foto: Pixabay.com
Īsts latviešu superprodukts - kāposts
Ilustratīvs foto.
Runā speciālists
2021. gada 13. maijs, 10:05

Īsts latviešu superprodukts - kāposts

Jauns.lv

Kāpostu dēvē par īstu latviešu superproduktu. Rīgas Stradiņa universitātes studiju pro-grammu “Uzturs” un “Uzturzinātne” direktore Lolita Neimane sarunā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Pārtikas revidents” skaidro, kāpēc šo produktu der regulāri iekļaut ikdienas uzturā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lolita Neimane stāsta, ka kāposti mūsu platuma grādos ir populārs dārzenis un arī cenas ziņā ļoti pieejams. Kopīgais dažādu veidu kāpostiem ir tas, ka tie pieder krustziežu dzimtai: “Ir pamats uzskatīt, ka tieši šīs dzimtas dārzeņiem ir ļoti labas īpašības cīņā pret onkoloģiskajiem audzējiem. Tas tāpēc, ka kāpostu sastāvā, atkarībā no šķirnēm, protams, ir ļoti daudz bioloģiski aktīvas vielas.”

Kāposti satur A, K, C un B6 vitamīnu, tāpat arī folātu, mangānu, magniju, kalciju un kāliju, kā arī dzelzi un riboflavīnu. Lapu kāpostos, jo īpaši Briseles un virziņkāpostos, ir īpaši daudz C vitamīna -

apēdot 100 gramus šo dārzeņu, mēs jau uzņemam vairāk nekā dienā rekomendēto devu.

Neimane iesaka uzturā iekļaut arī puķkāpostus un lapu kāpostu jeb keilu: “Lapu kāposti Latvijā jau ir audzēti ļoti sen, tikai kādreiz varbūt to vairāk saistīja ar lopbarības kāpostiem. Šobrīd, ja paskatās šīs uzturvērtības, tad tiešām īpaši jāizceļ tādas vielas kā zeaksantīns un luteīns, kas ir ārkārtīgi svarīgi labai redzei un kataraktas profilaksei.”

Dietoloģe arī iesaka regulāri ēst skābētus kāpostus, jo tie satur probiotiskās baktērijas, kas uzlabo zarnu veselību: “Skābētie kāposti ļoti labi der arī tiem, kas gribētu iegūt slaidāku līniju uz vasaru.”

Taču, izvēloties skābētus kāpostus, jāpārliecinās, ka tiem nav pievienots etiķis, - tas ievērojami samazina vērtīgo probiotiķu daudzumu, tāpēc kāpostus vislabāk skābēt pašiem mājas apstākļos.

Dažādi kāposti spēj novērst arī dažādus hroniskus iekaisumus. Tie uzlabo sirds veselību un novērš asins recekļu veidošanos. Sarkanie kāposti ir īpaši ieteicami, lai novērstu paaugstinātu asinsspiedienu.

Turklāt visa veida kāpostiem ir arī zems glikēmiskais indekss. Tas nozīmē, ka, apēdot šo produktu, mūsu organisms nepiedzīvo krasas cukura līmeņa svārstības: “Cilvēkam, kuram nav diabēts, es negribētu teikt, ka glikēmiskais indekss būtu pilnīgi nesvarīgs, bet primāri tas ir svarīgi cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts. Tad būtu jāizvēlas tiešām produkti ar pēc iespējas zemāku glikēmisko indeksu,” skaidro Neimane.