1dienas
19stundas
37minūtes
57sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Izgāžas Austrālijas centieni radīt Covid-19 vakcīnu - pēc pirmajiem izmēģinājumiem konstatē nopietnu kļūdu
foto: AP/Scanpix
Esi vesels

Izgāžas Austrālijas centieni radīt Covid-19 vakcīnu - pēc pirmajiem izmēģinājumiem konstatē nopietnu kļūdu

Jauns.lv

Austrālija pārtraukusi Covid-19 vakcīnas radīšanas mēģinājumus pēc tam, kad tā izmēģinājumos pēc ievadīšanas cilvēka organismā uzrādīja viltus pozitīvu HIV infekcijas rezultātu, ziņo CNN.

Pie vakcīnas izstrādāšanas apvienojās Kvīnslendas Universitāte un Austrālijas biotehnoloģiju uzņēmums "CSL". Austrālija cerēja, ka vakcīna būs pieejama līdz 2021. gada vidum, bet vakcīna nav izturējusi pat pirmos klīniskos izmēģinājumus.

Zināms, ka vakcīnai ir jāiziet trīs izmēģinājuma fāzes, pirms to var uzskatīt par drošu publiskai lietošanai.

Lielbritānijā vakcinē pirmo cilvēku - 90 gadus veco Mārgaretu

Lielbritānijā, kur uzsākta iedzīvotāju masveida imunizācija pret Covid-19, pielietojot "Pfizer"/"BioNTech" izstrādāto preparātu, vakcinēts pirmais cilvēks - 90 gadus vecā Mārgareta ...

Paziņojumā "CSL" norādīja, ka 216 pirmās izmēģinājuma fāzes dalībnieki pēc vakcīnas saņemšanas nav ziņojuši par nopietnām blakusparādībām un pierādīts, ka vakcīnai ir "spēcīgs drošības profils". Tomēr pētījumu dati atklāja, ka vakcīnas radītās antivielas traucēja HIV diagnozes noteikšanai, un dažos HIV testos uzradīja viltus pozitīvus rezultātus, sacīja "CSL".

Ja vakcīna tiktu ieviesta visā valstī, tā varētu graut Austrālijas sabiedrības veselību, izraisot viltus pozitīvu HIV testu vilni, norāda "CSL".

"Atkārtotie testi šīm personām apstiprināja, ka HIV vīrusa nav, ir tikai kļūdaini noteikts pozitīvs rezultāts. Nav iespējams, ka vakcīna var izraisīt infekciju," teikts uzņēmuma paziņojumā.

Maskavā sestdien sākta bezmaksas vakcinēšana pret Covid-19 ar Krievijā radīto vakcīnu "Sputņik V", kurai sākotnēji aicināti pieteikties veselības aprūpes, izglītības un sociālo dienestu darbinieki.

Maskavā uzsāk bezmaksas vakcinēšanu pret Covid-19

Maskavā sestdien sākta bezmaksas vakcinēšana pret Covid-19 ar Krievijā radīto vakcīnu "Sputņik V", kurai sākotnēji aicināti pieteikties veselības aprūpes, izglītības ...

Pētnieki skaidro, ka šāds misēklis gadījies tāpēc, ka vakcīnas molekulārajā savienojumā iekļauts neliels daudzums HIV olbaltumvielu, kas pašas par sevi ir nekaitīgas. 

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons piektdienas rītā žurnālistiem pavēstīja, ka vakcīna "vairs netiks iekļauta valsts vakcīnu plānā". Austrālija oktobrī, cerībā, ka izdosies vakcīnu izstrādāt, jau pasūtīja 51 miljonu "CSL" vakcīnu devu. Papildus šīm vakcīnām Austrālija pasūtījusi arī arī 73,8 miljonus "AstraZeneca" un "Novavax" vakcīnu devu.

Kvīnslendas Universitātes un Austrālijas biotehnoloģiju uzņēmuma "CSL" vakcīna bija viens no četriem kandidātiem, ar kuru līgumu slēdza Austrālijas valdība.