foto: unsplash.com
Metodes, kā bez operācijas palīdzēt sunim ar ceļu locītavu problēmām
Runā speciālists
2021. gada 19. maijs, 05:31

Metodes, kā bez operācijas palīdzēt sunim ar ceļu locītavu problēmām

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Problēmas ar ceļu locītavām suņiem nav retums. Holistiskās veterinārmedicīnas ārste Rohini Sathiša dalās ar neinvazīviem risinājumiem.

 

Suņus bieži mēdz piemeklēt daļējs vai pilnīgs ārējās jeb kraniālās krusteniskās saites plīsums, kas liek ceļa locītavai kļūt nestabilai.

Kraniālās un kaudālās krusteniskās saites (savienotas ar kaulu krusta formā) un kolaterālās saites kopā ar patellu jeb ceļa bļodiņu stabilizē ceļa locītavu un novērš pārmērīgu kustīgumu kājas lejasdaļā. Kraniālo krustenisko saišu problēmas var skart jebkura vecuma suņus, taču visbiežāk tās rodas vecākiem suņiem, jo problēmas drīzāk izraisa locītavas deģenerācija, nevis trauma. Deģenerācija var rasties no atkārtotas locītavu slodzes, ko veido suņa ikdienas aktivitātes. Taču problēmas var izraisīt arī spēles un veiklības vingrinājumi.

Dažu šķirņu suņi, it īpaši liela auguma īpatņi, piemēram, bokseri, labradoru retrīveri un mastifi, biežāk cieš no kraniālo krustenisko saišu problēmām.

Suņiem ar lieko svaru un tiem, kuri slimo ar autoimūnām slimībām, piemēram, Kušinga sidromu, arī ir lielāks kraniālo krustenisko saišu problēmu risks. Tāpat lielāks risks ir sterilizētiem suņiem (it īpaši kucēm), iespējams, tāpēc, ka dzīvniekiem, kas ir sterilizēti pirms nobriešanas, ir kavēta augšanas plātņu noslēgšana. Tas nozīmē lielākus kaulus, lielākas locītavas un lielāku slodzi saitēm. Suņus, kam ir šāds lielāks risks, ka viņiem būs problēmas ar krusteniskajām saitēm, ir vērts sterilizēt novēloti.

Simptomi un diagnoze

Krustenisko saišu traumas parasti ietekmē tikai vienu pakaļkāju, bet krustenisko saišu deģenerācija ietekmē abas. Pazīmes un simptomi ir, piemēram, sēdēšana asimetriski ar vienu uz ārpusi izvērstu celi, viena locekļa saudzēšana vai vilkšana pa zemi un neveiklums, kas pastiprinās pēc fiziskajām aktivitātēm un samazinās pēc atpūtas. Cita pazīme var būt tikai neliela simptomu samazināšanās pēc pretiekaisuma vai sāpes samazinošu medikamentu lietošanas.

Veterinārārsts veiks pilnu ortopēdisko un klīnisko pārbaudi, tostarp “kraniālās atvilktnes testu”, lai pārbaudītu kājas elkoņa locītavas kustīgumu un noteiktu, vai tā sāp. Var veikt arī rentgenu, lai pārliecinātos, vai locītavā nav ūdens un vai sunim nav kaulu vēzis (īpaši vecākiem suņiem).

Tradicionālās ārstēšanas metodes

Standarta metode, ko izmanto, lai novērstu sunim ceļa locītavas sāpes, ir nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu nozīmēšana (piemēram, karprofēna un meloksikāma), fizisko aktivitāšu ierobežošana un operācija, lai atjaunotu plīsušo krustenisko saiti.

Pētījumos secināts, ka ķirurģiskas manipulācijas visu lielumu suņiem ir veiksmīgas 85% gadījumu, tāpēc tās iesaka lielākā daļa ortopēdijas speciālistu.

Tomēr kaķiem un maziem suņiem, kas sver mazāk par 15 kilogramiem, ir 50% lielas izredzes atgūt normālu locītavu funkciju bez operācijas.

Es savulaik veicu daudz šādu operāciju, taču, kopš studēju komplementāro medicīnu, vairākos gadījumos esmu veiksmīgi izmantojusi neinvazīvas metodes, lai ārstētu kraniālo krustenisko saišu plīsumu.

Holistiskās metodes

Miera režīms būrī. Divus līdz trīs mēnešus ilgs stingrs miera režīms, kas ir jāpavada būrī, kurā nevar daudz kustēties, maziem suņiem būs pietiekams, lai atlabtu. Atgriešanās pie ikdienas kustībām pilnā apjomā nebūs simtprocentīga, taču fibroze (rētaudu veidošanās) locītavā ar laiku stabilizēs kāju, un suns spēs staigāt pietiekami labi.

Liekā svara novēršana. Ja liekais svars ir papildu faktors, ir svarīgi sunim ierobežot dienā uzņemto kaloriju daudzumu, lai tas spētu sasniegt normālu svaru. Īpaši būtiski tas ir tad, ja ir cietusi viena pakaļkāja, jo liekais svars var radīt tādu pašu problēmu arī otram celim.

Diēta, ko iesaku visbiežāk, sastāv no svaigiem produktiem bez mākslīgām piedevām.

Homeopātija. Labs veterinārārsts homeopāts ieteiks individuālu ārstēšanās plānu, kurā tiks ņemta vērā konkrētā suņa ķermeņa uzbūve.

