foto: Shutterstock.com
Svars ievērojami samazināts. Bet kas notiek tālāk?
Diētas
2021. gada 21. janvāris, 11:00

Svars ievērojami samazināts. Bet kas notiek tālāk?

Karlīna Timofejeva

Ir daudz un dažādi iemesli, kā var iedzīvoties liekajā svarā. Teiksim, neievērojot pareizus ēšanas paradumus, piekopjot mazkustīgu dzīvesveidu un ignorējot fiziskās aktivitātes. Taču ir arī ne mazums veselības problēmu, kas neļauj noturēt svaru noteikto kilogramu robežās. Apzinoties, ka pārmēru liels svars ne tikai bojā izskatu, bet veicina arī dažādu slimību, piemēram, cukura diabēta, parādīšanos, ir jāatrod, kā no tāda izvairīties.

Pastāv dažādas iespējas, kā atbrīvoties no liekā svara. Vispirms, kā zināms, tā ir diēta un sports. Situācijās, kad nekas no tā nav līdzējis vai arī pietrūcis gribasspēka, kad arī endokrinoloģiska ārstēšana (ja nozīmēta) nav devusi vēlamo rezultātu, jāķeras pie radikālām svara samazināšanas metodēm. Tādas, piemēram, ir silikona balona ievietošana kuņģī vai bariatriskā operācija.

Svars pazūd, bet āda nespēj sarauties

Darot visu, lai atgūtu formu un zaudētu liekos kilogramus, var rasties cita veida sarežģījumi, uzsver Jūrmalas slimnīcas plastikas ķirurgs Kārlis Vērdiņš. Pēc jebkādām svara samazināšanas procedūrām – gan fiziskajām aktivitātēm, gan diētām, gan svaru koriģējošajām operācijām – zemādas tauku slānis samazinās, bet āda bieži vien nespēj sarauties, veidojot nokarenas ādas krokas, kas var ievērojami mazināt dzīves kvalitāti. Zemādas tauku krokas nereti saistāmas ar izsutumu, kairinājumu, nepatīkamu smaku. Tas ir ne tikai tīri medicīniska rakstura, kas izpaužas kā potenciāls iekaisums, bet ādas krokas traucē arī brīvi izvēlēties sev tīkamu apģērbu. Veidojas neviennozīmīga situācija, kad cilvēki it kā tikuši vaļā no galvenās vainas, proti, liekā svara, bet nākamā problēma ir liekā āda pēc notievēšanas. Šajā gadījumā spēj palīdzēt plastikas ķirurģija.

Plastikas ķirurģijas iespējas

Lai novērstu iepriekš minētās lietas, jāpievērš uzmanība liekajiem audiem un ādas krokām. Tādu var būt daudz, jo pēc svara zaudēšanas vizuālas izmaiņas bieži vien rodas visā ķermenī. Izpaužas kā sejas un kakla audu noslīdējums, īpaši skaidri lieko ādu redz uz augšdelmiem, paceļot un izstiepjot uz sāniem rokas. Svara samazināšanas sekas, iespējams, labi pamanāmas krūškurvī, diezgan būtiski skarot krūšu formu – krūtis noslīd, novirzās un vairs neatrodas pareizajā pozīcijā, veidojas arī ādas krokas padušu un krūškurvja mugurējā daļā. Tāpat svara samazināšana reizēm saistīta ar izmaiņām vēdera priekšējā sienā – veidojas tāds kā „priekšauts”, bet smagākos gadījumos arī ļoti lielas nokarenas liekās ādas krokas.

Populārākās plastiskās operācijas, kuras veic, koriģējot nokarenu ādu, ir vēdera priekšējās sienas, augšdelmu un krūšu korekcija.

Ņemot to visu vērā, pacientu noteikti jābrīdina, ka pēc šādas ķirurģiskas iejaukšanās paliks rētas, jo zonas, kur āda nokarājas, parasti ir ļoti pamanāmas. Operācijas laikā plastikas ķirurgs gan cenšas tās „noslēpt”. Piemēram, koriģējot augšdelmu lieko ādu,  rēta tiek veidota augšdelmu iekšējā virsmā. Respektīvi, ikdienā kustoties, pat ja mugurā ir krekliņš ar īsām piedurknēm, rēta nebūs redzama. Jebkura rēta ar laiku kļūst gaišāka un vairs nav uzkrītoša. Operējot vēdera priekšējās sienas liekos zemādas audus, rētu mērķtiecīgi izveido biksīšu zonā, lai varētu brīvi atkailināt vēdera vidusdaļu, teiksim, sauļojoties. Izņemot, protams, gadījumus, kad ir ļoti izteikts lieko audu noslīdējums un vertikāls griezums izdarīts arī vēdera priekšējā sienā.

Kā ar grūtniecību?

Nereti sievietes par liekā svara samazināšanu interesējas saistībā ar grūtniecību, jo tā bieži nevar iestāties tieši liekā svara dēļ. Vispirms viņas vēlas zināt, vai tad, ja veikta plastiskā operācija vēdera zonā, ar ādu viss būs kārtībā.

