foto: REUTERS/SCANPIX
Bīstamie un rūpīgi slēptie "spoku ārsti" - viņu dēļ Dienvidkorejā uz plastisko operāciju galda mirst cilvēki
Ilustratīvs foto
Dzīvības loterija
2021. gada 13. aprīlis, 05:37

Bīstamie un rūpīgi slēptie "spoku ārsti" - viņu dēļ Dienvidkorejā uz plastisko operāciju galda mirst cilvēki

Jauns.lv

Vājie likumi Dienvidkorejā, kur strauji attīstās un aizvien pieprasītāki kļūst plastiskās ķirurģijas pakalpojumi, ļāvuši uzplaukt rūpnīcām līdzīgām klīnikām, kurās ķirurgus nereti aizstāj nekvalificēts personāls jeb tautā dēvētie "spoku ārsti". Kas viņi ir, un cik daudz ģimeņu viņu dēļ zaudējuši tuviniekus?

Ar savu negatīvo ģimenes pieredzi CNN padalījies Dienvidkorejā dzīvojošais Kvons Tehons un viņa māte.

Kādā piektdienas vakarā vīrietis saņēmis zvanu ar lūgumu ierasties slimnīcā, kurā nogādāts viņa brālis. Neko ļaunu nenojauzdams, Kvons devās apraudzīt brāli Kvonu Dehē. Viņš pieņēma, ka brālis noteikti iekļuvis kārtējā kautiņā pie bāra letes, tāpēc jau taksometrā sagatavoja pārmetošu runu, ko brālim sacīt, viņu satiekot.

Tomēr viņam nekad šādas iespējas ar brāli parunāt vairs nebija. Kvonam ierodoties slimnīcā, 24 gadus vecais brālis atradās bezsamaņā. Izrādās, ka pēc žokļa līniju slaidinošas operācijas kādā citā iestādē Kvonam Dehē sākusies asiņošana. Tik spēcīga, ka viss sejas apsējs bijis pilns ar asinīm.

Pēc septiņām nedēļām slimnīcā jaunais vīrietis nomira.

Kas ir "spoku ārsti"?

Kvona ģimene stāsta, ka viņš bijis "spoku ārsta" upuris. Par "spoku ārstu" dēvē cilvēku, kurš veic operāciju īstā ķirurga vietā, pacientam atrodoties vispārējā anestēzijā.

Dienvidkorejā šī "spoku ārstu" prakse ir nelikumīga, taču aktīvisti apgalvo, ka vājie likumi valstī, kurā strauji attīstās plastiskās ķirurģijas nozare, ļāvuši uzplaukt rūpnīcām līdzīgām klīnikām, kurās nekvalificēts personāls aizstāj ķirurgus.

Ārsti šādās klīnikās reizēm vienlaikus veic vairākas operācijas - tas nozīmē, ka viņi to laikā paļaujas uz aizstājējiem, kuri var būt gan tikko studijas beiguši plastikas ķirurgi, zobārsti, medmāsas, gan dažos gadījumos pat medicīnas iekārtu pārdevēji.

Šie cilvēki jeb "spoku ārsti" veic manipulācijas īstā ķirurga vietā, uz operācijas galda guļošajam pacientam to nenojaušot.

Saskaņā ar Dienvidkorejas likumiem personai, kura pasūta vai veic nelicencētu medicīnisku darbību, var piemērot maksimālo sodu - piecus gadus cietumā, vai arī maksimālo naudas sodu - 50 miljonus vonu (37 000 eiro). Ja "spoku operāciju" veic licencēts ārsts, arī pret viņu var celt apsūdzību par kaitējuma nodarīšanu vai krāpšanu.

Tomēr šos noziegumus ir ļoti grūti pierādīt - daudzi ārstu aizstājēji nekur savu paveikto darbu neatzīmē, turklāt daudzās klīnikās nav uzstādītas videonovērošanas kameras. Pat tad, ja lieta nonāk tiesā, "spoku ārsti" ļoti reti saņem pietiekami bargus sodus. Tas iedrošina klīnikas turpināt šo nelegālo praksi.

Gadījums ar 24 gadus veco Kvonu ir pievērsis jaunu valstiska mēroga uzmanību šai problēmai Dienvidkorejas medicīnā. Viņa ģimene ne tikai izvirzījusi kriminālapsūdzības operācijā iesaistītajiem ārstiem, bet pieprasa arī juridiskas izmaiņas.

