foto: LETA
Dumpis: pie pašreizējiem Covid-19 rādītājiem dzīve Latvijā nav droša
Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.
Runā speciālists
2020. gada 17. decembris, 16:42

Dumpis: pie pašreizējiem Covid-19 rādītājiem dzīve Latvijā nav droša

Jauns.lv / LETA

Pie pašreizējiem epidemioloģiskajiem rādītājiem dzīve Latvijā nav droša, jo Covid-19 izplatība apdraud ne tikai sabiedrības veselību, bet arī valsts funkcijas kopumā, ceturtdien žurnālistiem pavēstīja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc viņa paustā, lai saslimstība kristos un dzīve būtu drošāka, nevajadzētu tikties ar citiem cilvēkiem. Savukārt gaidāmo svētku periodu vajadzētu pavadīt vienas mājsaimniecības lokā. Tādējādi Dumpja ieskatā būtu iespējams samazināt Covid-19 izplatību līdz kontrolējamam līmenim, lai atvieglotu veselības aprūpes noslodzi un veicinātu efektīvāku kontaktpersonu apzināšanu un noteikšanu.

"Ja šodien saslimst 1000, tas nozīme, ka pēc nedēļas vismaz 100 būs slimnīcās ar plaušu karsoni," skaidroja infektologs, piebilstot, ka saslimušajiem arī ir draugi un radinieki, kuri rezultātā kļūst par kontaktpersonām un ir spiesti ievērot mājas karantīnu.

Jau ziņots, ka saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu no 6.novembra līdz 11.janvārim valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija.

No 21.decembra uz trim nedēļām noteikti papildu drošības pasākumi, kas būs vērsti uz to, lai ikviens iedzīvotājs satiktu pēc iespējas mazāk citu cilvēku ārpus savas mājsaimniecības.

Šāds lēmums pieņemts, lai pasargātu sevi un citus no iespējamās inficēšanas ar Covid-19.

Veselības ministrija izprot, ka tas radīs grūtības un sarežģīs ikdienu, bet vienlaikus lūdz ikvienu iedzīvotāju sadarboties, lai kopā varētu mazināt infekcijas izplatību un nepārslogotu slimnīcu iespējas palīdzēt pacientiem neatliekamās situācijās.