Lai būtu vieglāk atbildēt, sadalīsim šo jautājumu divās daļās. Tā nav viņa, plastikas ķirurga, kompetence, bet Kārlis Vērdiņš uzreiz paskaidro, ka ievērojama aptaukošanās patiešām var ietekmēt reproduktīvo sistēmu.  Tas ir viens. Vēl jāteic, ka plastikas operācijas parasti īpaši nemaina svaru, te runa ir par ādas apjoma, virsmas laukuma samazināšanu.

Pamatā liekā svara problēma jārisina vēl pirms došanās pie plastikas ķirurga. Ir, protams, izņēmumi. Plastikas ķirurga Kārļa Vērdiņa „personīgais rekords” ir operācijas laikā noņemti vēdera priekšējās sienas 16 kilogrami. Bet vidēji tie ir apmēram divarpus līdz piecarpus kilogrami. Ja runā par to, vai pēc tam var iestāties grūtniecība, protams, tīri fizioloģiski nav nekādu ierobežojumu. Tomēr gadījumos, kad veic vēdera priekšējās sienas korekciju, tiek skarti arī muskuļi. Tad gan grūtniecības plānošana jāatliek uz kādu pusotru gadu, kamēr sadzīst rētas un šuves jau spēj noturēt muskuļus. Citādi, pasteidzoties ar bērniņa gaidīšanu, var tikt izstiepta gan vēdera priekšējā siena, gan muskuļi. Ar krūtīm savādāk. Piemēram, paceļot, palielinot vai samazinot krūtis, vairāki griezieni šķērso piena vadus, turklāt daļēji tiek skarts arī krūts dziedzeris. Šādos gadījumos pastāv iespēja, ka ir apgrūtināta barošana ar krūti. Tomēr ietekmes uz grūtniecību noteikti nebūs.

Skaidrs, ka, bērniņu gaidot, vēders izstiepjas, tomēr sievietei, kurai no vēdera priekšējās sienas noņemta liekā āda, grūtniecību  tas absolūti neietekmē. Kārlis Vērdiņš uzsver, ka minētās korekcijas faktiski ir virspusējas, jo ārsts never vaļā vēdera dobumu un neskar iekšējos orgānus.

Ar ko jārēķinās

Ļoti bieži pacientiem ar lieko svaru ir otrā tipa cukura diabēts vai arteriālā hipertensija (paaugstināts asinsspiediens), kas izsauc potenciālus sarežģījumus. Kā nopietnākais riska faktors ir lielāka iespēja veidoties trombozei, īpaši pacientiem ar ķermeņa masas indeksu virs 30. Šiem pacientiem straujam svara zudumam seko gan hormonāls disbalanss, gan arī mikroelementu, vitamīnu, trūkums, kā rezultātā apgrūtināta brūču dzīšana. Tomēr īpašam satraukumam nav pamata, vienkārši ļoti svarīgi pirms tam ir adekvāti sagatavot pacientu.

Kārlis Vērdiņš uzsver – galvenais nosacījums, lai pēc svara samazināšanas veiktu ķermeņa korekciju, ir panākt vēlamo svaru un tad to saglabāt vismaz trīs mēnešus. Tas ir ļoti svarīgi, jo citādi var gadīties, ka tad, ja korekcijas operācijas brīdi pasteidzina, bet pacienta ideālais svars vēl nav sasniegts un viņš pēc korekcijas turpina novājēt, no jauna veidojas ādas krokas, kuras atkal vedinās uz operāciju.

„Jūrmalas slimnīcā ir pieejams viss saistīto pakalpojumu klāsts, sākot ar uztura speciālista un fizioterapeita konsultāciju, beidzot ar balona ievietošanu kuņģī vai bariatrisko operāciju,” uzsver plastikas ķirurgs Kārlis Vērdiņš. „Iespēja ir savā ziņā unikāla, jo pie mums Baltijā nemaz nav tik daudz klīniku, kur visus minētos pakalpojumus varētu saņemt vienuviet.

Ķermeņa plastisko operāciju veic virkne privāto klīniku, tomēr Jūrmalas slimnīcas priekšrocība ir drošā vide, jo šeit ir viss nepieciešamais, lai veiktu šādas sarežģītas operācijas, tostarp pastāvīga pēcoperācijas uzraudzība un pilnvērtīgas intensīvās terapijas iespējas ārkārtējas situācijas gadījumos. Tas ir būtisks aspekts, it sevišķi paaugstināta riska pacientu drošībai.

Katrā ziņā, ja ir izteikts liekais svars un, konsultējoties ar ārstu, pieņemts lēmums par balona ievietošanu kuņģī vai kādu no bariatriskām operācijām, jārēķinās, ka svars samazināsies strauji, līdz ar to, iespējams, parādīsies liekā un nokarenā āda. Bet tajā pašā laikā jāapzinās, ka arī šī problēma ir veiksmīgi risināma. Vienkārši jānāk pie speciālista, konkrētā gadījumā pie plastikas ķirurga, ar viņu viss jāizrunā, lai kopīgiem spēkiem atrastu pareizāko variantu virzībā uz skaistu ķermeni.”

Ilona Noriete

Raksts tapis sadarbībā ar Jūrmalas slimnīcu