foto: Pexels.com
Kas notiek, ja katru dienu apēd pa trīs olām
Diētas
2021. gada 5. aprīlis, 11:52

Kas notiek, ja katru dienu apēd pa trīs olām

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Visveselīgākais uzturs, sasniedzot 70 gadu vecumu, ir tāds, kurā nav daudz ogļhidrātu, bet kurā cilvēks apēd trīs olas dienā – atklāts kādā jaunā pētījumā.

Šāds uzturs samazina risku saslimt ar otrā tipa cukura diabētu un iemantot sirds slimības, un tas pat ļauj zaudēt lieko svaru.

Neraugoties uz brīdinājumiem, ka olas var palielināt holesterīna līmeni, patiesībā tās, gluži pretēji, palīdz uzlabot artēriju veselību – šādu atklājumu izdarījuši Alabamas Universitātes pētnieki.

Ja katru dienu apēd trīs olas (lai gan pastāvošajās rekomendācijās ne vairāk kā trīs olas iesaka apēst nedēļas laikā), uzlabojas kopējā holesterīna sastāvs un samazinās risks saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām.

Uzturs, kurā ir maz ogļhidrātu un daudz tauku, šķiet, īpaši labvēlīgi iespaido vecākus cilvēkus. Pētnieki lika ievērot diētu, kas paredz uzņemt ļoti maz ogļhidrātu vai maz tauku, 34 cilvēkiem, kas sirga ar aptaukošanos. Pētījuma dalībnieki bija 60–75 gadus veci, un diēta viņiem bija jāievēro astoņas nedēļas.

Tie, kas bija ogļhidrātu grupā, zaudēja vidēji 10 % no ķermeņa taukiem, bet tie, kas atturējās no tauku uzņemšanas, paši šķīrās tikai no 2 % ķermeņa tauku.

Pētījuma dalībniekiem, kas ievēroja diētu, kurā ir maz ogļhidrātu, novēroja arī uzlabojumu insulīna jutībā. Viņu insulīna līmenis tukša dūšā samazinājās, kas liek domāt, ka samazinājās arī diabēta un sirds slimību risks.

“Olas ir svarīgs, uzturvielām bagātīgs produkts, kas ir ļoti būtisks, lai nodrošinātu muskuļu masas augšanu, veidošanu un arī uzturēšanu,” skaidroja vadošā pētniece Eimija Gosa. Viņa atzina, ka diēta, kurā ir maz ogļhidrātu, īpaši par labu var nākt cilvēkiem pēc 65 gadu vecuma jeb sabiedrības daļai, kam ir vislielākais hronisku slimību risks un arī nepieciešamība saglabāt muskuļu masu.

Ko ēd, ja ievēro diētu ar ierobežotu ogļhidrātu saturu:

  • Trīs olas dienā
  • Citus produktus, kas satur olbaltumvielas, kā liellopu gaļu, zivis, cūkgaļu un putnu gaļu
  • Produktus, kas satur ogļhidrātus ar zemu glikēmisko indeksu, piemēram, zaļo lapu dārzeņus, dažus augļus un dārzeņus, kuros nav cietes
  • Neapstrādātus graudaugus, kas satur daudz šķiedrvielu, bet maz vai nemaz pievienota cukura
  • Produktus, kas satur taukus, piemēram, olīvas, kokosriekstu un citu riekstu eļļu, sviestu, riekstu sviestu, sieru un krējumu, kokosriekstu pienu, avokado

Taukus drīkst uzņemt no šādiem avotiem:

  • Pilnpiena produktiem
  • Sarkanās gaļas piesātinātajiem taukiem, taču tie drīkst veidot mazāk par 10 % no dienas kopējā kaloriju skaita
  • Mononepiesātinātajiem taukiem, ko satur, piemēram olīveļļa, un vidējo ķēžu triglicerīdiem, kas ir kokosriekstu eļļā un krēmā
  • Riekstiem un riekstu sviesta
  • Svaigām zivīm