2020. gada 15. decembris, 20:47

Apsver iespēju uz valsts slimnīcu Covid-19 nodaļām nosūtīt privātklīniku personālu

Jauns.lv / LETA

Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests risina sarunas ar privātklīnikām par šo iestāžu personāla nosūtīšanu palīgā uz valsts slimnīcu Covid-19 nodaļām, otrdien vēstīja "TV3 ziņas".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Raidījums ziņoja, ka Covid-19 slimnieku piepildījums Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas visos stacionāros ir 99%. Slimniekus, kuru veselības stāvoklis ir stabilizējies, bet vēl nepieciešama mediķu uzraudzība, jau tuvākajās dienās varētu pārvest uz slimnīcām reģionos - Aizkrauklē vai Ludzā, kā arī uz psihoneiroloģisko slimnīcu Strenčos. Tā varētu atbrīvot vietas akūtajiem pacientiem Rīgā.

Tāpat Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests ir sākuši sarunas ar privāto klīniku īpašniekiem - vai tie varētu savu personālu novirzīt darbam valsts slimnīcu Covid-19 nodaļās.

Veselības ministrijas Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka raidījumam sacīja, ka tās ārstniecības personas, kas piekritīs doties uz slimnīcām dežūrēt, šīs slimnīcas apmācītu, kā strādāt ar pacientiem.

Privātā klīnika "Aiwa Clinic" Rīgā ir viena no tām, ko Nacionālais veselības dienests ir uzrunājis Covid-19 krīzes risināšanā, tomēr klīnikas pārstāvji norādījuši, ka personāls nebūtu gatavs aprūpēt Covid-19 pacientus - ne ķirurgi, ne ķirurģiskās māsas neesot īsti piemēroti klīnisko universitāšu slimnīcu akūtajās Covid-19 nodaļās.

Privātā klīnika piedāvā citu variantu - tā būtu gatava pie sevis uzņemt valsts slimnīcu plānveida pakalpojumu pacientus. Piemēram, ja Austrumu slimnīcā plānveida aprūpi uz laiku pārtrauc, to tad varētu novirzīt uz privāto klīniku un apmaksātu valsts.

"Tie ir pakalpojumi traumatoloģijā, ortopēdijā, proktoloģija, neiroķirurģijā, oftalmoloģijā. Ir ļoti būtiski, lai šie pakalpojami Latvijas iedzīvotājiem arī šobrīd tiktu sniegti. "Aiwa Clinic" ir gatava uzņemt vairāk tos pacientus, kuri šobrīd atrodas kādās citās slimnīcās, tādējādi atbrīvojot slimnīcu personālu un palīdzot risināt radušos situāciju," skaidroja "Aiwa Clinic" pārstāve Līga Ribinska.

Nacionālais veselības dienests uzrunājis arī privāto ārstniecības iestādi "Latvijas Jūras medicīnas centrs".  

Vienlaikus Veselības ministrija noraidījusi iespēju, ka ārkārtējās situācijas laikā privāto klīniku medicīnisko personālu pārcelt uz valsts slimnīcām ar valdības rīkojumu.

"Piespiest mēs nevienu nevaram, mēs varam tikai aicināt. Ir divi varianti, kuram no tiem klīnikas piekritīs - vai nu viņi pārvirza personālu, vai arī pārvirza pacientus," norādīja Nacionālā veselības dienesta Stacionāro pakalpojumu nodaļas vadītāja Laura Kronberga.

Pagaidām vēl neesot veikti pat provizoriskie aprēķini, kā privāto klīniku piesaiste atvieglotu situāciju valsts slimnīcu Covid-19 nodaļās, vēstīja "TV3 ziņas".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās