foto: Shutterstock.com
Vai olnīcu cistu vajag operēt? Atbild ginekoloģe
Parasti olnīcu cistas neizraisa diskomfortu, un visbiežāk sieviete un ginekologs par tām uzzina rutīnas izmeklējuma (ultrasonogrāfijas) laikā.
Runā speciālists
2021. gada 15. februāris, 19:13

Vai olnīcu cistu vajag operēt? Atbild ginekoloģe

"100 Labi Padomi"

Atbild Diplomātiskā servisa medicīnas centra ginekoloģe, dzemdību speciāliste Gunta Grīnberga. 

Nē, olnīcu cistas nav vienmēr jāoperē. Tās mēdz būt dažādas, un to rašanās iemesli arī ir dažādi. Funkcionālās jeb neīstās cistas rodas periodiski atkarībā no cikla fāzes un pašas arī pazūd. Parasti tās neizraisa diskomfortu, un visbiežāk sieviete un ginekologs par tām uzzina rutīnas izmeklējuma (ultrasonogrāfijas) laikā. Ja sievietei nav sūdzību, funkcionālās cistas nav īpaši jāārstē. Visticamāk, tās izzudīs pašas. Operē ļoti reti – tikai tad, ja tās pēkšņi plīst.

Īstās cistas ir pavisam kas cits – tās pašas nepazūd. Olnīcās var veidoties divu veidu labdabīgas īstās cistas: dermoīdcistas (tās parasti ir iedzimtas) un endometriozes cistas (tad sievietei parasti ir arī endometrioze, kad dzemdes gļotādas iekšējais slānītis jeb endometrijs izceļo ārpus dzemdes). Vēl ir arī mucinozās cistas, kurām ir tendence pārvērsties par ļaundabīgiem audzējiem, tāpēc tās iesaka izoperēt.

Ja dermoīdcistas netraucē, ir tikai ap 2 cm diametrā un ikgadējā ultrasonogrāfijā redzams, ka cistas stāv uz vietas, neko darīt nevajag. Cita lieta, ja dermoīdcistai ir tendence palielināties un tā ir jau sasniegusi 5–6 cm diametru. Tad labāk veikt plānveida operāciju, lai no cistas atbrīvotos, jo augot un plešoties tā var pārplīst.  

Endometriozes cistas noteikti ir jāārstē ar hormonālajām tabletēm, kuru sastāvā ir dienogests, jo tas daļēji spēj apstādināt endometriozi. Otrs ārstēšanas veids ir operācija, lai izņemtu gļotādas receklīšus, kas radušies olnīcās. Šis risinājums nav labākais jaunām sievietēm, kuras vēlēsies vēl dzemdēt bērnus, turklāt iespējams, ka cistas radīsies atkal no jauna.