Esi vesels
2021. gada 29. aprīlis, 21:18

"Nekas nesāp, absolūti!" Rēzeknē veic nebijušu operāciju, izņemot ap mugurkaula nervu galiem aptinušos audzēju

Jauns.lv

Sergejam Sviridovam, kurš sirgst ar paraneoplastisku neiroloģisko sindromu, Rēzeknes slimnīcā veikta sarežģīta operācija, pilnībā likvidējot neiroendokrīnu audzēju mugurkaula daļā. Šī, iespējams, ir vienīgā reize Baltijas valstīs, un viena no pāris operācijām pasaulē, kad šādā veidā izņemts audzējs mugurkaula daļā, ziņo Rēzeknes slimnīca.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijā dzīvojošais neiroķirurgs no Šrilankas Kavšanta Malinka Rambadagalla atzīst, ka veiktā operācija unikāla ne vien ar inovatīvas metodes pielietojumu audzēja izņemšanā, bet arī tāpēc, ka paraneoplastiskais neiroloģiskais sindroms sastopams mazāk nekā 1% pasaules iedzīvotāju.

Svidirovam iestājoties nodaļā ar kreisās kājas paralīzi, neiroendokrīnais audzējs tika atklāts, veicot vairākkārtējus diagnostiskos izmeklējumus un konsultējoties ar Latvijas vadošajiem neiroradiologiem.

Kā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Panorāma" stāsta vīrieša mazmeita Anastasija Samsonova, ar katru dienu kļuvis aizvien sliktāk un sliktāk. "Kā tāds sniega kamols vēlās nenormālā ātrumā. Kad mēs nonācām slimnīcā, vectēvam arī bija tāds gadījums, ka viņš nokrita. Principā, ja nebūtu operācijas, laikam mēs būtu ļoti bēdīgā stāvoklī."

Audzēja neārstēšana vīrietim, visticamāk, radītu neatgriezenisku paralīzi. Būtiski atzīmēt, ka šāda tipa audzējus ir ļoti apgrūtinoši diagnosticēt, jo izmeklējumu kontrastvielas tajos neuzkrājas.

Ņemot vērā audzēja izmērus, sarežģīto anatomisko lokalizāciju un ciešo sasaisti ar muguras smadzeņu nerviem, tika pieņemts lēmums nevis izņemt mugurkaula skriemeļa daļu, ap kuru bija lokalizējies audzējs, un tad mugurkaulu stiprināt ar plāksnēm, bet gan caur nelielu iegriezumu pilnībā lokalizēt tikai audzēju, netraumējot mugurkaula nervu saknītes, saglabājot to funkciju un nodrošinot mugurkaula stabilitāti bez skrūvju balstiem.

Kā norāda Rambadagalla, tas palīdzēja pacientam ne vien saīsināt pēcoperācijas atveseļošanās periodu, bet arī jau nākamajā dienā sākt staigāt.

Turpmākā atlabšana ir atkarīga no paša Sergeja centības vingrošanā. LTV vēsta, ka viņam palīdz mazmeita Anastasija, kas pati ir fizioterapeite. Sergejs ir pateicīgs Rēzeknes slimnīcas mediķiem.

"Nekas nesāp, absolūti! Mugurā, kur taisīja operāciju, viss mierīgi. Normāli jūtos," LTV norādījis Sviridovs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās