foto: unsplash.com
Bezmaksas aplikācija "For You, With You" cilvēkiem ar iekaisīgām zarnu slimībām
2021. gada 1. jūnijs, 14:17

Bezmaksas aplikācija "For You, With You" cilvēkiem ar iekaisīgām zarnu slimībām

Jauns.lv

Ir izstrādāta un pieejama jauna aplikācija "For You, With You", kas ir palīgs cilvēkiem ar Krona slimību un čūlaino kolītu, lai ikdiena būtu ērtāk plānojama un pārskatāma.

Aplikācija "For You, With You" ir pieejama latviešu valodā, tā atgādinās par vizīti pie ārsta, medikamentu lietošanu, sniegs atbildes uz jautājumiem un informēs par aktualitātēm iekaisīgo zarnu slimību (IZS) pacientus.

Aplikāciju "For You, With You" iespējams lejupielādēt gan iOS, gan Android lietotājiem, plašāka informācija vietnē https://foryouwithyou.lv/ .

"For You, With You" lietotājiem iespējams reģistrēties un izveidot profilu, lai saņemtu sev piemērotāko informāciju un personalizētu pieredzi, iestatītu atgādinājumus medikamentu lietošanai un plānotajām vizītēm pie veselības aprūpes speciālista. Ērti plānot ikdienu un nepieciešamības gadījumā atrast labierīcības, atrodoties ceļojumā vai nepazīstamā vietā. Aplikācija sniedz iespēju piekļūt informatīviem videomateriāliem par to, kā ieviest pārmaiņas un izdarīt atbilstošas izvēles, kas ļaus ikdienā sadzīvot ar IZS. Lietotne piedāvā vairāk nekā 50 rakstu par dažādām ar sadzīvi un IZS saistītām tēmām, piemēram, uzturu, labsajūtu, seksualitāti, ceļošanu, kā arī dietologa apstiprinātas receptes cilvēkiem ar iekaisīgām zarnu slimībām.

foto: Publicitātes foto

Viena no vērtīgākajām lietotnes "For You, With You" funkcijām ir tā saucamais IZS disks, kas ir apstiprināts veselības stāvokļa novērtēšanas rīks. IZS disks ir vizuāls pašnovērtēšanas rīks ar IZS saistītā funkcionālā stāvokļa novērtēšanai. Tas nodrošina vizuālu attēlu zirnekļa diagrammas veidā, kas aptver desmit dažādas kategorijas, kurās lietotājs laika gaitā var sekot līdzi sava veselības stāvokļa attīstībai.

Informācija lietotnē nevar aizstāt profesionālu speciālista konsultāciju un rekomendācijas. Ja rodas kādas medicīniska rakstura problēmas vai jautājumi, Jums par to jāsazinās ar savu ārstu.

Iekaisīgās zarnu slimības

Iekaisīgo zarnu slimības ir slimību grupa, kurai raksturīgs hronisks iekaisums kuņģa-zarnu traktā, kas to bojā. Konkrēts slimības izraisītājs nav skaidrs, taču IZS rodas nepareizas imūnās sistēmas darbības rezultātā: imūnā sistēma nepareizi reaģē uz vides kairinātājiem, un rodas ilgstošs iekaisums. Šo slimību attīstību veicina arī iedzimtība.

Izšķir 2 dažādas iekaisīgās zarnu slimības: Krona slimību un čūlaino kolītu. Slimība var izpausties kā zarnu sieniņas apsārtums, uztūkums vai čūlas. Bojājumi var radīt komplikācijas, kā abscesu (strutojumu) un fistulu (traktu) veidošanos. Krona slimības gadījumā slimība var skart jebkuru kuņģa-zarnu trakta daļu, kā arī citus orgānus un audus ārpus zarnām (ādu, locītavas, acis).

Simptomi var parādīties pēkšņi un skar arī gados jaunus cilvēkus. Bieži vien simptomi izpaužas kā vēdergraizes, svara zudums un caureja, kas ilgst vairākas nedēļas. Vispārējie simptomi ietver diskomforta sajūtu, nogurumu, apetītes zudumu vai drudzi.

Diagnostika ietver fizikālu izmeklēšanu un ārsta konsultāciju, kuras laikā tiek ievākta anamnēze jeb slimību vēsture. Fizikālās izmeklēšanas laikā tiek veikta kuņģa-zarnu trakta pārbaude, anālās atveres apskate vai rektālā izmeklēšana. Pēc konsultācijas var tikt nozīmēts veikt analīzes, tostarp, asins un fēču analīzes, specializētās asins analīzes, kā arī terapijas optimizēšanas un veselības novērošanas pārbaudes, balstoties uz laboratoriskiem datiem no asins analīzēm. Papildus tiek izmantota endoskopija, tostarp kolonoskopija, kapsulas endoskopija un citas. Endoskopijas laikā tiek paņemts audu paraugs jeb biopsija, kurus apskata ārsts patologs. Bez endoskopijas var tikt nozīmēta arī radioloģiskā skenēšana jeb attēldiagnostika, ja ir nepieciešams apskatīt tievās zarnas. Var tikt veikts rentgens, datortomogrāfija, magnētiskā rezonanse vai ultraskaņas tehnoloģija, lai apskatītu vēdera dobuma orgānus.

Profilakse slimības riska novēršanai iekļauj smēķēšanas pārtraukšanu, diētas ievērošanu un medikamentu lietošanu, kurus nozīmējis ārsts.

Komplikāciju gadījumā (fistulas, abscesi) iespējama ķirurģiska ārstēšana. Ārstēšanas mērķis ir samazināt iekaisumu slimības skartajās vietas, saglabāt zarnu funkciju, novērst komplikācijas un saglabāt normālu personīgās, profesionālās un sociālās dzīves kvalitāti.

IezīmePlašāka informācija par IZS: http://lkksb.lv/

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Krona un kolīta pacientu biedrību

Tēmas