foto: Shutterstock.com
Rozmarīns - vērtīgs ne tikai kulinārijai, bet arī veselībai
Dabasspēks
2021. gada 31. marts, 21:17

Rozmarīns - vērtīgs ne tikai kulinārijai, bet arī veselībai

"100 Labi padomi Par veselību"

Rozmarīns ir garšaugs ar pārbaudītu kulināro vērtību, bet tas var nākt par labu arī veselībai.

Tautas medicīnā, pateicoties rozmarīna pretiekaisuma un antibakteriālajām īpašībām, ko nodrošina rozmarīnskābe, šā garšauga tēju lieto, lai veicinātu brūču dzīšanu, bet mūsdienās ir izpētīts, ka rozmarīnskābe un karnozīnskābe, divas galvenās aktīvās vielas, kas ir rozmarīna sastāvā, labvēlīgi iespaido arī citus procesus, piemēram, palīdz samazināt cukura līmeni asinīs un, piesaistot brīvos radikāļus, nodrošina papildu aizsardzību smadzenēm.

Daži pētījumi pat vedina domāt, ka rozmarīns var aizkavēt smadzeņu novecošanu un saslimšanu ar neirodeģeneratīvām slimībām kā Alcheimera slimība.

Tāpat dažas vielas, kas no rozmarīna nonāk tējā, spējot atbalstīt acu veselību.

Pat rozmarīna aromāts iedarbojas labvēlīgi. Izpētīts, ka tas uzlabo koncentrēšanās spējas, atmiņu un garastāvokli.

Kopš seniem laikiem rozmarīnu lieto, lai uzlabotu gremošanu, taču par šo jautājumu nav daudz zinātnisku pierādījumu. Apstiprināts, ka garšaugs uztur zarnu baktērijas labā līdzsvarā un samazina iekaisumu. 

Cik daudz un kādas aktīvās vielas tiks uzņemtas, lietojot rozmarīnu, atkarīgs no formas, kādā garšaugs tiks lietots – kā pulveris, ēteriskā eļļa, esence vai uzlējums. Vienkāršākais veids – pagatavot tēju. Tējkaroti rozmarīna lapiņu aplejiet aptuveni ar 300 ml verdoša ūdens, 5–10 minūtes nostādiniet (atkarība no tā, cik stipra tēja garšo), izkāsiet un dzeriet uz veselību.