Mirušais Kvons gribēja līdzināties popmūzikas elkiem

Kvons bija jauks un mierīgs universitātes students, dēls, kurš savas mātes dzimšanas dienā vārīja jūraszāļu zupu, atceras viņa ģimene. Viņš dzīvē daudz bija sasniedzis, tomēr nebija pārliecināts par savu izskatu un domāja, ka plastiskās operācijas varētu viņu padarīt veiksmīgāku, sacīja brālis.

Fotogrāfijās, kas uzņemtas neilgi pirms viņa nāves, Kvons bija digitāli rediģējis seju, padarot savu žokli smailu, līdzīgāku, kāds tas ir daudziem korejiešu popa elkiem. 

Kvona vecākais brālis un māte mēģināja viņu atturēt no plastiskās operācijas, taču Kvons slepus pieteica vizīti plaši pazīstamā klīnikā, kas specializējās tieši žokļa līnijas operācijās. Klīnika atrodas Seulas izsmalcinātajā un modernajā Gangnamas rajonā - vietā, kur dzīvo liela daļa valstī populāro korejiešu popa izpildītāju. 

foto: Carlo Bollo / Alamy/ Vida Press
Gangnamas rajons Seulā

2016. gada 8. septembrī ārsts izņēma kaulu, lai mainītu Kvona žokļa līnijas formu. Tā ir Austrumāzijā populāra operācija, kas parasti ilgst vienu līdz divas stundas. Kā norāda jaunā vīrieša māte, tas viņam izmaksājis 6,5 miljonus vonu (4 800 eiro).

Tomēr operācija nenoritēja kā plānots.

Operāciju nav veicis iepriekš norunātais ķirurgs

Pēc operācijas laikā sākušās pārmērīgas asiņošanas Kvons tika nogādās slimnīcā.

Nākamajā rītā pie Kvona ģimenes slimnīcā ieradās arī puisi it kā operējošais ķirurgs. Viņš pastāstīja Kvona ģimenei, ka procedūra noritējusi kā parasti, un pat piedāvāja aplūkot novērošanas kameru ierakstus no operācijas zāles. Lai gan tā nav obligāta vajadzība, dažas klīnikas piedāvā operāciju videonovērošanu, lai vairotu uzticību.

"Es uzreiz jutu, ka man vajag šos pierādījumus," sacīja Kvona māte Lī.

Viņa stāsta, ka kadrus no videonovērošanas kameras apskatījusi pat 500 reižu. 

Kas redzams klīnikas videonovērošanā?

  • Video liecina, ka operācija sākusies plkst.12.56, kad plastikas ķirurgs sācis atgriezt Kvona žokļa kaulu. Telpā atradās arī trīs palīgi.
  • Pēc stundas plastikas ķirurgs aizgājis, un operāciju zālē ienācis cits ārsts. Medicīnas ierakstos nav teikts, ka šis ārsts ir piedalījies operācijā.
  • Pēc 35 minūtēm atgriežas īstais ķirurgs, bet jau pēc 10 minūtēm aiziet. Viņu atkal nomaina "spoku ārsts".
  • Pēc nepilnām 10 minūtēm "spoku ārsts" aiziet, un pacients uz galda bezpalīdzīgi viens pats noguļ 30 minūtes, lai gan telpā atrodas palīgi.
  • 15.22 atkal ierodas "spoku ārsts". Gandrīz pēc stundas, plkst. 16.17, operācija ir beigusies un dokumentos neminētais ārsts pamet telpu.
  • Pēc 10 minūtēm ierodas īstais ķirurgs, lai Kvonu apsaitētu.
  • Visbeidzot pēc pāris stundām, plkst. 19.24, Kvonu nogādā atlabšanas telpā.
  • Piepeši pēc plkst. 22 Kvons atkal tiek pārvietots uz operāciju zāli.
  • Plkst. 23.27 no plastikas ķirurģijas klīnikas saņemts ārkārtas zvans, ka Kvonu nepieciešams vest uz slimnīcu.
  • Plkst. 23.34 ierodas neatliekamā medicīniskā palīdzība un aizved vīrieti uz slimnīcu.

