foto: Publicitātes foto
Miega kvalitāte un dzīvesprieks - simbioze tavai labsajūtai
2021. gada 31. marts, 09:11

Miega kvalitāte un dzīvesprieks - simbioze tavai labsajūtai

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Laika griešana uz un no vasaras laika ir strīdīgs jautājums. Šķiet – tikai vienas stundas atšķirība, tomēr asas diskusijas nerimst. Kamēr Eiropas un Latvijas gudrākie prāti lemj – griezt vai negriezt, mums, pārējiem, ir jāpielāgojas. Kādam tas ir pavisam viegli, taču citiem pielāgošanās izmaiņām ir pielīdzināma ceļošanai laika joslās. Informācijas un negāciju plūsma, bērnu mājmācība, stress darbos – tas pašreiz nopietni ietekmē miega kvalitāti. Un nu vēl arī viena zelta stunda rīta miegam mazāk. Kā atgūt spēkus un dienas laikā neaizmigt pie darba galda? Un ko vispār organismam nodara hroniska neizgulēšanās?

Lai cik paradoksāli tas nebūtu, taču pat tad, ja ķermenis un prāts ir noguruši un šķiet, ka vakarā varētu laicīgi doties pie miera, slēptā panika un domu virpuļi visbiežāk uznāk tieši īsu brīdi pirms miega. Visu dienu organisms ir bijis kaujas pozīcijā un vakarā, dodoties pie miera, uzkrātais grib izlauzties uz āru gan emocionālā, gan fiziskā veidā. Tas atsaucas uz miega kvalitāti un neizgulēšanās, savukārt, var būt nopietns iemesls saslimšanai.

Katram cilvēkam nomāktība var izpausties citādāk, taču visbiežāk sastopamie simptomi ir trauksme, saspringums, grūtības koncentrēties, nespēja aizmigt, kā arī kuņģa un zarnu trakta problēmas. Sliktākajā gadījumā trauksme var pāriet panikas lēkmēs, kuras var ne tikai neļaut aizmigt, bet pat piecelt cilvēku no miega (1). Paaugstināts pulss, sāpes krūtīs, žņaudzoša sajūta kaklā, auksti vai karsti sviedri, realitātes izjūtas trūkums – tas viss norāda uz to, ka ir pienācis laiks meklēt palīdzību.

Miega traucējumi un nomāktība savā starpā ir saistīti. Miega trūkums var izraisīt depresiju, savukārt stress, nomāktība un depresija var būt cēloņi miega problēmām. Lai arī sākotnēji var šķist, ka neizgulējies cilvēks ir tikai noguris vai neomā, patiesībā hroniska neizgulēšanās var būt cēlonis virknei saslimšanu – neregulāra sirdsdarbība, sirdstrieka, augsts asinsspiediens, trieka, diabēts, aptaukošanās un citas (2).

Jūtot pirmās pazīmes: bezmiega un stresa kombināciju – ir jāmeklē risinājums. Recepšu un bezrecepšu miega zāles var palīdzēt, taču tā būs tikai seku likvidēšana. Daudzi veselīga dzīvesveida avoti iesaka izslēgt kofeīna un alkohola lietošanu īsi pirms miega, ikdienas rutīnā ieviest fiziskas aktivitātes, meditēt un praktizēt apzinātību, vismaz 30 minūtes pirms miega izslēgt elektroniskās ierīces, kā arī “izrakstīt” savu satraukumu piezīmju blociņā (3). Vēl kāda iespēja, par kuru ne visi uzreiz iedomājas – D vitamīns un tā līmenis cilvēka asinīs.

Jau vairāku gadu garumā tiek veikti pētījumi, kas atklāj D vitamīna saistību ar miega traucējumiem.  Jo zemāks D vitamīns organismā, jo lielāka varbūtība iedzīvoties hroniskās problēmās. Piemēram, 2014.gadā veiktā pētījumā tika apstiprināts, ka pastāvīga D vitamīna nepietiekamība var ne tikai būt saistīta ar miega trūkuma simptomu attīstību, bet arī var palielināt obstruktīvas miega apnojas risku un veicināt citas nopietnas elpceļu saslimšanas (4). Arī 2018.gadā Ķīnas Nacionālā Zinātņu Fonda veiktā meta-analīzes pētījumā tika izskatīta saistība starp D vitamīnu un miega traucējumiem. Secinājumos tika apstiprināts, ka D vitamīna līmenis organismā zem 20ng/ml paaugstina risku iedzīvoties nopietnos miega traucējumos (5). 2020.gada aprīlī veikta pētījuma pārskatā minēts, ka ideālā variantā D vitamīna līmenis asinīs ir 60 – 80 ng/ml (6).

Ar dabas spēku un zinātnes viedumu - D3 vitamīns ar pētījumā pierādītu iedarbības efektivitāti

2020.gadā Latvijas zinātnieki veica pētījumu, kurā tika apskatītas Latvijā pieejamās D3 vitamīnu formas un to spēja efektīvi, īsā lietošanas periodā paaugstināt kopējā D vitamīna līmeni cilvēkiem ar nepietiekamu un vidēji smagas pakāpes D vitamīna deficītu.

Pētījums uzrādīja pārliecinošus rezultātus – pašmāju zīmola LYL love your life ® D3 vitamīns LYLsunD3 spēj paaugstināt D vitamīna līmeni asinīs vidēji par 132% tikai 30 dienu laikā un uzsūkšanās jaudā apmēram 4 reizes pārspēj citus tirgū esošos D vitamīnus spreja formā uz ūdens un eļļas bāzēm.

foto: Publicitātes foto

LYLsunD3 ir dabisks, lietošanā drošs D3 vitamīns izsmidzināmas mikroemulsijas LYLmicro™ formā, bagātināts ar apelsīnu garšu un dabisku saldinātāju – ksilītu, kas kalpos mutes un zobu veselībai. To reizi dienā izsmidzina zem mēles vai vaiga iekšpusē. Viens LYLsunD3 iepakojums pietiek līdz 125 lietošanas reizēm jeb 4 mēnešiem, un izmaksā ap 3 EUR mēnesī.

Klāstā ir pieejami trīs dažādi produkti izsmidzināmas mikroemulsijas formā:

  • LYLsunD3 PROFESSIONAL 4000 SV – īpaši vērtīgs tiem, kuri saskārušies ar D vitamīna nepietiekamību vai pat deficītu.
  • LYLsunD3 2000 SV – būs piemērots tiem, kuriem D vitamīns ir pietiekošā līmenī un nepieciešams to uzturēt.
  • LYLsunD3 KID ir radīts pašiem mazākajiem, bērniem no 1 līdz 7 gadiem, profilaktiski droša D vitamīna līmeņa uzturēšanai.

Izmantotie avoti:

6. Nutrients, 2020; 12: 998

       

  1.         Reklāmraksts sadarbībā ar LYL love your life®