foto: REUTERS/SCANPIX
Covid-19 vakcīnas izstrādātājs prognozējis, kad pasaule varētu atgriezties pie "normālas dzīves"
Vācijas kompānijas "BioNTech" izpilddirektors profesors Ugurs Sahins
Esi vesels
2020. gada 15. novembris, 19:04

Covid-19 vakcīnas izstrādātājs prognozējis, kad pasaule varētu atgriezties pie "normālas dzīves"

Jauns.lv

Vācijas kompānijas "BioNTech" izpilddirektors profesors Ugurs Sahins intervijā ar BBC izteicis prognozes, kad, viņaprāt, pasaulē atkal varētu atsākties normāla dzīve.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Profesors prognozē, ka jaunās Covid-19 vakcīnas ietekme ievērojami palielināsies nākamā gada vasarā, bet "normālai dzīvei" vajadzētu atsākties nākamā gada ziemā.

foto: REUTERS/SCANPIX
Vācijas kompānijas "BioNTech" izpilddirektors profesors Ugurs Sahins

Sahins cer, ka vakcinēšanās ar laiku varētu uz pusi samazināt vīrusa straujo izplatību, kā rezultātā "dramatiski samazinātos Covid-19 gadījumu skaits".

ASV farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un Vācijas kompānijas "BioNTech" izstrādātās eksperimentālās Covid-19 vakcīnas devušas cerību, ka Covid-19 pandēmija tuvojas beigām, tomēr ir vēl daudz neatbildētu jautājumu.

Lai gan tā trešajā izmēģinājumu fāzē uzrādījusi 90% efektivitāti pret inficēšanos ar Covid-19, pētījums vēl turpināsies turpmākās nedēļas. Kā norāda BBC, šobrīd, piemēram, nav skaidrs, vai vakcīna ir vienlīdz efektīva kā jaunākiem, tā vecākiem cilvēkiem. Sahins stāsta, ka tas taps skaidrāks tuvāko triju nedēļu laikā. Tāpat nav skaidrs, cik ilgi pēc vakcīnas saņemšanas saglabāsies imunitāte.

foto: REUTERS/SCANPIX
ASV farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un Vācijas kompānijas "BioNTech" izstrādātās eksperimentālās Covid-19 vakcīnas devušas cerību, ka Covid-19 pandēmija tuvojas beigām

Sahins pastāstījis, ka galvenās blakusparādības, ko novērojuši vakcīnas saņēmēji, bija vieglas vai mērenas sāpes injekcijas vietā dažas dienas, savukārt dažiem dalībniekiem līdzīgā laika posmā saglabājās viegls vai mērens drudzis. "Mēs neredzējām citas nopietnas blakusparādības, kuru dēļ vajadzētu pārtraukt pētījumu," viņš piebilda.

"Pfizer" un "BioNTech" izstrādātā vakcīna ir viena no 11 Covid-19 vakcīnām pasaulē, kas pašlaik atrodas testa pēdējos posmos.

Abas kompānijas norādīja, ka nākamajā nedēļā varētu lūgt ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes (FDA) atļauju vakcīnas ārkārtas izmantošanai.

Eiropas Komisija (EK) jau trešdien paziņoja, ka noslēgusi vienošanos par līdz 300 miljoniem šo eksperimentālās Covid-19 vakcīnas devu piegādi. Arī Latvija gatavojas saņemt šīs vakcīnas, un pirmie tās varētu saņemt veselības aprūpes darbinieki un vecāka gada gājuma cilvēki.

"Liela diena zinātnei un cilvēcei"

"Pfizer" un "BioNTech" izstrādātā vakcīna ir izmēģināta uz 43 500 cilvēku sešās valstīs - ASV, Vācijā, Brazīlijā, Argentīnā, Dienvidāfrikā un Turcijā, un tā uzrādīja 90% aizsardzību, kas izstrādājās septiņas dienas pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas. Šīs vakcinācijas programma paredz, ka viens cilvēks saņem divas devas - otrā tiek ievadīta trīs nedēļas pēc pirmās.

"Šodien ir liela diena zinātnei un cilvēcei," paziņoja "Pfizer" vadītājs Alberts Burla. 

"Mēs tuvojamies kritiskajam pagrieziena punktam mūsu vakcīnas izstrādes programmā laikā, kad pasaulei tā ir visvairāk vajadzīga, jo infekcijas izplatība sasniedz jaunus rekordus, slimnīcas ir tuvu pacientu pārpildei, bet ekonomikas cīnās," viņš pauda.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Pfizer" cer saņemt ASV atbildīgo institūciju atļauju vakcīnas ārkārtas lietošanai cilvēkiem vecuma grupā no 16 līdz 85 gadiem. Lai to saņemtu, būs nepieciešami divu mēnešu dati par pusi no aptuveni 44 000 klīnisko izmēģinājumu dalībniekiem. Šie dati varētu tikt apkopoti mēneša beigās.