Kā norāda mirušā vīrieša māte Lī, lai arī algotais ķirurgs pārgrieza Kvona žokļa kaulu, viņš operāciju nepabeidza. Lielu daļu pārējā darba veica otrs ārsts - vispārējais ārsts, kuram nebija plastiskās ķirurģijas licences un kurš nesen bija pabeidzis medicīnas skolu. Klīnikas ziņojumā teikts, ka operāciju no sākuma līdz beigām veicis klīnikas galvenais ārsts.

"Mans brālis uzticējās tam ķirurgam un tāpēc pieņēma lēmumu operāciju veikt tieši tur," saka mirušā Kvona brālis.

Pēc operācijas abi ārsti devušies mājās, atstājot medmāsas vienas, kamēr Kvons strauji zaudēja asinis. Māte norāda, ka viņa bija šokā par redzēto - kamēr viņas dēls asiņoja, telpā esošie palīgi skatījās mobilajos telefonos vai pielaboja sev grimu. Asiņainā grīda uzslaucīta 13 reižu. Kad medicīnas profesionāļi aplūkoja video, viņi norādīja, ka Kvons, iespējams, zaudējis trīs reizes vairāk asiņu, nekā apgalvoja viņu operējušais ārsts.

Neskatoties uz Kvona nāvi 2016.gadā, klīnika turpināja darbu arī pēc tam un sludināja, ka tā strādā jau 14 gadus bez nopietnām pacientu sūdzībām. Pērn gan neskaidru iemeslu dēļ klīnika pēkšņi slēgta.

"Spoku ārsti" sēž pagrabā un gaida

Kāds ķirurgs piekrita anonīmā sarunā ar CNN atklāt savu pieredzi. Viņš 2012. gadā sācis strādāt vienā no valsts lielākajām plastikas ķirurģijas klīnikām. Vairs viņš tur nestrādā, bet grib atklāt tur notikušo, jo vairs nespēj sadzīvot ar vainas sajūtu.

Viņš sacīja, ka bieži saņēmis lūgumu galvenā ķirurga vietā veikt operācijas. Ārstu aizstājēji gaidījuši izsaukumus uz operācijām pagrabā. Šie cilvēki klīnikas interneta vietnē netika norādīti kā darbinieki. Pacientiem tika teikts, ka operāciju veiks cienījami un atzīti ķirurgi.

Daudzas no sejas formas uzlabošanas operācijām - viena no tādām tika veikta arī Kvonam - veica aizstājēji, galvenokārt zobārsti.

Aicina mainīt likumu

Kvona ģimene vēlējusies saukt pie atbildības jaunā vīrieša nāvē vainojamos. Tomēr drīz vien viņi atklāja, ka likumi ap "spoku ārstiem" ir vāji un nepilnīgi.

Šī nelegālā prakse valstiskā mērogā ir zināma kopš 2014.gada. 2015. gadā plastikas ķirurgu grupa lūdza Dienvidkorejas Veselības un labklājības ministriju uzstādīt stingrākus noteikumus, pieprasot ārstiem atklāt, kurš veiks operāciju, un klīnikās uzstādīt videonovērošanas kameras.

2018. gadā tika mainīts likums, palielinot sodus ārstiem, kuri organizē "spoku ārstu" veiktās darbības. Tomēr 2018. gadā medicīnas žurnālā "Annals of Surgical Treatment and Research" publicētais dokuments atklāja, ka šī prakse joprojām ir ļoti izplatīta.

Kāds labums klīnikai no "spoku ārstiem"?

"Spoku ārsti" Dienvidkorejā ir tik izplatīti galvenokārt viena iemesla dēļ - tie nes pelņu.

Dienvidkorejā ir visaugstākais plastisko ķirurģiju skaits uz vienu iedzīvotāju.

Pirms Covid-19 pandēmijas Dienvidkoreja ik gadu piesaistījusi tūkstošiem plastiskās ķirurģijas tūristu. Tikai galvaspilsētā vien ir 561 plastiskās ķirurģijas klīnika, liecina Korejas Statistikas biroja dati.

