foto: Pixabay.com
Liepājā uzsākta valsts apmaksāta zobu labošana bērniem pilnā narkozē
Ilustratīvs foto.
Esi vesels
2021. gada 12. aprīlis, 12:45

Liepājā uzsākta valsts apmaksāta zobu labošana bērniem pilnā narkozē

Jauns.lv

Liepājas Reģionālās slimnīcas Zobārstniecības poliklīnika, K. Zāles laukumā 2, aprīlī sākusi piedāvāt jaunu valsts apmaksātu pakalpojumu - zobu labošanu bērniem vispārējā anestēzijā jeb narkozē, portālam Jauns.lv pavēstīja Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pilnā narkozē zobi par valsts naudu tiek laboti pavisam maziem bērniņiem, bērniem un jauniešiem ar invaliditāti, kā arī tiem bērniem, kuriem ir paniskas bailes no zobārsta. Zobu labošana vispārējā anestēzijā parasti notiek apmēram pusotru stundu. Kamēr anesteziologs nepārtraukti novēro pacientu, ārste ar asistenti veic zobu labošanu.

Zobārstniecības poliklīnikas bērnu zobārste Airisa Zīdere, pateicoties kuras iniciatīvai šāds pakalpojums tagad pieejams arī mazajiem liepājniekiem, norāda, ka vispārējā anestēzija tiek izmantota tikai nopietnos gadījumos un tad, kad vienlaikus jāsalabo vairāki zobi, bet bērns nav gatavs ilgstoši sēdēt krēslā un sadarboties ar zobārstu.

Kā ieguvumu ārste min to, ka vienā tikšanās reizē mazajam var salabot visus zobus un, ja nepieciešams, arī kādu izraut. Ļoti būtiski, ka mazajam bērnam nepaliek emocionāla trauma - bailes no zobārsta. Turklāt ir pacienti ar īpašām vajadzībām, kuru ārstēšana ne vienmēr ir iespējama zobārstniecības pacienta krēslā, norāda ārste.

Lai izvairītos no tik apjomīgām manipulācijām maziem bērniem, ļoti svarīgi ir pievērst uzmanību rūpīgai zobu tīrīšanai ikdienā, regulāriem higiēnista apmeklējumiem (reizi gadā šo pakalpojumu bērnam apmaksā valsts) un stingri ierobežota saldumu un saldo dzērienu lietošanu, uzsver speciālisti.

"Bērniem uz valsts apmaksātajiem zobārstniecības pakalpojumiem rinda aizvien ir gara, taču uz zobu higiēnu rindā jāgaida tikai 1-2 nedēļas, tāpēc aicinām vecākus izmantot iespēju jau profilaktiski rūpēties par bērnu zobu veselību un saņemt valsts apmaksāto zobu higiēnu bērniem katru gadu (7, 11, 12 gadu vecumā valsts apmaksāto zobu higiēnu var veikt divas reizes gadā)," norāda Liepājas Reģionālajā slimnīcā.

"Pieteikties zobārsta konsultācijai un zobu ārstēšanai var personīgi Zobārstniecības poliklīnikā, K. Zāles laukumā 2, zvanot pa tālruni 63 427 542 vai rakstot e-pastā: lzp@liepajasslimnica.lv. Visi pacienti, kuri vēlas pierakstīties uz plānveida ārstēšanu vai konsultāciju pie zobārsta, tiek reģistrēti gaidīšanas rindā. Reģistrējoties konkrēta apmeklējuma diena un laiks netiek dots, pacienti tiek pieņemti rindas kārtībā. Pienākot pacienta kārtai, tiks saņemts zvans no reģistratūras tālruņa Nr. 63 427 542, lai vienotos par ērtāko apmeklējuma dienu un laiku," interesentus informē slimnīcas un pašvaldības pārstāvji.

Tēmas