shutterstock
Latvijas zinātnieki pēta olu čaumalas kaulu atjaunošanai
Olu čaumalas ir kalcija avots, kas var noderēt medicīnā.
Esi vesels
2021. gada 6. jūnijs, 08:15

Latvijas zinātnieki pēta olu čaumalas kaulu atjaunošanai

Kas Jauns Avīze

Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieki starptautiskā projektā attīsta tehnoloģiju, kas ļaus olu čaumalas pārstrādāt biomateriālos kaulaudu atjaunošanai.

RTU Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra direktore Dagnija Loča skaidro, ka čaumalas tiks izmantotas kā kalcija avots. Ar laboratorijā sintezētiem amorfiem kalcija fosfātiem var aizstāt kaula neorganisko daļu, kas nozīmē, ka tos var izmantot lūzumu un tādu slimību ārstēšanai, kas saistītas ar kaulu masas zaudēšanu.

“Lai olu čaumalas tiktu izmantotas pilnībā, ekstrahēsim arī to membrānas, iegūstot olbaltumvielas ar augstu bioaktīvo vielu saturu un antibakteriālām īpašībām. Rezultātā būs iespējams izgatavot porainas, dabīgajiem kauliem līdzīgas pamatnes ar uzlabotām īpašībām,” stāsta Loča.

Viņas vadītajā projektā apvienojušies zinātnieki no RTU, Oslo universitātes, Reikjavīkas universitātes un Tallinas Tehnoloģiju universitātes. Finansiāli atbalstu sniedz Eiropas Ekonomikas zona un Norvēģija.

RTU pētnieki sintezē amorfus kalcija fosfātus, Tallinas partneri veido makroporainas pamatnes, Oslo un Reikjavīkas zinātnieki raksturos un vērtēs biosaderību, lai nākotnē šo materiālu varētu izmantot implantu izgatavošanā.

Olu čaumalas pētniecības vajadzībām nodrošina "Balticovo". “Čaumalu utilizācija ir sarežģīta un bieži arī dārga, tāpēc mēs esam ieinteresēti meklēt labākos veidus, kā tās lietderīgi izmantot. Īpaši priecē, ja ar olu čaumalām varam palīdzēt attīstīties zinātnei un palīdzēt radīt inovatīvus un augstas pievienotās vērtības produktus,” teic uzņēmuma valdes loceklis Toms Auškāps.