Korejas pētījumu asociētais profesors Rietumaustrālijas universitātē Džo Elfvings-Hvangs norāda, ka augsta līmeņa ķirurgi savas klīnikas popularizēšanai bieži izmanto korejiešu popa zvaigznes vai slavenības. Lielā pieprasījuma dēļ ķirurgi bieži vien netiek galā ar pacientu skaitu, it īpaši tāpēc, ka ārstiem jābūt pieejamiem arī konsultācijām ar jaunajiem klientiem.

foto: AFP/Scanpix

"Spoku ārsti" ir veids, kā klīnikas var palielināt peļņu, pat tad, ja tas nav likumīgi. "Es domāju, ka iemesls, kāpēc šī prakse pastāv, ir tāpēc, ka jauni un nepieredzējuši ārsti tādējādi var iegūt darbu un pieredzi, bet klīnikas var darboties ar zemākām izmaksām," sacīja anonīmais ķirurgs. "Tādā veidā klīnikas var uzņemt vairāk pacientu un veikt vairāk operāciju."

Ne visas "spoku ārstu" veiktās operācijas norit ar sarežģījumiem, bet laikā no 2016. līdz 2020. gadam kopumā reģistrēti 226 cilvēki, kas vai nu ievainoti, saskārušies ar smagām blaknēm, piedzīvojuši atkārtotu operāciju vai nomiruši plastiskās operācijas laikā, ziņo Dienvidkorejas Patērētāju aģentūra.

Nav skaidrs, cik daudz "spoku ārstu" lietu nonāk tiesā. Laika posmā no 2015. līdz 2019. gadam ārstiem, kuri izmantojuši savu aizstājēju, kopumā piemēroti 28 administratīvie sodi, liecina Veselības un labklājības ministrijas dati. Pieci zaudējuši licences, bet pārējiem licences uz laiku tika apturētas.

Kādam ārstam, kurš pat 90 reižu medmāsai lūdzis viņa vietā veikt plakstiņu vai deguna plastiskās operācijas, licence apturēta vien uz 3 mēnešiem.

Kvona ģimene iztiesājusi kompensāciju

Mirušā Kvona ģimene pēc vīrieša nāves uzsāka civillietu pret klīniku, apsūdzot to nolaidībā, jo tā nav izskaidrojusi pacientam operācijas bīstamību un nav veikusi pienācīgus pasākumus, lai glābtu pacientu no nāves.

2019. gada maijā ģimene saņēma kompensācijā 430 miljonus vonu (322 000 eiro), balstoties uz pieņēmumu, ka, ja Kvons būtu izdzīvojis, viņš būtu strādājis līdz 65 gadu vecumam, nopelnot vidējos fiziskā darba strādnieka ienākumus.

foto: Ekrānuzņēmums no CNN video
Mirušā Kvona māte Lī

Trim Kvona lietā iesaistītajiem ārstiem tagad tiek izvirzītas kriminālapsūdzības par slepkavību darba laikā, diviem ārstiem un vienam medmāsas palīgam tiek izvirzītas apsūdzības par neatļautu medicīnisku darbību, un vienam ārstam draud apsūdzība par medicīnas likumu pārkāpšanu, maldinot ar reklāmu.

"Nelaimes gadījumu upuri bieži nevēlas iesniegt prasību tiesā, jo zina, cik tas var būt grūti un izaicinoši," sacīja Kvona māte.

"Ārsti zina, cik grūti pierādīt, ka kaut kas operācijas laikā noritējis greizi, tāpēc viņi atklāti mudina upurus sūdzēt viņus tiesā. Esmu to dzirdējusi no daudziem citiem upuriem, ar kuriem esmu tikusies."

Šobrīd Kvona māte aizvada dienas, stāvot pie Dienvidkorejas parlamenta ēkas Seulā. Viņa ir kļuvusi par nozīmīgu medicīnas nozares pārmaiņu aizstāvi - viņa un viņas vīrs, kuri abi ir pensionāri, pēc dēla nāves pārcēlās uz Seulu, lai cīnītos par taisnīgumu.

Katru dienu viņa stāv pie parlamenta ar lapu, kurā pieprasa ar likumu operāciju telpās uzstādīt videonovērošanas kameras. "Es nespētu atklāt patiesību bez videonovērošanas kameras materiāliem," sacīja Lī.

Viņa arī vēlas, lai ārstiem pēc šāda veida slepkavībām tiktu neatgriezeniski atņemtas licences.

Ārsti pret kamerām operāciju zālēs iebilst, apgalvojot, ka tādā gadījumā viņi darbā vairs nejutīsies ērti, bet pacientos kameras raisīšot neuzticību.