foto: AFP/Scanpix
Pērtiķu embriji ar cilvēku šūnām - Ķīnas un ASV zinātnieku radītais liek uzdot jautājumus
Ilustratīvs foto
2021. gada 17. aprīlis, 06:43

Pērtiķu embriji ar cilvēku šūnām - Ķīnas un ASV zinātnieku radītais liek uzdot jautājumus

Jauns.lv

Akadēmiskajā žurnālā "Cell" publicēts ASV un Ķīnas zinātnieku kopdarbs, kas radījis daudz jautājumu par eksperimentu ētiskajiem aspektiem, raksta BBC.

Zinātnieki injicējuši cilvēka cilmes šūnas - šūnas, kurām ir spēja attīstīties dažādos ķermeņa audos - makaka embrijos.

Embriju attīstība tika pētīta līdz 20 dienām.

Zināms, ka jau agrāk ir radīti jauktu sugu embriji jeb himēras, piemēram, cilvēku šūnas implantējot aitu un cūku embrijos.

Pētījumu vadīja profesors Huans Karloss Belmonte no "Salk" institūta ASV. Viņš 2017. gadā palīdzējis izveidot pirmo cilvēka un cūkas hibrīdu.

Kā norāda Belmonte, šis pētījums varētu palīdzēt novērst transplantējamo orgānu trūkumu, kā arī izprast agrīnu cilvēka attīstību, slimību progresēšanu un novecošanu. "Šīs himēriskās pieejas patiešām varētu būt ļoti noderīgas ne tikai agrāko dzīves posmu biomedicīnas pētījumos, bet arī tālāku dzīves posmu izpētē," sacīja zinātnieks.

Viņš norādīja, ka pētījums, kas publicēts žurnālā "Cell", atbilst pašreizējām ētikas un juridiskajām vadlīnijām. 

"Galu galā mēs veicam šos pētījumus, lai izprastu un uzlabotu cilvēku veselību," viņš sacīja.

Bažas par šādu pētījumu attīstības sekām

Tomēr daži zinātnieki ir izteikuši bažas par šāda veida eksperimentiem, apgalvojot, ka, lai gan šajā gadījumā embriji tika iznīcināti pirmo 20 dienu laikā, citi varētu mēģināt izpēti turpināt. Viņi aicina uz publiskām diskusijām, kurās varētu apspriest šo "daļēji cilvēku, daļēji necilvēcīgu himēru" radīšanas sekas.

Komentējot pētījumu, Austrumanglijas universitātes Norvičas Medicīnas skolas lektore un biomedicīnas ētikas pētniece Anna Smaidora uzskata, ka pētījums rada "ievērojamas ētiskas un juridiskas problēmas".

"Šī pētījuma zinātnieki apgalvo, ka šie himēriskie embriji piedāvā jaunas iespējas, jo" mēs nevaram veikt noteiktus eksperimentus ar cilvēkiem". Bet tas, vai šie embriji ir cilvēki vai nav, paliek neatbildēts jautājums," norāda pētniece.

Oksfordas Uehiro Praktiskās ētikas centra direktors profesors Džulians Savulesku sacīja, ka šis pētījums "paver Pandoras lādi daļēji cilvēciskajām himērām". "Šie embriji tika iznīcināti 20 attīstības dienu laikā, bet ir tikai laika jautājums, kad šādas himēras tiks veiksmīgi attīstītas, iespējams, kā cilvēka orgānu avots. Tas ir viens no šīs programmas ilgtermiņa mērķiem," viņš sacīja.