Akupunktūra un akupresūra

Šīs tradicionālās Ķīnas tautas medicīnas metodes uzlabo asinsriti locītavā un samazina sāpes un iekaisumu.

Tās var veikt pieredzējis veterinārārsts, bet arī saimnieks pats savam sunim ar pirkstiem var viegli uzspiest uz īpašiem punktiem, kas ļauj atvieglot krustenisko saišu problēmas.

BL60 (urīnpūslis 60). Zināms arī kā “aspirīna punkts”, jo uzspiešana uz tā īslaicīgi atvieglo sāpes neatkarīgi no saslimšanas. Tas atrodas pakaļkājas ārpusē, iedobē pusceļā starp Ahileja cīpslu un potītes kaulu. Uzspiediet pārliecinoši, tomēr maigi un noturiet spiedienu aptuveni vienu minūti. Atkārtojiet divas vai trīs reizes dienā, vai tik bieži, cik nepieciešams.

“Ceļa acis” ir divas iedobītes abpus ceļa locītavai. Uzspiediet uz šiem punktiem vienu minūti vairākas reizes dienā. Tas var nozīmīgi samazināt sāpes.

Proloterapija

Tā ietver injekcijas locītavā un tās apkārtnē – tiek ievadīts šķīdums, kas veicina saišu atjaunošanos. Daudzi holistiskās veterinārmedicīnas ārsti ir norādījuši, ka šai metodei saites atjaunošanā ir augsts veiksmīga rezultāta rādītājs un nav nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās.

Ortozes

Īpaši kraniālo krustenisko saišu traumu ārstēšanai veidotās ortozes darbojas tā, ka tās ierobežo liela kaula kustību uz priekšu. Tas ļauj izvairīties no pārmērīgas ceļa locītavas kustināšanas un tādā veidā samazina slodzi savainotajai ceļa locītavas saitei.

Ortozes uz vienas vai abām pakaļkājām būtu jāvalkā no trīs līdz sešiem mēnešiem.

Uztura bagātinātāji locītavām

Izmēģiniet uztura bagātinātājus, kas veicina locītavu veselību.

Zaļās mīdijas ir izcils Omega 3 taukskābju avots, turklāt suņiem ļoti garšo.

Synoquin ir dabīgs hondroitīna sulfāta, glikozamīna hidrohlorīda, deksahana (attīrīta krila eļļa, kas bagātīgi satur Omega 3 taukskābes), cinka un C vitamīna maisījums.

Cosequin ir hondroitīna sulfāta, glikozamīna un mangāna askorbāta maisījums.

Izmantojiet šos uztura bagātinātājus devās, kādas norādītas to lietošanas pamācībās.

Tauksaknes ziede

Tauksakne (Symphytum officinale) satur alantoīnu, kas veicina šūnu augšanu. Tā satur arī rozmarīnskābi un citas sastāvdaļas ar pretiekaisuma, pretsāpju un savelkošām īpašībām. Ārstējot suņus, tā ir noderīgs līdzeklis gan hroniska artrīta, gan saišu un locītavu problēmu gadījumos.

Tauksaknes ziedi var pagatavot arī mājās:

Sastāvdaļas

  • 500 ml saulespuķu eļļas ar tauksakni
  • 20 g kvalitatīva bišu vaska
  • 15 pilieni lavandas ēteriskās eļļas

Pagatavošana

1. Lielā stikla bļodā karsta ūdens peldē sakarsējiet eļļu, līdz tā ir silta.

2. Sarīvējiet vai sakapājiet bišu vasku un pievienojiet eļļai. Maisiet, līdz tas izšķīdis. Pievienojiet lavandas ēterisko eļļu (tā darbojas kā konservants).

3. Lejiet maisījumu izkarsētās burciņās. Ļaujiet tam atdzist un sacietēt, tad uzlīmējiet uz burciņas etiķeti.

4. Šādi pagatavotu ziedi var glabāt aptuveni gadu. Pirms uzklājat ziedi, nedaudz to pamīciet pirkstos, tad iemasējiet suņa ādā.

BRĪDINĀJUMS. Suns nedrīkst tauksakni ēst, tāpēc aplieciet ap tā galvu konusa apkakli, lai suns nelaiza ziedi.

Saulespuķu eļļa ar tauksakni

Sastāvdaļas:

  • 50 g kaltētu tauksaknes lapu
  • 500 ml saulespuķu eļļas

Pagatavošana:

1. Piepildiet sausu, izkarsētu stikla burciņu ar kaltētām tauksaknes lapām. Pārlejiet saulespuķu eļļu tā, lai lapas būtu nosegtas. Atstājiet burciņā nedaudz telpas, lai eļļa varētu elpot.

2. Stingri uzskrūvējiet vāciņu un atstājiet siltā vietā uz 4–6 nedēļām vai līdz brīdim, kad eļļa iekrāsojusies auga lapu krāsā. Katru dienu enerģiski sakratiet burciņu.

3. Kad eļļa gatava, izkāsiet to caur sietu, lai atbrīvotos no lapām. Lejiet sterilā, vēlams, tumšas krāsas pudelītē.

4. Uzlīmējiet etiķeti, uzrakstiet pagatavošanas datumu un glabājiet sausā, vēsā vietā. Izlietojiet 3 mēnešu laikā.