Saldas un ar maz kalorijām – melones ir vērtīgākas, nekā varētu šķist
Garšīgāko meloni izvēlēties nav vienkārši – jo, pat to pārgriežot, grūti pateikt, vai tā patiešām ir gatava un salda.
Esi vesels

Saldas un ar maz kalorijām - melones ir vērtīgākas, nekā varētu šķist

Jauns.lv

Melonēm ir dažāda forma, lielums un krāsa, taču vairākums šo augļu ir patiešām saldi, sulīgi un gardi. Melonēs ir ļoti maz kaloriju un tauku, tāpēc tās ieteicamas arī tievētājiem, vēstī vietne nutrition-and-you.com.

Šajos augļos ir daudz vitamīnu un minerālvielu, kas nostiprina veselību. Melone ir lielisks A vitamīna avots (100 g šī augļa satur 112% no ieteicamās dienas normas). A vitamīns ir arī spēcīgs antioksidants, tas ir ļoti vērtīgs redzei un veselīgai ādai. Turklāt svaigi augļi, kas satur daudz A vitamīna, palīdz izvairīties no plaušu un mutes dobuma vēža.

Melonēs ir arī daudz flavonoīdu – tādu kā beta karotīns, luteīns, zeaksantīns un kriptoksantīns. Šie antioksidanti palīdz aizsargāt šūnas un citas organisma struktūras no brīvajiem radikāļiem, zarnu, prostatas, krūts un plaušu vēža, kā arī endometriozes.

Saldie un sulīgie augļi satur arī kāliju, B un C grupas vitamīnu, kā arī vērtīgus mikroelementus, piemēram, mangānu. Ēdot produktus, kas satur C vitamīnu, organisms iegūst aizsardzību pret infekcijām un kaitīgajiem brīvajiem radikāļiem.

Kā pareizi izvēlēties meloni un kā to glabāt

Veikalos un tirgū pēc iespējas meklējiet bioloģiski audzētas melones, jo tām ir gan lielāka uzturvērtība, gan arī tās gluži vienkārši ir gardākas. Garšīgāko meloni izvēlēties nav vienkārši – jo, pat to pārgriežot, grūti pateikt, vai tā patiešām ir gatava. Tomēr tas ir iespējams – meklējiet tādu, kura, salīdzinot ar izmēriem, šķiet smaga, ar tīru mizu, ne pārāk spīdīga un arī ne blāva. Melones mizai nevajadzētu būt bojātai transportēšanas laikā. Mājās melones glabājiet vēsā, labi vēdināmā vietā. Sagrieztu meloni glabājiet ledusskapī.

Kā to pagatavot un pasniegt galdā

Melone ir pateicīga vide salmonelozes baktērijām – īpaši vietās, kur miza ir bojāta vai iegriezta. Tāpēc ir ļoti svarīgi visu augli pirms ēšanas nomazgāt aukstā tekošā ūdenī.

Meloni galdā pasniedz, sagrieztu šķēlēs, kubiņos vai arī izgrebjot no augļa mīkstuma mazas bumbiņas. Svaiga melone ir garšīga viena pati, bez kādām piedevām, bet var to arī pievienot augļu salātiem, vārīt ievārījumu vai gatavot sulu. Melones lieliski iederas desertos, saldējumos un pudiņos.   

Brīdinājums

Melones parasti neraisa alerģiju, tās var lietot arī grūtnieces un māmiņas, kuras baro mazuļus ar krūti. Taču, tā kā melones ir ķirbju (Cucurbitaceae) dzimtas augs, tās var saturēt indīgo vielu kukurbitacīnu, tāpēc nav ieteicams ēst nenogatavojušās vai rūgtas melones.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock

Tēmas