Pretsāpju līdzekļiem konstatē satraucošu blakusefektu
foto: Pexels.com
Esi vesels

Pretsāpju līdzekļiem konstatē satraucošu blakusefektu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Vīrieši lieto tik daudz pretsāpju līdzekļu kā vēl nekad, un liela daļa – ilgstošas darbības medikamentus, kas ārstiem licies “drošāks” variants. Tomēr “drošākā” metode nāk komplektā ar satraucošu blakusefektu – tas dramatiski samazina testosterona līmeni.

Ilgstošas darbības pretsāpju līdzekļi, kas jālieto ik pēc 8–12 stundām, spēj samazināt testosterona līmeni pat pieckārtīgi, un tas atsaucas uz veselību un var izpausties kā samazināta muskuļu masa, smadzeņu darbības traucējumi, mazināta dzimumtieksme, slikts garastāvoklis un osteoporoze.

Šīs grupas prestāpju līdzekļi, to skaitā oksikodons un hidrokodons, tika radīti vēža slimniekiem. Taču tos arvien biežāk izmanto vispārēju sāpju mazināšanai, jo ārsti uzskata, ka tie ir drošāki par īsas iedarbības pretsāpju līdzekļiem. Aptuveni 4,3 miljoni amerikāņu katru dienu lieto ilgstošas darbības pretsāpju līdzekļus.

Veselīgam vīrietim testosterona līmenis var būt līdz pat 800 nanogramiem uz decilitru (ng/dl) asiņu, bet, atsaucoties uz Kaizeras Permanentas Santas Rosas medicīnas centra pētnieku secinājumiem, tiem, kas lietojuši pretsāpju zāles un regulāri devušies uz pārbaudēm, testosterona līmenis bijis tikai 250 mh/dl.